Sunt la vârsta la care o bună parte din timp urmăresc diferite emisiuni la televizor, citesc, țin legătura cu prietenii mai vechi sau mă bucur de o conversație cu prietenii mai noi. Reflectând asupra trecutului, analizez faptele prezentului și întrevăd consecințele acestora asupra viitorului. Deși trăiesc de aproape o jumătate de secol în afara țării, sunt la curent cu tot ce se întâmplă în România și mă fac vinovat de păcatul de a fi prea afectat emoțional de evenimentele care deteriorează democrația greu construită în perioda post decembristă, cu efecte dramatice asupra nivelului de trai al populației și a imaginii țării în lume.

Multitudinea de posturi de televiziune, apărute în ultimii ani, manipulează opinia publică prin proliferarea unor minciuni grosolane, vehiculate cu cinism. Mă îngrijorează modul în care unii așa zis jurnaliști încalcă deontologia profesională și cele mai de bază valori morale, punându-se în slujba unor oameni care au fost condamnați pentru abuzuri în serviciu și acte de corupție, în urma cărora au obținut mari privilegii finaciare și putere politică. Unul dintre aceste posturi, proprietatea unui condamnat pentru acte de corupție și fugar pentru a nu răspunde în fața legii, este postul Romania TV. 

Câțiva dintre moderatorii acestui post sunt, ca să mă exprim elegant, «campioni ai demagogiei ». Mărturisesc că, în calitate de evreu, mă simt jenat de faptul că unii dintre ei sunt din aceeași etnie. Cu o obraznicie revoltatoare își permit să insulte personalitați ale Romaniei care nu fac parte din partidul aflat astăzi la guvernare. Acești «neica- nimeni » își permit să-l ironizeze cu prost gust pe președintele Romaniei și pe alte personalitati marcante ale vieții politice și sociale romanesti. Arborând o ironie desumflată, vorbesc pe colțul gurii, debitând tot felul de « haloimâs ». Le-aș adresa câteva cuvinte unora din ei:


 „Nu mă vei convinge, Ciutacule, oricât de mult ai lătra la televizor că faci asta din patriotism sau dragoste de țară. Te-ai declarat un bun evreu, te-am văzut sărind ca un țap în călduri pe melodia Hava NaGhila, dar prin poziția de lătrător plătit pe care ai acceptat-o faci un mare deserviciu celor câtorva mii de evrei care mai trăiesc in România. Provoci o revigorare a antisemitismului. Citește comentariile antisemite la emisiunile în care apari să înțelegi disprețul celor care te urmăresc. Ascultă bine sfaturile unui evreu bătrân, care a trecut  prin perioadă de război și prin prigoana antisemită, dar care poartă în suflet, ca pe o podoabă de preț, țara în care s-a născut, a trăit o parte din viață, și în care sunt înmormântați părinții și bunicii lui.”

 «Swag still»[1]pentru o perioadă, mi-ar plăcea, nedefinită, pentru a da satisfacție celor circa patru mii de evrei care mai trăiesc astăzi în România. Cei pe care îi cunosc, oameni de mare cinste, se simt jenați de faptul că ești evreu. Am înțeles că ești inginer de meserie și că ai absolvit și Facultatea de Științe Economice. Găsește-ți un loc de muncă din care să trăiești cinstit. Ca “jurnalist”, cum te pretinzi, te-ai compromis.

Trăind de atâția ani în Canada, am avut prilejul să urmăresc emisiunile unor jurnaliști de mare clasă. I-am ascultat pe Barbara Walker, Christiane Amanpour, Peter Jennings, Larry King etc. Profesioniști în cel mai înalt și nobil sens al cuvântului. Acești jurnaliști au prezentat cu obiectivitate evenimente politice, sociale, economice la nivel național și internațional, și au câștigat credibilitatea și respectul zecilor de milioane de oameni care i-au urmărit de-a lungul carierei lor. Prin prestanța lor, au ridicat la nivel de artă profesia de jurnalist. Tu, și cei care ați ales compromisul și minciuna, nu faceți parte din această categorie. Dacă ar fi să folosesc o expresie din idiș, pe care tatăl meu o folosea ca să-și exprime disprețul, nu ești decât un  “musăr”[2], „o lepcihă”[3], care seară de seară îți debitezi ideile viermănoase la televizor, alături de ortaci de același nivel ca și tine. Contra unor sume mari, pesemne, fiind gata oricând să te vinzi celui care dă mai mult. Dar, cu ce preț! 


[1]În idiș, taci din gură

[2](idiș) trădător, informator

[3](idiș) palavragiu

Herman Victorov

Scriitor canadian de origine română

Cititi mai mult pe: nasultv.ca