card de sanatate fotoIncompetența oficialilor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a scos din sărite medicii de familie care au reacționat extrem de dur la un comunicat al CNAS care le cere acestora să se implice în “activitatea de distribuire a cardurilor de sănătate”. CNAS susține chiar că medicii de familie“vor prelua de la casele de asigurări cardurile asiguraţilor din listele lor, fapt care va reduce semnificativ durata operaţiunilor de distribuire”. Comunicatul asumat de președintele instituției, Vasile Ciurchea, nu a fost însă nici negociat și nici măcar anunțat medicilor de familie care se văd astfel pe nedrept asociați cu imaginea dezastruoasă pe care o oferă sistemul de stat în ceea ce privește gestionare a sistemului care operează cardul de sănătate introdus de la 1 mai.

Astfel, ca reacție la comunicatul CNAS, Societatea Națională de Medicina Familiei și Societatea Națională a Patronatelor Medicilor de Familie au reacționat extrem de dur, acuzând CNAS că încearcă să arunce vina în alte zone, pentru a-și ascunde incompetența.

Poșta cu banii, medicii cu munca!

CNAS susține că medicii de familie se vor implica în distribuirea cardurilor, cu toate că orice cetățean român știe foarte bine că Vasile Ciurchea a semnat un contract cu Poșta Română și că aceasta ar fi trebuit să facă acest lucru. CNAS a semnat acest contract cu Poșta română deoarece medicii de familie au anunțat de la început că nu doresc să se implice în acest proce. Acum, CNAS susține că medicii de familie vor face acest lucru, deși nu a existat nicio consultare!

“De asemenea nu dorim să mai acceptăm alte sarcini administrative trasate de către decidenţi în detrimentul actului medical de calitate pe care ar trebui să îl acordăm pacienților noștri. Suntem convinşi că decidenţii înţeleg acest lucru şi din respect pentru pacienţi, dar şi pentru corpul medical, vor începe să ia deciziile corecte”, se arată în comunicatul SNMF și FNPMF.

Este greu de înțeles de ce CNAS încalcă acum legea, aruncând ilegal această problemă în spatele medicilor de familie, în contextul în care instituția susține că doar 3% din carduri au rămas nelivrate.

Cui servește dezinformarea pe care o face CNAS?

În acest moment, medicii de familie se bucură de o imagine relativ bună în rândul pacienților. În orice caz, pacienții știu foarte bine că vina pentru problemele apărute aparține CNAS și nu acestora. Prin această decizie, cel mai probabil că domnul Ciurchea încearcă să împartă vina între instituția pe care o conduce și medicii de familie, singura interfață reală cu pacienții.

De altfel, acest lucru este spus ferm și în comunicatul celor două asociații ale medicilor de familie:

Acţiunile de intimidare, manipulare și dezinformare repetate generate de autorități de la data de 1 mai sunt menite să distragă atenția de la disfuncțiile majore de funcționare a noului proiect. Nu înțelegem de ce încercările medicilor de familie de a oferi feedback în mod constructiv pentru ca proiectul cardului de asigurat să functioneze optim, fără afecta pacienții și calitatea serviciilor medicale acordate, sunt catalogate drept opoziție, sabotaj și încercări de blocare a proiectului. Proiectul este necesar, nu poate fi oprit, dar detaliile fine ale implementării trebuie executate corect”, susțin medicii de familie.

În același comunicat, medicii de familie atenționează asupra faptului că sistemul are în continuare mari disfuncționalități din cauza cărora suferă pacienții.

“Precizăm încă o dată că, în ciuda declarațiilor din presă și ale indicațiilor transmise caselor județene de CNAS, în continuare NU există suport legal pentru decontarea serviciilor acordate fără card (cu excepția adeverințelor eliberate pentru refuzul cardului din motive religioase)”, se afirmă în comunicat.

Sandra Alexiu: CNAS nu este pregătită să implementeze acest proiect

Health Watchers a discutat cu Sandra Alexiu, vicepreședintele SNMF, una dintre organziațiile ce au semnat protestul, pentru a încerca să aflăm mai multe despre protestul medicilor de familie.

Cum vă explicați această grabă în contextul în care CNAS susține că doar 3% din carduri nu au fost încă livrate?

Am văzut numeroase cifre vehiculate de CNAS în aceste zile, dar nu am aflat câte carduri mai trebuie tipărite, când vor începe să apară cardurile dupa baza de date actualizată, cand vor primi carduri de sănătate cei care acum împlinesc 18 ani sau cei care devin asigurați. Acestea sunt unele categorii dinamice și e foarte posibil ca numărul cardurilor care nu au ajuns înca la populatie sa fie mai mare de 3%! Vedem ca este o cursă contra cronometru, pare absolut necesar ca un anume termen – limită sa fie atins, dar nu știu să vă spun care este acesta și față de cine.

Prin această acțiune, nouă ni se pare că CNAS încearcă să arunce vina pe medicii de familie, pentru a ascunde propriile nereușite. Dumneavoastră cum vedeți situația?

Prin toate acțiunile de la 29 mai încoace, CNAS a arătat că nu este pregatită să implementeze acest proiect uriaș. Bâlbâiala comunicatelor, ajustarea incompletă a legislației, amenințările voalate la adresa “furnizorilor” (pentru că nu ne mai numim medici sau farmaciști), nerecunoasterea hibelor tehnice ale sistemului, pasarea vinei în altă parte, sunt câțiva din pașii greșiți care au dus la situația de astăzi. Nu am văzut niciunul din experții informaticieni care lucrează la acest proiect al CNAS care să vină și să dea explicații – de exemplu – la problema blocării cardurilor, o problemă tot mai spinoasă. Nu am văzut discuții legate de erorile care apar, despre mentenanța proiectului, despre felul greoi în care se poate apela mediul de suport și despre procedurile tehnice care depășesc cunoștiințele medicilor.

Ne gandim deja ca este mult mai mult decat am dorit sau am crezut ca vom putea duce. Medicii de familie nu se află prima dată în fața unei legi care are ambiguități sau permite interpretări diverse. În ultimii 15 ani am fost supuși unui tir neîntrerupt de modificări legislative și experimente de reformă care au schimbat fața medicinii de familie și au transformat una din cele mai frumoase și empatice specialități medicale într-o corvoadă administrativă generatoare de burnout.

Solicităm de ani de zile legi clare, simple și norme clare și explicite de aplicare ale acestor legi. În schimb primim documente din ce în ce mai ample, mai alambicate și care se și schimbă peste noapte, așa încât astăzi suntem abonați mai degrabă la baze de date legislative și forumuri de interpretare a legilor decât la informații medicale pure.

Nu ni se pare normal să fim puși în situația de a gestiona probleme sociale sau administrative în dauna actului medical a cărui calitate suferă implicit!

– Nu ni se pare normal să nu fim consultați atunci când sunt preconizate schimbări care ne afectează direct practica medicală!

– Nu ni se pare normal să purtăm povara implementării oricărui proiect care duce invariabil la mase doar pentru că suntem cei mai la îndemână! Noi avem o misiune profesională în teritoriu, în cabinetele noastre sau la domiciliul bolnavilor și nu una administrativă care să suplinească neputințele sistemului.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

 

sursa: amfms.ro

5 COMENTARII

  1. Daca pe talonul de pensie ( in cazul pensionarilor ) scrie cat platesti CASS-ul , la ce imi mai trebuie celebra adeverinta ?? Mai , dar Banicioiu asta n-are nimic intre urechi ?! Sa se ia de mana cu d-l Bacsis si sa ne lase in pace ca avem destule probleme !

  2. Ceva e sigur: cineva a papat banutii,dar cel mai bine ar fi sa se renunte la aceste carduri.De ce? PENTRU CA NE VINDEM.

  3. „Nu am văzut discuții legate de erorile care apar, despre mentenanța proiectului, despre felul greoi în care se poate apela mediul de suport și despre procedurile tehnice care depășesc cunoștiințele medicilor.”
    „În schimb primim documente din ce în ce mai ample, mai alambicate și care se și schimbă peste noapte, așa încât astăzi suntem abonați mai degrabă la baze de date legislative și forumuri de interpretare a legilor decât la informații medicale pure.” Un doctor de spital mi-a spus ca 80% din timp si-l pierd cu hartiile, astfel incat pacientilor le mai aloca direct doar 20%. Cum vi se pare ca sunt investiti banii dvs? Asta-i grija declarata pentru sanatatea dvs?

  4. Mostrele:
    „Proiectul este necesar, nu poate fi oprit, dar detaliile fine ale implementării trebuie executate corect”. Ce detalii fine, nene? Toata treaba e facuta din barda.

  5. 1. E bulibaseala din orice sector in care decid politrucii incompetenti.
    2. E si vina medicilor care nu constientizeaza ca ei pot schimba sistemul, nu doar sa astepte actiunile de sus ca apoi doar sa reactioneze. Mostre:

Comentariile sunt închise.