vasile-blagaIntr-un interviu acordat Revistei 22, presedintele PDL, Vasile Blaga considera ca inscrierea lui Emil Boc in Fundatia Miscarea Populara este o greseala avand in vedere ca PDL este in crestere in sondaje. Acesta l-a sfatuit pe fostul premier al Romaniei sa-si dea demisia pentru ca “Este foarte ciudat să te înscrii într-o fundație care se declară împotriva PDL și să fii membru PDL”.

Cât de afectat este PDL de ceea ce se întâmplă acum cu plecările spre Mișcarea Populară?

În permanență, după Convenția națională de anul trecut, am depus eforturi ca să menținem partidul unit. La Convenție, eu am spus că o să militez în permanență pentru democratizarea vieții interne de partid, pentru că partidul nu a mai fost obișnuit să ia decizii și vina aparține partidului, conducătorilor acestuia, pentru faptul că s-au mulțumit să primească „în plic“ decizii pe care urmau să le ia, inclusiv în actul de guvernare. Dar s-a ajuns în an electoral, iar lucrurile nu mai puteau continua așa și i-am spus-o în special d-nei Udrea să-și schimbe poziția, dacă dorește să rămână în PDL. Noi am decis în Colegiul Director Național la Baia Mare, în unanimitate de voturi, iar dânsa a fost prezentă acolo, că ne vom desemna candidatul la președinție prin votul membrilor de partid. Or, la această dezbatere internă și pe urmă la vot au participat peste 137.000 de membri de partid. După ce deciziile au fost luate și stabilit candidatul nostru la președinție în persoana d-lui Cătălin Predoiu, d-na Udrea a continuat să le conteste, chiar dacă și dânsa dorea, la un moment dat, să se înscrie în această cursă internă. Și atunci am luat decizia de a o invita în fața partidului ca să-și spună punctele de vedere. A preferat să plece, cu o parte dintre parlamentari. Cred că e bine că lucrurile s-au întâmplat acum, chiar în ceasul al doisprezecelea, și nu mai târziu, chiar dacă mai sunt colegi care încearcă un joc la două capete. Avem ultimul sondaj de opinie, Omnibus, care arată că partidul are 19%, deci PDL a trecut destul de bine peste acest șoc.

Ce aveți de gând cu primari precum Emil Boc, care s-a înscris în Fundația Mișcarea Populară? Vă așteptați? Și mai sunt și alții, Gheorghe Ștefan, Gheorghe Falcă etc., care dau semne de simpatie către Mișcarea Populară.

Eu am declarat deja că sper ca Emil Boc să nu meargă într-o fundătură. Este foarte ciudat să te înscrii într-o fundație care se declară împotriva PDL și să fii membru PDL. Lumea judecă cât de serioși suntem fiecare, cât de demni suntem fiecare, cât de atașați suntem valorilor PDL. Eu în permanență le spun colegilor un lucru, că îmi sunt prieteni, dar mai prieten îmi este PDL, pentru că el l-a făcut și pe Blaga ministru de vreo 3-4 ori, și pe Boc l-a făcut prim-ministru, nu altcineva. O să analizăm în partid toată această situație.

 

A devenit PMP mai mult decât înainte, după ziua de duminică, adversarul politic al PDL?

Suntem în competiție cu Partidul Mișcarea Populară, deci suntem adversari politici, nu are rost să stăm în ipocrizie. Discutăm de voturi de pe dreapta. Când și-au lansat manifestul, prima dată Fundația și apoi Partidul Mișcarea Populară, au spus că se vor adresa unor oameni care n-au făcut politică, încercând să convingă electoratul nehotărât sau cel care a fost la un moment dat al nostru să revină și să îi susțină. Or, lucrurile n-au evoluat așa. Dimpotrivă. Încă de la început ei s-au orientat doar spre a lua nemulțumiți din rândul PDL. Și dacă vă uitați la colegii parlamentari care au plecat, cei mai vizibili, sunt sau unii supărați că au fost sancționați de partid că au votat modificările la Codul Penal, este cazul a doi colegi, sau sunt oameni care s-au aflat în permanent conflict cu organizația din care au făcut parte – d-l Popescu, d-l Secară etc.

 

Problema nu cred că se pune de a nu rămâne în partid, pentru că legea spune că un primar care pleacă din partid își pierde mandatul. Problema e alta, dacă acești primari, cu d-l Boc în frunte, acum membru al Fundației, vor juca la două capete. Ce veți face în această situație?

Eu procese de intenție nu pot să fac, dar ar fi total necinstit să procedeze așa. Nu i-am făcut proces de intenție nici d-nei Elena Udrea, care în sfârșit își vede visul cu ochii, va fi președinte de partid, că are partid acum.

e unde știți că va fi președinte de partid? Aveți informații în sensul acesta?

Hai să fim serioși! Încă de la început această construcție politică a fost făcută pentru ea, nu pentru altcineva. Mai vorbește altcineva în numele Mișcării Populare de o săptămână? Dânsa e primadonă acolo, are partid politic, va fi președintă aleasă, probabil, în martie.

 

Totuși, dacă se va ajunge la situația ca primarii aceștia să nu plece din PDL, dar să tragă în campanie pentru Mișcarea Populară, ce veți face, ce strategie aveți?

Vedeți dvs., de luni în șir discutăm de unificarea dreptei, dar, în condițiile acestea, cu cine să te unifici pe urmă? Cu cei care te sabotează? Cum ar mai fi posibilă colaborarea între PDL și acești oameni, dacă vor fi într-o altă structură politică sau vor munci pentru ea? Nu va mai fi posibilă. Mă uit pe tot ce înseamnă unificarea dreptei și la toate reproșurile care s-au făcut PDL, uitați-vă la toate încercările care au fost în ultimele două-trei luni. A încercat prima dată d-l Ungureanu cu Forța Civică să realizeze o altă Alianță Dreptate și Adevăr cu PNȚ. A ținut două ore. Nici măcar nu ne-a informat, am aflat de la televizor. Imediat după ce s-a înregistrat Partidul Mișcarea Populară, i-au transmis direct d-lui Ungureanu: „vino aici, dar fără pretenții, mai vedem ce facem mai departe“. Toate lucrurile astea nu cred că vor ajuta coagulării dreptei, care însă ar trebui obligatoriu să fie făcută după europarlamentare. Temperatura relațiilor dintre PDL și PMP depinde numai de PMP. De-aia am spus: foarte mult calm din toate părțile. Treaba noastră este confruntarea directă cu acest inamic care este USL și care pe zi ce trece îndepărtează tot mai mult România de parcursul european. Uitați-vă la cel mai dur rechizitoriu de până acum la adresa USL, execuția bugetului general consolidat pe 2013, și veți vedea lucruri incredibile. Într-o țară în care au fost inventate sau mărite peste 30 de noi taxe și impozite, veniturile statului sunt cu 10 miliarde mai mici decât cele prognozate, într-o țară cu creștere economică de peste 2%, au fost două rectificări negative și sunt cu peste 50.000 locuri de muncă mai puține decât în cursul anului 2012 și s-au închis, în medie, 81 de întreprinderi pe zi. Cu ăștia trebuie să luptăm și noi, și Partidul Mișcarea Populară, Forța Civică și ceilalți.

 

Revin, dacă veți avea semnale evidente că anumiți primari, d-l Boc, Falcă, Scripcaru, de exemplu, vor trage în campanie pentru PMP, îi veți exclude din partid?

Eu nu cred că vom ajunge în situația de a-i exclude din partid, pentru că nu cred că vor juca strâmb. E o chestiune de onoare. Cinstit ar fi din partea lor să-și dea demisia. Eu știu că asta îi costă funcția de primari, dar au ajuns primari cu ajutorul partidului.

Conducerea PDL, dvs. în special, sunteți acuzați de cei de la PMP de antibăsism, că ați abandonat proiectul de reformă al lui Traian Băsescu, că v-ați delimitat de guvernarea Boc. Există un astfel de curent în PDL?

Nimic mai necinstit din partea celor care fac aceste afirmații. Când am abandonat noi proiectul băsist? În cursul anului 2012, în timpul atacului USL la adresa statului de drept, care a fost partidul care a apărat statul de drept și implicit pe președinte, care a stat lângă el? PDL. Mai mult, am fost partidul care i-am spus președintelui că, pentru a salva democrația din această țară, va trebui ca referendumul să nu poată fi validat. I-am spus că, indiferent care va fi decizia domniei sale, noi vom boicota referendumul. Și iată că am făcut bine, pentru că altfel USL își atingea obiectivul.

 

Da, dar de atunci s-au mai întâmplat lucruri.

Ca, de exemplu? USL a încercat încă din februarie, după constituirea noului parlament, să modifice statutul parlamentarilor, să le dea supraimunitate și să-i scape de toate mâinile lungi ale justiției. Care a fost partidul care de cinci ori a atacat la Curtea Constituționalăacele decizii ale parlamentului și de fiecare dată Curtea i-a dat câștig de cauză? Răspuns: PDL. Au încercat pe urmă să promoveze un proiect de lege privind descentralizarea tip Dragnea, adică să legalizeze furtul de patrimoniu al administrațiilor publice locale. Cine a atacat la Curtea Constituțională și a câștigat cu 9-0? PDL. Au venit pe urmă cu modificări laCodul Penal, atât în ceea ce privește superimunitatea, cum ați denumit-o foarte blând în „marțea neagră“, ca și în ceea ce privește statutul parlamentarului în sensul incompatibilităților, vestitul art. 252. Cine a atacat la Curtea Constituțională?

 

Înalta Curte, iar de la PDL vreo doi au votat modificările.

Înalta Curte numai articolul 147, noi pe amândouă, și pe 252, și 147 și am câștigat cu 9-0. Iar cei doi au fost suspendați și acum s-au dus la PMP. Spuneți-mi dvs. o singură acțiune a acestui partid prin care se contestă un act al justiției sau să fie pavăză în fața justiției pentru
a-și apăra un coleg. E incorect să spui că PDL se abate de la proiectul lui Traian Băsescu sau că nu face opoziție.

 

De ce credeți că Traian Băsescu a spus acel „adio PDL“?

Pentru că nu a ieșit președinte de partid cine dorea d-l președinte. Asta este singura explicație, alta nu există. Pentru că, din punct de vedere al acțiunii politice, nu există nici o explicație. Nici una! Nu ne-am abătut de la calea noastră cu un milimetru. Deci singurul lucru care a provocat acel „adio PDL“ al preşedintelui a fost situația creată prin nealegerea d-nei Udrea ca președinte. Dar acum are partid.

E greu de crezut că răcirea evidentă a relațiilor dintre dvs. și președinte se datorează doar acestui lucru. Pare că mai e ceva în spate. A existat vreun moment care să fi provocat aceste disensiuni evidente, ca să nu le spun dușmănie?

N-avem de ce ne dușmăni. Să vedem ce ar fi putut răci relațiile. O eventuală apropiere a PDL de partidele membre ale USL, de PSD sau PNL. În campania electorală din aprilie am fost acuzat că aș vinde partidul PNL-ului, apoi că l-aș vinde PSD-ului. Acest partid n-a încheiat niciun pact de coabitare cu nimeni. Dimpotrivă. Când s-a pus problema noilor șefi ai parchetelor, ce am susținut noi? Rocada între d-na Kövesi și d-l Morar. Noi nu am susținut nici un pact de coabitare cu nimeni. Singura explicație ar mai putea fi aceea că nu o dată am avut puncte de vedere care nu au coincis cu ale președintelui.

 

Ca, de exemplu?

Ca, de exemplu, ruperea Alianței Dreptate și Adevăr, că de acolo au pornit multe discuții. După cum țineți minte, a fost un Colegiu director național în care, cu 82 de voturi pentru și 6 abțineri, s-a hotărât rămânerea la guvernare. Că, până la urmă, lucrurile au involuat și s-a ajuns să fim scoși de la guvernare este altceva.
Vreți să spuneți că președintele Băsescu a impus ruperea Alianței?

Cred că acțiuni ale oamenilor din jurul președintelui au dus până la urmă la ruperea Alianței D.A. Nu eu am scos bilețelele roz și alte chestii. Cum, de altfel, trebuie să recunosc că am fost unul dintre puținii oameni, 8 am fost, care ne-am opus unei alianțe cu PSD în 2009. Noi am refăcut PSD mare. Că dacă PSD nu intra la guvernare, se spărgea atunci. E adevărat că a fost până la urmă și o ambiție prostească a d-lui Tăriceanu, faptul că atunci nu a găsit forța necesară pentru a remonta lucrurile care ne-au despărțit și a reface Alianța D.A. și a guverna împreună în 2009.

 

Spuneți că nu i-ați oferit președintelui motive de distanțare. Circulă însă în piață informația că în 2009 ați negociat cu Hrebenciuc, înainte de alegerile prezidențiale.

Este una dintre cele mai mari porcării cu putință. Păi cine a fost șeful campaniei? Nu am fost eu? Nu conduceam două ministere atunci? Eram ministru suspendat de Interne și ministrul Dezvoltării și conduceam campania electorală. Cum am câștigat? La mai puțin de 2 voturi pe secția de votare. Aud că s-au câștigat alegerile afară. E foarte bine că am avut mai multe voturi afară, dar fără cele 5 milioane de voturi din țară ce făceam? Deci astea sunt niște copilării. Atunci am fost singuri împotriva tuturor, partidul a fost extraordinar de unit în jurul președintelui și a crezului lui.

Dar cu firmele ginerelui dvs., care ia pe bandă rulantă contracte cu statul acum, în epoca USL, cum rămâne? Ce aveți de spus?

Eu am mai spus un lucru și mă doare că trebuie să răspund de fiecare dată la această întrebare și dacă aveți familie înțelegeți. O să fiu și mai explicit aici. Ginerele meu n-a avut niciodată o firmă cu fiica mea care să ia afaceri cu statul, a avut-o cu mama lui și acum este doar a maică-sii.

 

Știți bine că strategia e să-ți treci firma pe numele mamei, al soacrei.

Ginerii nu ți-i alegi. I-am spus-o foarte clar mai ales după ultima ispravă, cea cu Timișoara, de acum trei săptămâni, când a luat un contract de 200.000 lei pentru pază sau nu știu ce: nu mai are ce căuta în casa mea. Mai mult n-am ce să fac. E căsătorit cu fiica mea, am un nepot foarte reușit, eu nu pot să mă duc mai departe. Știu că e foarte greu ca lumea să mă creadă, asta i-am și spus-o între patru ochi: „poți să-ți dai seama că nimeni nu crede că dacă n-ai fi ginerele meu ai lua contractele respective?“. Ar putea sta în banca lui, că are destul de lucru.

 

De ce ați refuzat dvs. și conducerea partidului unificarea dreptei înainte de europarlamentare? A fost oare o idee bună?

Pentru că avem experiența lucrurilor bine făcute și cea a lucrurilor mai puțin bine făcute. Acest partid are experiența unificărilor, fie că este vorba de o alianță reușită, fie că este vorba de fuziuni. Și el este rezultatul unei fuziuni reușite, Partidul Democrat de la acea vreme, care luase 22% la parlamentare ultima dată, s-a unit cu partidul d-lui Stolojan, care luase 8%, și a rezultat PDL, care a luat 33%, 2 parlamentari în plus și a dat prim-ministrul după 2008. Iată o reușită. Apoi reușita Alianței D.A. Am candidat separat la alegerile locale din 2004, doar în București și Cluj am candidat pe liste comune, și am luat un număr important de președinți de consilii județene. Exact aceeași strategie din 2004 o aplicăm acum. Vedem cum stăm fiecare și, în funcție de scorul și suportul pe care îl dă electoratul, putem merge la o alianță sau chiar la fuziune. Dar să știm pe ce stăm, nu cum i se pare cuiva. Fiecare are o părere extraordinară despre el, dar am mai spus-o, știu că unii se supără, țara e plină de generali fără armată. Până la urmă e nevoie să știm fiecare cât valorăm în ochii electoratului și atunci putem discuta. Chiar și în competiția noastră internă au fost atâtea întrebări puse d-lui Falcă și d-lui Predoiu, de tipul: dacă în vară va exista un alt candidat din partea dreptei mai bine plasat în ochii electoratului, ce veți face? Și răspunsul lor mi-a plăcut foarte mult și mie, și partidului: „vom fi primii lui soldați“. Ce deschidere mai mare ca asta există?

 

Da, dar riscul canibalizării voturilor este imens…

Voi fi foarte direct. Noi am plecat din PDL sau alții au plecat din PDL? Ne puneți întrebarea asta nouă, care am rămas în casa noastră, cu bune și cu rele. Dacă aveau de spus lucruri importante partidului, să le fi spus în interior. Să ni se spună o singură măsură propusă de ei și neluată în seamă de către noi. Dacă ne-am lupta cu USL, și nu între noi, am putea obține separat mai multe mandate de europarlamentar decât am lua împreună. În plus, dacă ei și-ar respecta propriul manifest, nu s-ar orienta spre structurile PDL, spre oameni din partid, ci dimpotrivă, spre oameni noi, care n-au mai făcut politică, astfel încât să aducă la vot oameni care fie sunt nemulțumiți de noi, fie care cred că ei reprezintă opțiunea mai bună, atunci nu s-ar canibaliza voturile.

Pentru a citi in continuare interviul CLICK AICI

Interviu realizat de Andreea Pora pentru Revista 22

2 COMENTARII

  1. Speram ca un partid nou, nu se va murdari cu nume vechi.Atunci ce sa mai credem?Pe orce parte ne-am rasuci, tot ne frigem.Nu mai avem incredere.Daca se va aplica,,MERITOCRATIA,, vazuta de Primo si fara participarea ,,viermilor,, din afara, ar mai fi o sansa, asa….

  2. Speram ca un partid nou, nu se va murdari cu nume vechi.Atunci ce sa mai credem?Pe orce parte ne-am rasuci, tot ne frigem.Nu mai avem incredere.Daca se va aplica,,MERITOCRATIA,, vazuta de Primo si fara participarea ,,viermilor,, din afara, ar mai fi o sansa asa….

Comentariile sunt închise.