corneliu-coposu-general-susaikov-si-regele-mihai

La 72 de ani de la momentul istoric de la 23 august 1944, un document inedit publicat în premieră prezintă noi detalii despre unul dintre cele mai importante acţiuni din istoria României moderne, conform B1 TV.

Este vorba de un interviu acordat de liderul ţărănist Corneliu Coposu, în august 1945, agenţiei Associated Press, interviu oprit ulterior de la publicare de preşedintele PNŢ, Iuliu Maniu. Acesta a fost găsit în arhiva CNSAS şi publicat în premieră de ziarul Adevărul.

Pe lângă multe elemente de culise despre pregătirea minuţioasă a loviturii de stat de la 23 august, restabilirea unor adevăruri istorice despre rolul jucat în acest eveniment de diferite personaje ale epocii şi amănunte doar intuite până acum despre strânsa colaborare din timpul războiului dintre partidele istorice româneşti şi autorităţile din Marea Britanie şi SUA, apar şi informaţii despre scenariile puse la cale pentru schimbarea de regim ce urma să aibă loc.

Potrivit mărturiilor lui Corneliu Coposu din acest interviu, a fost luat în calcul inclusiv scenariul caMajestatea Sa Regele Mihai să aterizeze în liniile sovietice, de unde să infirme legitimitatea guvernului Antonescu. Iată pasajul din interviu

“Începând cu anul 1943 singurele soluţii posibile şi realizabile au fost socotite (în cercurile Palatului Ministerului de Externe şi ale fruntaşilor „opoziţiei unite”: 1). Încheierea armistiţiului de către Antonescu. 2). Încheierea armistiţiului fără şi prin răsturnarea violentă a lui Antonescu. Trebuie menţionată aici ideia, venită din cercurile Palatului, în primăvara anului 1944 (după plecarea Dlui. Vişoianu la Cairo), că M. Sa Regele cu un grup de oameni politici democraţi, să plece clandestin din ţară, să aterizeze (după o prelabilă înţelegere) în liniile sovietice, de unde să emită o proclamaţie către Naţiune şi să infirme legitimitatea guvernului Antonescu. La această idee s-a renunţat imediat, fiind considerată ineficace, inoportună şi generatoare de complicaţii pentru ţară. Deasemenia s-a discutat paraşutarea (anunţată în prealabil) a Dlui. General Aurel Aldea, în spatele frontului cu mandat de la M.Sa Regele şi Blocul Naţional Democratic, pentru semnarea armistiţiului. Ideia a întrunit acordul, însă înaintarea vertiginoasă a trupelor sovietice, după prăbuşirea frontului la Uman, a făcut imposibilă realizarea ei.

Citeşte AICI integral interviul document acordat de Corneliu Coposu în 1945

Într-un alt document inedit publicat acum câteva luni, apare transcrierea unei convorbiri dintre Regele Mihai şi premierul comunist Petru Groza, convorbire care a avut loc în ajunul abdicării.

Potrivit acestui document, Regele Mihai i-ar fi spus lui Petru Groza: „Nu înțeleg să mă opun lucrurilor la care nu te poți opune. Văd ce e în jurul meu. Vreau ca om [să trăiesc]. N-am avut copilărie, tinerețe, și mama va trebui să înțeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte. Eu mă voi conforma sfat [urilor] d-tale. Dar între noi.

document rm-pg

În documentul la care facem referire, se fac aprecieri şi în legătură cu activitatea demnitarilor comunişti Ana Pauker, Emil Bodnăraş sau Gheorghe Gheorghiu Dej, despre care Regele Mihai ar fi avut o părere pozitivă.

La Bodnăraş face referire şi Corneliu Coposu în interviul menţionat mai sus, acesta fiind considerat drept unul din oamenii direct implicaţi în lovitura de stat de la 23 august 1944.