iohannis2016 trebuie să fie un altfel de an electoral, iar politicienii trebuie, împreună, să-și asume angajamentul de a nu mai lua decizii populiste, de a duce o competiție mai curată, de a nu mai ignora teme de interes general, așa cum s-a întâmplat în anii electorali de până acum, a susținut președintele Klaus Iohannis într-un discurs susținut în fața Parlamentului, relateaza b1.ro.

Ne aflăm la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament, un an electoral. În afara competiției politice, emoției inerente perioadei alegerilor, anii electorali au avut și alte caracteristici și au dus la un anumit tip de practici: au atras măsuri care au favorizat un partid sau altul, alocări de fonduri, promisiuni populiste și legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor și niciodată aplicată sau ordonanța de urgență 55 din 2014 care a legalizat migrația aleșilor locali, din păcate, aplicată vor rămâne într-o nefericită istorie a deciziilor cu iz electoral.

Aveți ocazia de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorința legitimă a partidelor de a câștiga voturi și de a folosit instrumentele de care dispun pentru a răspunde la așteptări, dar vă propun un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici al măsurilor hazardate. Vă propun un an 2016  în care competiția pentru voturi să nu excludă preocuparea pentru construcția pe termen lung, în care febra campaniei să nu excludă dezbaterea așezată, subiectele spectaculoase să nu elimine teme majore de interes pentru cetățeni. Apropierea de final să însemne o mai mare atenție, responsabilitate, preocupare de a asculta autentic ce-și doresc concetățenii.

Pornind de la aceste premise, vă propun să ne asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016: începutul recâștigării încrederii în politică, funcționarea insituțiilor într-un stat democratic, continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese și a câștigat respectul partenerilor externi, în zona marilor sisteme publice  să punem pietrele de temelie în care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere. Toate țin de acțiunea comună.

Am spus la finele anului trecut că vreau ca 2016 să fie anul în care clasa politică dă un semnal clar că a înțeles așteptările societății și face un pas către înnoire în materie de idei și oameni. Alegerile sunt prima oportunitate, iar partidele sunt actoriiprincipali la acest capitol. Când vorbesc de refacerea încrederii în politică, probabil mulți se gândesc la alegerea candidaților, la cerințe de integritate și profesionalism, la un anumit tip de atitudine a condidaților. Schimbarea despre care vorbesc  vizează mai cu seamă practici și mentalități, criterii de integritate, mod mai creativ de elaborare a politicilor publice, un tip de onestitate în raport cu electoratul”, a susținut Klaus Iohannis.

Acesta a mai susținut că instituțiile statului nu trebuie să dea impresia unei funcționări haotice, nu trebuie să funcționeze pornind de la o agendă proprie și nu trebuie să concureze, ci să acționeze împreună pentru agenda comună a României.

Sunt preocupat de modul în care funcționează ansamblul acestui stat, cu separarea puterilor, dar vreau să transmit un mesaj limpede: nu poate da impresia unei funcționări haotice, dezordonate a unui stat în care fiecare face ce vrea și după agenda proprie. Există o agendă națională.

Cred că e nevoie de comunicare, coordonare și cooperare la nivel instituțional pentru a urmări obiectivele naționale. Spun aceste lucruri în virtutea rolului consituțional al președintelui de mediator între instituții și între stat și societate. Puterile statului nu sunt în competiție. O funcționare a statului în folosul cetățenilor presupune funcționarea fiecăreia și încrederea cetățenilor în toate. A gândi puterile separat și a le evalua separat este o greșeală”, a mai afirmat președintele Klaus Iohannis.