ponta caricaturaTraian Băsescu a amânat vineri, pe motiv că ”nu are bipezi în familie”, numirea Rozaliei Biro în funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier. Problemele cele mai mari ale propunerii UDMR de înlocuire a lui Kelemen Hunor în Guvernul Ponta nu țin însă de cunoașterea deficitară a limbii române (am mai avut miniștri români cu astfel de probleme), ci de integritatea persoanei nominalizate.

În 2010, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în privința conflictului de interese în care se afla Biro Rozalia, care, în calitatea de viceprimar al municipiului Oradea, a încheiat, în 2006, un contract de închiriere cu fundația Partium, a cărei membru fondator este. În urmă cu o lună, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale, pe motiv că, în momentul încheierii respectivului contract, fapta nu era prevăzută în Codul Penal. Evitarea sancțiunii penale nu înlătură problema de integritate. De altfel, Biro Rozalia a pierdut, în 2012, procesul cu ANI în care solicita anularea raportului întocmit.

Dacă, așa cum a anunțat, UDMR își menține nominalizarea făcută și, în cele din urmă, președintele Traian Băsescu o va numi în funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier, Biro Rozalia se va alătura unei lungi liste de miniștri din Guvernele Ponta, care au avut (și au) probleme cu legea și integritatea: dosare penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau acuzaţii de plagiat.

România Curată vă prezintă Lista Neagră a Guvernelor Ponta, cu menţiunea că unii dintre ei au demisionat doar în urma presiunilor opiniei publice sau după ce ANI sau instanţele au dat verdicte de vinovăţie.

Miniștri wanna be

Victor Alistar și Corina Dumitrescu s-au aflat pe lista de nominalizări a primului Guvern Ponta, din vara lui 2012, dar nu au mai apucat să ocupe respectivele funcții în urma dezvăluirilor de presă.

Victor Alistar ar f trebuit să fie ministru delegat pentru Strategii guvernamentale, transparență și relații cu societatea civilădar nu a mai ajuns să ocupe funcția după ce ANI a atenţionat că este incompatibil şi nu poate ocupa funcții publice pe o durată de 3 ani. Ulterior, în primăvara acestui an, au apărut și acuzații de plagiat legate de teza lui de doctorat, iar societatea civilă l-a acuzat că, în postura de șef al Transparency International România, a oferit girul Guvernului pentru a raporta (mima) dezbatarea publică în privința unui nou proiect de lege cu dedicație pentru exploatările miniere cu cianuri.

Nici Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”, n-a mai ajuns săocupe funcţia de ministru al Educaţiei, fiind retrasă din cauza numeroaselor probleme de imagine ca urmare a dezvăluirilor din presă, de la suspiciunea de incompatibilitate, până la acuzaţii de plagiat.

Guvernul Ponta I (7 mai  21 decembrie 2012)

Ioan Mang, numit ministru al Educaţiei în locul Corinei Dumitrescu, a demisionat pe 15 mai 2012, la doar nouă zile de la numire, fiind acuzat că a plagiat mai multe articole ştiintifice ale unor autori străini.Acuzaţiile din presă au fost confirmate în septembrie 2012 de către Consiliul National de Etică (CNE), care a stabilit ca Ioan Mang a plagiat.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, a fost acuzată de ANI de conflict de interese (pentru anul 2009, când a fost manager de proiect la Universitatea Politehnică şi ministru) şi incompatibilitate (prin ocuparea simultană a funcţiilor de rector şi senator). A scăpat de aceste acuzaţii în 2014, când a câştigat două procese intentate ANI.În noiembrie 2012, un articol publicat în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung susţinea că Ecaterina Andronescu a plagiat în 2003 o lucrare ştiinţifică, însă acuzaţia nu a fost probată.

Vasile Cepoi, ministru al Sănătăţii, a demisionat în octombrie 2012, după ce ANI a sesizat DNA pentru conflict de interese şi  infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect cu fonduri europene, pe când era director la Direcţia de Sănatate Publică Iaşi.

Victor Paul Dobre, ministru al Administraţiei, a plecat din guvern pe 6 august 2012, după ce Parchetul General a încercat să-l pună sub acuzare pentru abuz în serviciu, în legătură cu stabilirea numărului votanţilor la referendumul din iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Deocamdată a scăpat de dosarul penal, după ce Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea.

Mircea Diaconu, ministru al Culturii, a demisionat în iunie 2012, fiind trimis în judecată pentru conflict de interese, deoarece, în calitate de director al Teatrului Nottara, i-a acordat în 2007 soţiei sale mai multe contracte. A fost achitat în primă instanţă, însă a pierdut definitiv procesul cu ANI pentru incompatibilitate (senator şi director de teatru), motiv pentru care nu poate ocupa trei ani o funcţie publică. În aprilie 2014, Mircea Diaconu a obținut o decizie favorabilă din partea Curții de Apel București, care i-a permis să candideze la europarlamentare. Interpretarea dată de Curtea de Apel (cum că incompatibilitatea vizează doar acceași funcție) a fost constrazisă ulterior de Curtea Constituțională, astfel că mandatul de europarlamentar obținut ca independent este sub semnul întrebării.

Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost pus sub acuzare de DNA în august 2013 şi trimis în judecată în septembrie 2013, pentru că şi-a achiziţionat ilegal locuinţa de serviciu. Procesul de află pe rolul instanţei.

Eduard Hellvig, ministru al Dezvoltării şi Turismului, a fost acuzat de ANI de incompatibilitate deoarece a ocupat simultan funcţia de ministru şi director la o companie privată. În primă instanţă, el a pierdut procesul cu ANI.

Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor, a fost acuzat de inspectorii de integritate că nu poate justifica o avere de 45.000 de euro. Ulterior, DNA i-a deschis un dosar penal pentru trafic de influenţă, pentru că a primit 200.000 euro mită de la omul de afaceri Nelu Iordache.Cercetările au fost oprite, întrucât Parlamentul European întârzie să comunice DNA dacă îi ridică imunitatea, Silaghi fiind acum eurodeputat.

Liviu Pop, ministru interimar al Educaţiei, a fost reclamat de ANI la Parchetul General de ANI pentru conflict de interese şi abuz în serviciu. Acuzaţia se referă la faptul că a emis un ordin de ministru în favoarea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, federaţie în care el deţinuse anterior funcţia de secretar general.

Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului, a fost acuzat de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan funcţia de adjunct al SGG şi pe cea de administrator în cadrul unei firme private.

Guvernul Ponta II (21 decembrie  5 martie 2014)

Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării, a fost trimis în judecată în octombrie 2013, fiind acuzat că a pus la punct un sistem pentru fraudarea referendumului din august 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Procesul este în desfăşurare, iar doi dintre cei 77 de inculpaţi au fost deja condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Varujan Vosganian, ministru al Economiei, a demisionat în octombrie 2013, în urma acuzaţiilor aduse de DIICOT de subminare a economiei naţionale într-un dosar legat de acordarea de gaze ieftine de la Romgaz către firmele omului de afaceri Ioan Niculae. Procurorii nu au putut să-l pună sub acuzare deoarece Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea parlamentară.

Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor până pe 12 iulie 2013, când a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare în dosarul“Transformatorul”, unde frauda este de 6 milioane lei. Este primul caz de ministru în funcţie condamnat la închisoare.

Și alții…

Aceştia nu sunt singurii miniştrii cu probleme. Astfel, Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii, s-a confruntat cu trimiterea fiului ei, Flavius Câmpeanu, în judecată pentru o fraudă de 1 milion euro în legătură cu vânzarea unui teren. Procesul se află în derulare.

O situaţie asemănătoare o întâlnim şi la Daniel Chiţoiu, ministru de Finanaţe, a cărui soţie, Laura Chiţoiu, a fost trimisă în judecată, în anul 2014, în dosarul de corupţie ASF-Carpatica.

În această primăvară, și actualul șef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, este implicat în scandalul atribuirii unor contracte de peste un miliard de euro pentru achiziționarea de softuri. Deocamdată, el a fost audiat de către procurorii DNA, fără a exista o punere sub acuzare.

În fine, dar nu în cele din urmă, Victor Ponta duce cu sine, în fruntea Guvernului, acuzațiile de plagiat legate de lucrarea lui de doctorat.

 

Sursa: romanicurata.ro

1 COMENTARIU

  1. O șleahtă de hoți , cocoțați acolo să stabilească destinele românilor,nu să japcuiasca tara si să o vândă.

Comentariile sunt închise.