Iulia-Motoc--judecator-CCR--Intimidarile-sunt-din-ce-in-ce-mai-agresive--Video-Surse politice din USL au declarat luni pentru publicatia online “gandul” ca Iulia Motoc, actual judecator CCR, este favorita pentru a ocupa functia de judecator CEDO din partea Romaniei, potrivit gandul.info. Contactata de “gandul”, Iulia Motoc a refuzat sa comenteze. Pe de alta parte, alte surse din PSD si PNL spun ca nominalizarea lui Motoc la CEDO ”este iminenta”. Pentru reprezentantii celor doua partide, plecarea Iuliei Motoc ar fi un avantaj, deoarece se va modifica actuala configuratie a Curtii: 4 judecatori vor fi apropiati de USL iar 4 vor juca in tabara presedintelui, astfel ca votul judecatorului Valentin Zoltan Puskas de la UDMR devine crucial pentru luarea deciziilor.

In urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul va face nominalizarile la CEDO. Premierul Ponta a declarat atunci ca vor fi propuse trei nume, dintre care unul trebuie sa fie o femeie.

Intrebat de “gandul” de acesta varianta, premierul Victor Ponta a declarat: „Se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justitiei condusa cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acesta comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecatorului CEDO.  Pe acea lista se poate inscrie cine doreste”.

Contactata de “gandul”, judecatoarea CCR Iulia Motoc a precizat ca nu doreste sa comenteze. „Nu doresc sa fac nici un comentariu. Curtea inca nici nu a publicat motivarea. Nu am sa comentez pana nu publicam motivarea”, ne-a precizat Iulia Motoc.

Dupa ce Daniel Morar a fost numit de presedinte la CCR, raportul de forte s-a inclinat in defavoarea USL.  Numarul judecatorilor numiti de mana presedintelui Traian Basescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din noua. Acum, daca Iulia Motoc va fi propulsata la CEDO, balanta de putere din CCR se schimba din nou, de aceasta data in favoarea USL, pentru ca locul ocupat de Motoc la CCR revine Senatului, unde liberalii vor revendica aceasta numire.

Anul acesta, la CCR vor fi instalati trei noi judecatori, Daniel Morar propus de Traian Basescu, Mona Pivniceru cu sprijinul PNL si Valer Dorneanu propus de PSD. Odata cu numirea lui Morar la CSM, USL a pierdut un loc, cel al lui Acsinte Gaspar, desemnat la Curtea Constitutionala de Ion Iliescu in 2004.

Astfel ca balanta de putere dupa cele trei noi numiri arata astfel:

– Augustin Zegrean, Daniel Morar, Stefan Minea, Iulia Motoc si Petre Lazaroiu numiti de Basescu sau pe filiera PD

– Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader  si Valentin Zoltan Puskas (care ramane judecatorul de negociere).

Daca Iulia Motoc va pleca, atunci 4 judecatori vor fi apropiati de Basescu, 4 apropiati de USL si Valentin Zoltan Puskas de la UDMR. Astfel ca votul lui Puskas va deveni unul extrem de important in balanta de putere de la CCR.

In plus, perspectiva este una buna pentru Crin Antonescu, cpresedintele PNL urmand sa aiba trei aliati in CCR: Mona Pivniceru, Tudorel Toader, numit de PNL in 2007 si viitorul judecator CCR care ar uma sa fie propus tot de PNL.