Cristi DogaruUnii au taiat salariile bugetarilor otova, altii reduc la sange schemele de personal (vezi concedierile colective ce se pregatesc prin companiile de stat). Nu ne mai vindem strainilor resursele (Cupru Min), le dam doar infrastructura (CFR Marfa).Programul de privatizari a ramas la fel de ambitios (va mai amintiti de motiunea „Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!” care a darimat guvernul Ungureanu?). Despre gazele de sist nu mai zic nimic, diferentele de abordare au disparut chiar daca intre timp s-au tinut niste referendumuri la nivel local iar oamenii de la Rosia Montana nu vor iarasi decat sa munceasca prin reclamele cumparate de RMGC fapt ce a determinat demisia ecologistului Remus Cernea din USL. Debitorii cu clauze abuzive prin contracte sunt lasati mai departe la mana bancilor, acordul cu FMI va trece dar mai vrem unul, pentru „stabilitate”. Basescu era omul serviciilor, bugetul SRI a crescut si sub guvernarea Ponta. Fiecare are acum justitia lui, sinecurile proprii (ASF?) iar asemanarile pot continua.

Care sunt atunci diferentele de substanta intre fosta si actuala Putere? Cea mai importanta vine din calibrarea reactiilor contestatarilor. In locul isteriei Antenei 3 avem sarcasmul moderat al postului B1 (deh, sunt totusi masuri de dreapta!). OTV-ul, singurul care putea juca pe coarda populista fara a i se da peste nas a fost inchis preventiv. De fapt, a fost inchis mai degraba partidul-televizor care e zero barat fara suportul media (cam riscant sa zburde liber un partid anti-sistem cand ai aceeasi Marie cu alta palarie la guvernare ) pentru ca esenta OTV-ului pare sa fi migrat la Nasul TV daca e sa ma raportez la toti ciudatii care incep sa apara pe acolo (doar n-ati vrea sa ramana orfan publicul amator de senzational ieftin). In plus, avem mutarea de maestru in cazul „tonomatului” Ciutacu. Cu echivalentul a 15.000 euro pe luna, cit s-a vehiculat prin presa, mitul tribunilor poporului de la talk-show-ul de seara s-a prabusit iremediabil-„e doar o chestiune de bani si la astia”. Vorbesc in principal de opozitia de la televizor, opozitia din Parlament (PDL) este sfasiata intre felia pro-PNL si cea pro-PSD, deci nu conteaza prea mult.

Avem apoi o diferenta de abordare in iesirile publice. A disparut aroganta intepata, avem populism bonom si explicatii interminabile. In loc de Basescu care da cu pumnul in masa ni se livreaza un Ponta care parca isi cere mereu scuze cu aerul sau de tocilar inofensiv. O mediatizare mai eficienta pentru Premier (cu ce s-o ocupa purtatorul de cuvant al guvernului Ponta?), o critica mai putin virulenta decat cea impotriva lui Boc, o paralizie generala a Opozitiei (cate partide de dreapta sunt in acest moment?) si electoratului (care e alternativa la actuala Putere?)-iata o reteta de un real succes. Cum de ii ies atit de bine actualului Premier flotarile de PR? Recunosc ca nici eu nu imi explic fenomenul, politicianul roman n-a fost niciodata atat de subtil. Daca ne raportam la Ponta, e o diferenta ca de la cer la pamant intre „au furat mai mult ca noi” din urma cu cativa ani si discursul recitat in Parlament in urma cu un an la investitura cabinetului Ungureanu ori impachetarea pentru presa a masurilor neplacute de acum. O transformare desavarsita cu ocazia suspedarii Presedintelui anul trecut, cand Ponta a plecat la Bruxelles cu argumentele lui Antonescu si s-a intors cu cele ale lui Barosso. Daca in cazul lui Boc era clar cine e papusarul, in cazul lui Ponta se pare ca firele sunt ceva mai lungi si pornesc din acelasi loc cu cele ale lui Basescu. Poate ca si de asta se inteleg atat de bine.

Articol publicat de Romania Libera

1 COMENTARIU

  1. Este un mod de a privi lucrurile d-le Dogaru. Fiecare e liber ca gandesca functie de ceea ce vede si fiecare vede ceea ce stie

Comentariile sunt închise.