Iurie Darie va fi inmormantat duminica la Cimitirul Sfanta Vineri, dupa ce trupul i-a fost depus sambata la Teatrul de Comedie – a doua sa casa, pentru un ultim omagiu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Iurie Darie a fost adus sâmbătă după-amiaza, la ora 15,45, la Teatrul de Comedie și a fost depus pe scena Sălii Studio. Acesta a fost însoțit de soția sa Anca Pandrea și fiul său Alexandru (Ducu) Darie și a fost întâmpinat de mai mulți admiratori.

Toți cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu lui Iurie Darie pot veni până duminică la ora 13,00, la Teatrul de Comedie. Artistul va fi înmormântat duminică, la ora 14,00, la Cimitirul Sfânta Vineri.

La 21 mai 2012, actorului Iurie Darie i s-a făcut un drenaj pentru a se elimina un surplus de lichid la creier. Pe 16 iunie 2012, actorul a fost adus, din nou, la Spitalul de Urgență ‘Bagdasar-Arseni’, unde i s-a obturat drenul care a fost pus la operația precedentă pentru eliminarea lichidului acumulat în zona creierului și i s-a montat un altul exterior. El a dezvoltat într-o zonă a creierului și un accident vascular cerebral.

Marele actor s-a stins din viata vineri noaptea, la varsta de 83 de ani, dupa mai multe luni de suferinta. In aceasta vara a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala, dar din cauza bolii nu a putut fi prezent la ceremonie.

Nascut pe 14 martie 1929 in Vadul Rașcu, judetul Soroca, aflat astazi in Republica Moldova, celebrul actor de teatru, film si televiziune, fiind dotat cu talent la desen, dar avand si reale insusiri pentru scena, Iurie Darie a dat examen atat la Institutul de Arte Plastice, cat si la cel de Arta Teatrala si Cinematografica, reusind la ambele, dar alegand sa devina actor la clasa marilor actori si profesori Mihai Popescu si Marietta Sadova. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) in 1952, debuteaza un an mai tarziu alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei in “Nepotii gornistului”, in regia lui Dinu Negrean.

De-a lungul carierei a interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice si in numeroase piese de teatru in care i-a avut ca parteneri pe Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Toma Caragiu, ebastian Papaiani, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Consuela Rosu, Stela Popescu, Silviu Stanculescu si Anca Pandrea.

Inainte de 1989, Iurie Darie era un idol al copiilor pentru care realiza o emisiune la TVR si in care isi folosea abilitatea de a desena cu ambele maini, alaturi de micuta co-prezentatoare Mihaela Istrate.

A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu – mama regizorului Ducu Darie si cu actrita Anca Pandrea.

In mai 2009 a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti, iar in 2012 premiul Gopo pentru intreaga cariera. Iurie Darie declara intr-un interviu legat despre viata si cariera sa: “Am o naivitate permanenta in legatura cu trecerea timpului si viata mi-a demostrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfactie personala este atunci cand nu simti cum trece timpul si esti mereu in atentia publicului”.

Filmografie

Maria Sa, Birlic! / (2010) – el insusi
Numai iubirea (2004) – Nichifor Dogaru
Triunghiul Morții (1999)
Punctul zero (1996)
Inceputul adevarului / Oglinda (1993) – Generalul Sanatescu
Zâmbet de soare (1988)
În fiecare zi mi-e dor de tine (1987) – Theater manager
Cale libera (1986)
Cucoana Chirița (1986) Trailer
Ringul (1985)
Ramasagul (1984)
Viraj periculos (1983)
Portofelul (TV) / (1982) – escrocul international Camparno
Cowboys (1981) – Dave Arnold
Drumul oaselor (1980) – Boier Pana
Am fost șaisprezece (1979)
Cianura și picătura de ploaie (1978)
Ein April hat 30 Tage (1978) – Alvaro
Pentru patrie (1978) – maior Gheorghe Sontu
Revanșa (1978) – ilegalistul comunist Constantin David
Severino (1978)
Buzduganul cu trei peceți (1977) – Sigismund Bathory
Jucatorii de carti (TV) / Jucatorii de carti (1977)
Razboiul Independentei (Serial TV) / Razboiul Independentei (1977) – Maior Gh.Sontu
Misterul lui Herodot (1976)
Blutsbruder (1975) – Bill Simmons
Muschetarul roman (1975) – Mihut Galateanu
Stefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975) – Simion Jder
Frații Jderi (1974) – Simion Jder Trailer
Dimitrie Cantemir (1973) – Mihut Galateanu
Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972) – ilegalist, fratele elevului
B.D. în alertă (1971) – Maiorul Dobrescu
B.D. la munte și la mare (1971) – Maior Dobrescu
Osceola (1971) – Richard Moore (ca Jurie Darie)
Brigada Diverse intră în acțiune / B.D. intră în acțiune (1970) – Maior Dobrescu
Cenata na gradot (1970)
Signale – Ein Weltraumabenteuer (1970) – Comandantul
Răutăciosul adolescent (1969) – Palaloga
Subteranul (1967) – Mircea Tudoran
Calea Victoriei sau cheia visurilor (1966) – Mirel Alcaz
Faust XX (1966) – Toma
Procesul alb (1965) – activistul comunist Matei
Dragoste la zero grade (1964)
Mofturi 1900 (1964)
Pisica de mare (1963)
Vacanta la mare (1962)
Post restant (1961)
Roluri in piese de teatru:
Teatrul Național București
Nae Girimea – D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, regia Rodica Gheorghiu, 1955

Teatrul Mic

Leonil – Iașii în carnaval de V Alecsandri, regia Marietta Sadova, 1953
Ilici Alexandr Ulianov – Familia de I. Popov, regia Liviu Ciulei, 1954
Leonid – Cei ce caută fericirea de Orlin Vasiliev, regia Mihail Raicu, 1954
Jeffry O’Brien – Cauțiunea de Hans Lucke, regia Mircea Avram, 1956
Calmacco – Mătrăguna de Niccolo Machiavelli, regia Iulian Raicu, 1956
Ștefan Vardia – Nota zero la purtare de Octavian Sava și Virgil Stoenescu, regia Ion Lucian, 1956
Monserrat , Monserrat de Em. Robles, regia Dumitru Neleanu, 1957
Silviu – Acolo departe de Mircea Ștefănescu, regia Mihai Raicu, 1957
Lucrețiu – Microbii de Dan Negreanu, regia Sorana Coroamă Stanca, 1957
Boris – Zboară cocorii de Victor Rozov, regia Mihai Raicu, 1958
Mitrei – Brigada de cavalerie de Vsevolod Vișnevski, regia Radu Penciulescu, 1959
Jenică Păunescu – Hagi Tudose de B. St. Delavrancea, regia Sorana Coroamă Stanca,1959
Miron – Nepoții gornistului de Cezar Petrescu, regia Sorana Coroamă Stanca, 1959
Ștefan Mareș – Secunda 58 de Dorel Dorian, regia Radu Penciulescu, 1960

Teatrul de Comedie

Dorante – Burghezul gentilom de Molière, regia Lucian Giurchescu, 1961
Șoimu – Prietena mea Pix, regia Radu Penciulescu, 1961
Învățatul – Umbra de Evghenii Svarț, regia David Esrig, 1963
Hector – Troilus și Cresida de William Shakespeare, regia David Esig, 1965
Sorin Vîlsan – Nic Nic de Anca Bursan și Gheorghe Panco, regia Moni Ghelerter, 1968
Grig – Alcor și Mona de Mihail Sebastian, regia Sanda Manu, 1970
Fifi – Fata Morgana de Dumitru Solomon, regia Mihai Dimiu, 1971
Rică Venturiano – O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Lucian Giurchescu, 1973
Don Juan – Molière la Teatrul de Comedie, scenariul și regia Mircea Șeptilici și Valentin Plătăreanu, 1974
S-a furat o bombă (1961) – Om
Baietii nostri (1959)
Alo? Ati gresit numarul! / Alo? Ați greșit numărul! (1958) – studentul Victor Mancas
Pe răspunderea mea (1956)
Alarma in munti (1955) – Grigore
Blanca (1955) – Fat Frumos
Directorul nostru (1955)
Rasare soarele (1954) – Miron
Balcescu (1953)
Nepotii gornistului (1953) – Miron
Don Pedro – Noaptea la Madrid, regia Valeriu Moisescu, 1975
Gheorghe Galan – Plicul de Liviu Rebreanu, regia Lucian Giurchescu, 1976
Al 12-lea jurat – Doisprezece oameni furioși de Reginald Rose, regia Eugen B. Marin,1977
Adrian Spirescu – Ciripit de păsărele de Dinu Grigorescu, regia Sanda Manu, 1978
Cornelius Hackl – Pețitoarea de Thornton Wilder, regia Valeriu moisescu, 1979
Don Juan – Don Juan de Molière, regia Valeriu Moisescu, 1980
Prietenul – Există nervi de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, 1981
Nelkin – Procesul de Alexandr Suhovo – Kobîlin, regia Györghy Harag, 1983
Actorul – Misterul lui Agamemnon de Iosif Naghiu, regia Florin Fătulescu, 1984
Arthur – O dragoste nebună, nebună, nebună de Tudor Popescu, regia Tudor Mărăscu,1985
Daniel – Capcană pentru un bărbat singur de Robert Thomas, regia Mihai Berechet, 1985
Regele Filip – Regele Ioan de William Shakespeare, regia Grigore Gonța, 1988
Nae Strugurelu , D’ale protocolului de Paul Everac, regia Alexandru Darie, 1989
Henri – Papagalul verde de Arthur Schnitzler, regia Lucian Giurchescu, 1991
Georges – Colivia nebunelor de Jean Poiret, regia Valeriu Moisescu, 1992
Jupiter – Amphitryon de Molière, regia Valeriu Moisescu, 1993
Beauperthuis – Pălăria de Eugène Labiche, regia Horațiu Mălăele, 1998

10 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
    DAR … S-a nascut nu in Vadul Rosu, ci in Vadu Rashcu, judetul Soroca.
    Mai informati-va, mai baieti, nu mai luati de bun orice „emana” de pe la „contraTV” sau haznale …

  2. Intr-adevar s-a tras cortina…itzi multzumim MAESTRE pentru intreaga cariera,exemplu de urmat de noiile generatii si condoleantze familiei indurerate si Dumnezeu sa te odihneasca si steaua ta sa ne vegheze mereu de sus pe noi cei ramasi pe pamant!

Comments are closed.