Sancțiunile impuse pentru Rusia se mențin, a precizat într-o conferință de presă președintele Klaus Iohannis care a fost prezent joi și vineri la lucrările Consiliului European de primăvară şi la summit-ul PPE.

Șeful statului a fost însoțit în deplasarea la Bruxelles de soția sa, Carmen Iohannis, dar și de consilierii Leonard Orban – Departamentul Afaceri Europene , Cosmin Marinescu – Departamentul Politici Economice și Sociale și Lazăr Comănescu Departamentul Politică Externă.

De asemenea, s-a discutat despre securitatea energetică, piața interna a energie, eficiența energetică, precum și despre competitivitatea în domeniu.

„Discuțiile din cadrul Consiliului European s-au axat pe trei teme: Uniunea Energiei, semestrul european si subiecte de actualitate din sfera relatiilor externe ale Uniunii Europene. Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii facute in lune februarie de Comisia Europeană. au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea, inovarea și competitivitateain domeniu” a declarat președintele Romaniei.

Iohannis a declarat că România susține puternic acest proiect și reiterează ideea valorificării propriilor resurse energetice.

„Am subliniat ca Romania sustine puternic acest proiect. Am insistat asupra catorva prioritati pentru Romania, care se regasesc in concluziile finale ale Consiliului European: valorificare propriilor resurse energetice, necesitatea diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare” a mai precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, România a amintit despre potențialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră.

„Am reiterat potentialul semnificativ al resurselor din Marea Neagra, cu care putem contribui la intarirea securitatii energetice regionale si europene” a mai spus seful statului.

„Am sustinut obiectivul de finalizare a pietei interne a energiei. Pentru Romania, asta inseamna pe termen mediu si lung dezvoltarea infrastructurii energetice, asiguraraea unor preturi accesibile pentru consumatori, mentinerea competitivitatii industriei si crearea locurilor de munca”, a precizat Klaus Iohannis în conferința de presă susținută la Bruxelles.

În cadrul Reuniuniunii Consiliului European de Primăvară s-a discutat despre Strategia-cadru pentru definirea Uniunii Energiei, situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene, dar și despre stadiul pregătirii Summit-ului Parteneriatului Estic, ce va avea loc la Riga în Letonia, la 21-22 mai, unde va fi analizat stadiul privind ratificarea şi implementarea de către statele membre a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu ţările din Parteneriatul Estic.

„Referitor la Parteneriatul Estic, am sustinut ca Summit-ul dedicat acestuia la Riga,  in luna mai,  trebuie sa fie un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii cu statele partenere. Avem in vedere, in special, Republica Moldova, Ucraina si Georgia” a mai spus Iohannis.

De asemenea, oficialii prezenți la Consiliul European au discutat și despre evoluţia situaţiei din Ucraina şi relaţiile cu Federaţia Rusă.

„In legatura cu situatia din Ucraina, s-a insistat pe nevoia implementarii neintarziate si neconditionate a acordului de la Minsk. Consiliul European a reiterat necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. In privinta sanctiunilor Federatiei Ruse, s-a stabilit ca acestea raman in vigoare” a declarat Klaus Iohannis.

În condiţiile în care nu se poate vorbi în acest moment despre o respectare integrală a regimului de încetare a focului convenit la Minsk, au fost evaluate modalităţile de răspuns din partea Uniunii Europene, inclusiv pe tema regimului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse.