Mai întâi iese Victor Ponta și vorbește de o sumă de 480-500 de milioane de euro, obligații pe care statul român le-ar avea pentru a ecologiza zona din Roșia Montană și pentru a conserva patrimoniul dacă proiectul minier nu se va face (150 de milioane de euro pentru patrimoniu, restul pentru ecologizare). Apoi, Dan Șova prezintă în Guvern (conform Gandul.info) un document legat de așa-zisele ”beneficii” ale proiectului și sumele pe care ar trebui să le cheltuiască statul român în zonă dacă proiectul nu se va face (revin cu altă ocazie la tâmpeniile cu ”beneficiile”). În documentele prezentate de Șova nu mai e vorba de 480-500 de milioane, ci de 430. Și cu totul altfel distribuite: 46,5 milioane pentru ecologizare, 224,2 milioane pentru patrimoniu și 165 de milioane pentru atenuarea impactului social și infrastructură. Luați un calculator și o să aveți o supriză uriașă: de fapt, totalul de 430 de milioane (vezi facsimilul prezentat de Gandul.info) e 435,7 milioane. Diferența de 5,7 milioane de dolari (care rezultă, negru pe alb, chiar din prezentarea ministrului Marilor Proiecte) arată cu câtă bătaie de joc e tratat proiectul: nu s-a făcut nici măcar o singură verificare a unei adunări banale!!! Totul e, pur și simplu, burtologie!

sova-obligatiile-statului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contradicțiile nu se opresc însă aici. Documentele prezentate de Șova și declarațiile lui Victor Ponta sunt contrazise de documentele companiei și de hotărâri ale Guvernului României. În fapt, pentru ecologizarea și repararea daunelor produse de fostele exploatări de stat chiar RMGC avansează suma de 23,2 milioane de euro. Nu 46,5 milioane cât apare în documentul lui Șova și nici 330-350 de milioane, cât rezultă din declarațiile premierului! Aceeași sumă (în lei, la paritatea din 2007), o regăsim și într-o Hotărâre de Guvern ( HG nr. 644/2007), care prevede cheltuieli necesare pentru aceste operațiuni de 98,7 milioane de lei (asupra faptului că această sumă va fi suportată de statul român indiferent dacă proiectul minier se va face sau nu,vezi analiza de mai jos)!

sova-investitiile-de-pana-acum

Să mergem mai departe cu minciunile și contradicțiile. Tot în prezentarea lui Șova, vedem defalcarea ”investițiilor” de până acum făcute de Gabriel/RMGC. Mă opresc doar asupra câtorva cifre pentru a scoate în evidență cacealmaua. Documentul lui Șova (vezi facsimilul de mai sus) vorbește de 74 de milioane de dolari ”cheltuieli juridice, sociale, comunicare administrative” în perioada 1997-2012. Cifrele sunt contrazise flagrant de rapoartele anuale ale Gabriel Resources. Doar între 2008 și 2012 (5 ani din 16), compania a investit 60,5 milioane de dolari pe ”comunicare externă”. În 2011 și 2012 suma chetuielilor judiciare (”legal”, vezi facsimil mai jos) a fost de 12,48 milioane de euro. Practic, cheltuielile cu ”comunicarea externă” (pe 5 ani) și cele cu judiciare (pe 2 ani) ar acoperi suma trecută în documentul lui Șova pentru cei 16 ani, FĂRĂ cheltuieli sociale și administrative!

comunicare-externa-2011-2012

La capitolul ”Patrimoniu din Roșia Montană”, documentul lui Șova vorbește de 28 de milioane de dolari. Priviți fotografia de mai jos. Pe banerul amplasat de RMGC pe perioada FânFest scrie, cât se poate de colorat, ”RMGC a investit 17 milioane de dolari în patrimoniul de la Roșia Montană”!!! (povestea acestei fotografii o puteți citi aici – scoate în evidență o altă minciună grosolană).

Priviți documentul lui Șova și o să mai aveți o surpriză: activitățile legate de strămutare sunt adunate de două ori (!), prima dată separat, la capitolul ”situri strămutare” (50 de milioane), a doua oară ca subcapitol în capitolul ”achiziție proprietăți” (105 milioane)…

Nu intru în alte detalii (lista contradicțiilor între documentele oficiale ale companiei și documentul lui Șova și declarațiile lui Ponta e mult mai lungă). Mai menționez doar un aspect. Legat de cele 224,2 milioane de dolari pe care statul român ar trebui să le investească în patrimoniul de la Roșia Montană, dacă proiectul în sine nu se va face. RMGC a promis că dacă se face proiectul, va ”investi” 70 de milioane de dolari în patrimoniul de la Roșia Montană. Diferența dintre cele 70 și cele 224,2 milioane e dată de patrimoniul CARE VA FI DISTRUS (pentru că e evident că pentru patrimoniul care va fi distrus nu mai e nevoie de nicio cheltuială!). Nu insist acum de ce aceste sume sunt, oricum, umflate (în realitate, e nevoie de mult mai puțin), pentru că e mult mai important un alt lucru: premierul Victor Ponta și ministrul Marilor Proiecte chiar îi cred pe cetățenii români tâmpiți!

La o verificare și confruntare făcută în doar câteva ore am găsit diferențe și contradicții majore . Pur și simplu își bat joc! Habar nu au nici ei, nici cei care le pun la dispoziție documentele astea (și care nu pot face nici măcar o verificare a unei simple oprații de adunare) despre ce vorbesc! Ah, chiar aștept cu nerăbdare ca asemenea documente să ajungă într-o instanță de judecată sau de arbitraj internațională! Și, mai ales, în fața unei instanțe penale! Să vedem cum explică, în fața procurorilor și judecătorilor aceste lucruri!

***
Minciuna cu ”poluarea istorică”

Pentru că tot vorbim de poluarea istorică de la Roșia Montană, se cuvine să revin cu niște date și documente care demontează o altă uriașă minciună a propagandei RMGC și a susținătorilor ei politici, în frunte cu Băsescu și Ponta. Spun RMGC, Băsescu, Ponta și alții că DOAR dacă proiectul minier se va face, se vor repara daunele de mediu produse de fostele exploatări miniere de stat. MINCIUNĂ TOTALĂ: indiferent dacă proiectul minier se va face sau nu STATUL ROMÂN VA SUPORTA aceste costuri! Mai mult, există bani alocați de la bugetul de stat pentru aceste ecologizări, dar aceștia sunt deturnați!

După cum am arătat, suma reală necesară pentru aceste lucrări, evaluată și stabilită prin HG nr. 644/2007, este de 98,7 milioane de lei. Dintre aceștia, conform unui răspuns primit din partea Conversmin (companie de stat, aparținătoare de Ministerul Economiei, care se gestionează sumele necesare închiderii minelor și ecologizării fostelor exploatări), până în luna martie a anului trecut, au fost alocați și cheltuiți 16,95 milioane de lei (detalii aici)
Conform unui raport al Curții de Conturi, doar într-un singur an (2010), Conversmin cumula ”erori/abateri” de 19,38 milioane de lei. Există numeroase relatări ale presei locale care arată că acești bani au ajuns la diferiți baroni locali (detalii tot aici). Mai mult, conform altor articole din presă, suma totală deturnată de Conversmin s-ar ridica la 80 de milioane de euro (!!!). Așadar există bani alocați pentru astfel de lucrări, dar sunt deturnați. Mai mult, dacă ar exista un interes real, pentru lucrări de ecologizare se pot atrage și fonduri europene.
EXTREM DE IMPORTANT: Indiferent dacă proiectul minier se va realiza sau nu, statul român va suporta factura. Acest lucru este prevăzut expres în contractul de societate al RMGC și în licența din 1999.

Contractul de societate al RMGC, art. 5.7. aliniatul 1: ”Urmare a transferului licențelor de concesiune miniere pentru Proiecte de la Minvest catre Societate, până la mutarea de către Minvest a echipamentelor și instalațiilor respective, Minvest rămâne răspunzătoare pentru operațiunile sale în perimetrele respective, precum și pentru eventualele pagube produse mediului ca rezultat al activităților desfășurate în perimetre până la data mutării echipamentelor și instalațiilor, dar care sunt identificate și/sau produc efecte după această dată.”

Licență, art. 7.1.2.: ”După transferul acestei licențe către EUROGOLD RESOURCES S.A (devenită, ulterior, RMGC)., conform art. 7.1.5 al prezentei licențe: a) Toate costurile, chetuielile și obligațiile de demontare și evacuare a echipamentelor și instalațiilor companiei MINVEST S.A. din cadrul perimetrului descris în Anexa B vor fi suportate de către MINVEST S.A.; b)Toate costurile, cheltuielile și obligațiile de reabilitare provocate mediului prin activitatea de exploatare, conform art. 16.1.4. al prezentei licențe vor fi suportate integral de către MINVEST S.A.”

Licență, art. 16.1.4.: ”MINVEST S.A. va fi răspunzător pentru toate daunele aduse mediului înconjurător ca urmare a activităților de exploatare desfășurate înaintea efectuării transmiterii licenței și ale căror consecințe negative pentru mediu se întind și după momentul transferului licenței”

Așadar, chiar dacă RMGC va efectua lucrări de ecologizare pentru daunele de mediu cauzate de fostele exploatări, plata acestora va fi suportată tot de către statul român. Clauze asemănătoare au fost prevăzute și în cadrul privatizării Petrom. OMV Petrom a efectuat ulterior lucrări de ecologizare, după care, în 2008, a pus pe masa României o factură de 511 milioane de euro (peste 75% din prețul încasat de stat la privatizarea companiei). Legat de recuperarea acestor costuri, OMV Petrom a dat statul român în judecată, în 2012, la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

7 COMENTARII

  1. Toti ministrii care au initiat acest proiect in fucntie cu Ponta ar trebui sa isi dea demisia … au demonstrat ca sunt niste mizerii!

  2. Ponta si Sova ar TREBUI demisi dupa inchierea DEFINITIVA a „afacerii” RMGC, si judecati pentru SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE!Dovezi slava Domnului, au aparut pana si pe internet.Sunt o multime de dovezi care ai incrmineaza si dovedeste faptul ca au facilitat FURTUL in dauna ROMANIEI si al POPRULUI ROMAN!

Comentariile sunt închise.