ilie sarbuÎn cazul în care sînteți chiar masochiști și vă uitați la TV sau citiți ziare românești, știți deja că Ilie Sârbu, socrul celui mai trimis în judecată premier în timpul mandatului, a primit cadou de la colegii parlamentari un post de vicepreședinte la Curtea de Conturi. Un post cu un mandat de nouă anișori. Totuși, există speranță: DNA poate să-i suspende postul lu’ tata socru. Și, cu voia judecătorilor, chiar să-l confiște de tot.

 Membrii Curții de Conturi au drepturi de magistrați

Dacă nici un asteroid nu cade peste România în următoarea lună, Ilie Sârbu va deveni vicepreședinte al Curții de Conturi pe 15 octombrie a.c. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă asta pentru tata socru, să cităm ce e mai relevant din legea de funcționare și organizare a Curții de Conturi (94 din 1992, republicată în 2014). Mai întîi, articolul 46, alineatul 1: „Membrii Curții de Conturi sînt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente pentru buget, finanțe și bănci ale celor două Camere, pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.“ Bun, faza asta a fost bifată deja, degeaba vă mai ofticați acum.

Ce trebuie să mai știți e că, o dată numit la Curtea de Conturi, Ilie Sârbu s-a cam aranjat. Sau, cum zice articolul 49, alineatul 1, din aceeași lege de mai sus: „Membrii Curții de Conturi sînt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe toată durata acestuia. Aceștia sînt demnitari de stat și sînt supuși incompatibilităților prevăzute de lege pentru judecători.“

Magistratul, suspendat în timpul cercetării penale

Vasăzică, ștabul de la Curtea de Conturi e un fel de magistrat, nu poți să-l clintești din post decît dacă dai cu bomba. Dar, sigur, are și obligații de la care nu se poate abate, adică un regim de incompatibilități: nu poate fi activist politic, nu poate face comerț, nu poate deține acțiuni etc. Ați crede, deci, că membrul Curții de Conturi are de tras nenorocirile pe care le poate îndura un magistrat, nu? Sa verificăm. De exemplu, să vedem ce se întîmplă cu un magistrat care este cercetat penal, cum e și cazul lui Ilie Sârbu (care nu e magistrat). Astfel, conform Statutului magistraților (legea 303 din 2004), articolul 60, alineatul 1, litera a: „Magistratul este suspendat din funcție (…) cînd a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa“.

Membrul Curții de Conturi, suspendat abia la trimiterea în judecată

Aha, deci! Dată fiind, așadar, echivalența dintre funcția de membru al Curții de Conturi și cea de magistrat, sînteți siguri că așa se întîmplă și la Curtea de Conturi: dacă ești cercetat penal (adică s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva ta), ești suspendat! Sau, altfel spus, nici nu prea poți fi numit într-o astfel de funcție la Curtea de Conturi, că nu ai apuca să o exerciți, fiind suspendat automat din prima secundă de exercitare a acesteia. Nu? Păi, așa ar fi logic.

Păi, o fi logic, da’ legal nu e. Pentru că, în ciuda multelor asemănări cu magistratura, calitatea de membru al Curții de Conturi e mai ortomană și are oi mai multe cînd vine vorba de partea penală. Astfel, conform legii de funcționare și organizare a Curții de Conturi (articolul 54), „De la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi (…) sînt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sînt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.“

Pe durata suspendării, membrul Curții de Conturi nu e plătit

Bravo, tata socrule, halal să-ți fie! Legiuitorul, deci, a zis că membrul Curții de Conturi este cam ca magistratul cînd vine vorba de drepturi (inamovibilitate, stabilitate, demnitate etc), dar cînd vine vorba de obligații mai apare cîte o nuanță de asta mică, dar foarte vioaie și relevantă: magistratul e suspendat în timpul cercetării penale, membrul Curții de Conturi doar cînd e trimis în judecată. Nu de alta, da’ să poată monta Parlamentul acolo, pe mandat de nouă ani, toți penalii încă netrimiși în fața judecătorilor.

Ne consolează, totuși, speranța că DNA îl va trimite în judecată pe Ilie Sârbu cel mult la începutul lui 2016. Iar după cum se știe, în România procesele sînt destul de lungi. Din fericire (meschină, știm, da’ necesară!), membrul Curții de Conturi nu este plătit pe durata suspendării. Hai, DNA, dă-i posibilitatea lu’ tata socru să-și pledeze nevinovăția în fața magistraților! Măcar o face pe banii lui, nu pe ai noștri.

sursa: kmkz.ro