anaf antifrauda

Mi-a plăcut mult o postare pe Facebook a prietenului Mihai Vlad, care a trăit o vreme la New York și care a înțeles că parte din succesul Americii stă în relația de parteneriat, nu de conflict&suspiciune, dintre stat și privat. Nu întâmplător am ales titlul de mai sus. Căci iată ce spune omul nostru dispus să ne ajute să schimbăm comportamentul toxic al autorităților din România:

Aici, tot ce înseamnă firmă mică este lăsată să crească. Fiscul „închide un ochi „, cum se spune pe la noi… Lasă firma mică să se dezvolte, să devină medie, iar și atunci mai închide un ochi, pentru ca astfel s-a clădit economic această țară, prin ajutorarea micilor intreprinzatori să crească, să devină mari Corporații… De la 2 angajați să aibă 4, 8, 16, 32, 64, 128… 1054… exponențial. Toți să plătească apoi taxe, normal.

(…) Trebuie sa lasi spicul de grau sa creasca sa iti dea rod, apoi il culegi, plin de boabe. Asa s-a dezvoltat economic America.  Au lasat firmele mici sa se dezvolte, iar cand au trecut de medie, ajutate fiind de Fisc prin inchiderea ochilor, normal ca Fiscul nu a mai inchis ochii si a taxat la ultimul cent, avea de unde.

La noi aceste lucruri nu se inteleg, nu se intelege ca trebuie lasat micul comerciant sau intreprinzator sa se dezvolte, se creeze locuri de munca. Iar abia apoi vii si-i ceri socoteala.

Daca ANAF ul romanesc ar opera in New York  ar inchide orasul intr-o saptamana. Tot orasul! In cei patru ani cat am lucrat acolo, va spun ca nu exista controale fiscale la firmele mici, fiecare declara acolo ceva… cu bun simt, cam jumatate… Bon fiscal, la fel… la jumatate, la turisti se dă. La localnicii din Queens, din Brooklyn, nici nu te mai intreaba de asa ceva. Fiscul Inchide Ochii!

Mesajul de mai sus mă ajută în demersul meu de a strânge cât mai multe povești, întâmplări, experiențe, de la românii din Diaspora, legate de felul pozitiv în care sunt tratați oamenii de afaceri de către autorități în Occident. Odată adunate astfel de relatări, le voi trimite pe adresa ANAF și le voi publica în presă, pentru a vedea politicienii și șefii inspectorilor trimiși în haite ”pe teren” să-i terorizeze și să-i ”mulgă” pe privați ce mare nenorocire produc nației române.

Îi rog, așadar, pe toți prietenii mei din Facebook care au afaceri în Europa sau America, sau pe cei care au prieteni acolo cu mici business-uri, să-mi scrie (pe Facebook sau pe email la adresa: [email protected]) cum sunt tratați micii întreprinzători de acolo de către stat, de către ”organe”. Câte controale au, ce amenzi primesc, ce spăgi li se cer, cum se comportă inspectorii când fac un control, dacă umblă disperați după bon fiscal, dacă le-au închis afacerile, dacă vin în haite de la Fisc, Gardă, Inspecția Muncii, Pompieri, Primărie, OPC, Veterinar etc. Nu e nevoie de nume, doar de cazuri concrete. Vreau să întocmesc cu ele un material pe care să-l trimit Guvernului și Parlamentului României, pentru a scoate în evidență teroarea controalelor la care sunt supuși zilnic toți cei care se zbat să țină în viață mici afaceri în țara asta bolnavă.

Vreau să fac asta deoarece NIMENI în România nu se ocupă de acest flagel major care distruge clasa mijlocie și care menține în viață un aparat birocratic infernal, al cărui singur scop este terorizarea întreprinzătorului astfel încât el să devină o legumă putredă în mâna celor care trăiesc pe spinarea statului.

N-am auzit o vorbă de la PNL (că PSD este creatorul acestui coșmar național, el nu are niciun interes să-l ajute pe privat), de la presă, de la analiști economici, ONG-uri, societate civilă. NIMENI, dar nimeni, nu e interesat să rezolve cu prioritate acest grav atentat la siguranța României de mâine. Toți se pierd în discuții savante sau tehnice despre Codul Fiscal, legislație, macroeconomie etc., când problema esențială a omului care își asumă riscuri nu este nici cât dă impozit, nici ce taxe îi mai bagă pe gât politicienii (nu că nu ar conta), căci bucuros le-ar duce pe toate dacă…

Dacă ar fi lăsat în pace să producă un ban din care să fie plătită această caracatiță de tip bolșevic devenită un fel de regim paramilitar însetat de sângele financiar al clasei mijlocii. Tragic e că inclusiv enorm de mulți privați acceptă jugul acesta birocratic și au devenit complicii SISTEMULUI cotizând, după caz, cu amenzi sau cu șpăgi pentru întreținerea lefurilor celor trimiși de șefii lor politici la strâns darul.

”Ce să facem, dacă nu dăm ne închid afacerea. Vorbesc între ei și se trimit unii pe alții în control, de găsit ne găsesc ei ceva în neregulă, nu e cineva să nu aibă o mică hibă. Și-atunci ce să facem, să nu dăm?”. Asta mi-au spus cei câțiva întreprinzători cu care am vorbit, care, evident, n-au dorit să iasă din anonimat. În ritmul ăsta, nu peste mult timp ei vor deveni un fel de iobagi postmoderni ai capitalismuluid de cumetrie, iar copiii lor, dacă nu vor fugi din țară, vor fi sclavi cu acte în regulă ai regimului croit special după tipic sovietic.

Știu, din discuțiile cu oamenii de afaceri pe care i-am întâlnit în SUA și Canada, că acolo controalele sunt ceva rar și natural (eventual doar când un client rătăcit sesizează o problemă, dar, atenție, nu se iau în calcul sesizările anonime!), dar aș vrea să strâng exemple mai multe, concrete, din viața reală, pe care să le organizez apoi într-un text sistematic, pe care să-l fac public pe adresa teroriștilor înrolați în armata statului anti-privat.

Chit că nu vor ține cont de el, dar măcar să vadă și ei, profitorii acestei sugative de bani, dar și privații din România, ce relație există între ”organe” și întreprinzători în țările civilizate. Ce spuneți, mă ajutați puțin? Poate așa vor înțelege și privații că soluția nu e să cotizeze cu amenzi&șpăgi, ci să se revolte oferind exemplul Occidentului. Vă mulțumesc anticipat!

7 COMENTARII

  1. Bine zis, acolo toti platesc ceva la stat! La noi, nimic, mai stau si cu firmele pe pierderi…..

  2. In America, antreprenorii au cladit imperii pornind de la firme mici reinvestind profitul si asigurandu-se ca urmasii lor vor face acelasi lucru, in Romania antreprenorii si-au cladit imperii bazate pe masini, vile si trofeele elefantilor vanati prin Africa cerand impaierea si transportul lor in tara, platindu-si angajatii cu salarii minime si/sau la negru/gri. E mare diferenta intre cultura antreprenoriala americana si cea romaneasca. Sa fim seriosi, marii afaceristi romani sunt in principiu niste cocalari bisnitari care au invatat inmultirea cu 1.X si care s-au dezvoltat in principiu cu contracte platite din bani publici. Nu poate nimeni spune ca in perioada 1993 – 2005 antreprenorii n-au fost lasati sa se dezvolte. Si? Ce rezultate minunate avem?

    • Ionut,

      Eu am fost unul dintre aceia care au fost impiedicati de statul roman sa dezvolt e o afacere in anii 1993-1998 si, de aceea, am ales intre a emigra in Canada si a obtine o slujba in mediul universitar, a doua cale. Dupa 93-94, trebuia sa dau la controale mai mult decat imi puteam imagina ca pot sa castig. Eu am plecat, dar in mediul de afaceri au ramas cei (nu spun ca toti cei care au avut succes au facut asa) care au tinut contabilitate dubla, nu au inregistrat toate facturile, au primit contracte de la firme de stat etc. Atunci aveam grija de familia mea si de cativa prieteni, dar nu am suportat gandul ca trebuie sa vand mai ales bauturi alcoolice si tigari ca sa supravietuiesc (distrugeam sanatatea oamenilor). De asemenea nu mi-a placut sa mint sau sa insel, iar organele de control iti cerea in mod direct acest lucru. Absolut cinstit nu as fi castigat nici mancarea, dar am inteles ce inseamna sa fii negustor cinstit.

      In prezent sunt profesor si-mi pare rau de prietenii mei din privat cum o duc. Toti banii pe care-i primesc ii cheltui la piata taraneasca (ca sa supravietuiasca micul producator) sau la firme private care imi fac de toate in curte…

      Cu stima,
      Prof. dr. Gabi Drochioiu

  3. domnule ciocazanu ,dupa 25 de ani in care presa de toate culorile a terorizat impreuna cu institutiile statului intreprinzatorii de toate dimensiunile (si continua sa o faca) v-a lovit fulgerul intelepciunii! sunteti la fel de vinovat, laolalta cu toata presa si cu toate structurile statului roman de faptul ca romanii nu stiu ce este si nu apreciaza capitalismul! daca va duceati acum 25 de ani la istanbul va desteptati de atunci,daca intelegeati ambientul,desigur. deasemenea va garantez ca o sedere in china zilelor noastre va lumineaza definitiv,daca nu va impiedica structura dvs profund anticomunista. vreti sa trimiteti anafului povestiri despre capitalism? sunteti foarte intreprinzator! v-ati prins! aia sunt dezorientati,sunt neinformati si nu stiu cum sa-i usureze viata antreprenorului roman! domnule ciocazanu, te rog,du-te intr-o piata, inchiriaza o taraba, si dupa un timp fa un schimb de mail-uri cu colegii de presa si lasa-ne pe noi ca suntem necajiti!

  4. Aici in America nu se inchide ochii asa cum relateaza autorul articolului–Sunt legi pe care (aproape) toti locuitorii le respecta – la sfirsit de an(final-luna Aprilie a anului –incometax pentru anul trecut) – se fac taxe–(incometax)venit vs-cheltuieli– investmentul se considera netaxabil astfel companiile mici sau mari ,sunt incurajate sa investeasca –adica ,sa creasca . IRS-aici sau ANAF in Ro. nu-si baga nasul in afacere ,ci verifica daca datele din tranzactii,salarii,investitii sunt corecte. Economia a mers bine pe timpul cind -Republicanii erau la putere– democrati-liberali au crescut -taxele-la producatori ,iar acestia au inceput sa-emigreze – cu productia in tari cu mina de lucru ieftina–si taxe mici – Acum aproape totul se produce inafara granitelor -U.S.A.–Rezultatul se vede cu ochiul liber–valoarea dollarului a scazut–Asa cum Romania si-a distrus baza tehnica si materiala asa si America are buba ei ,tot datorita conducerii unor partide aflate la putere

  5. Numai ca Romania nu e America! Aici, timp de 25 de ani autoritatile au dormit in papucii statului iar caracatitza s-a extins intr-atata incat nu stiu zau daca cineva mai poate face ordine in tara asta de penali. Asta e adevarul, ne place, sau nu, asta e dura realitate: romanul (marea majoritate) daca nu ciordeste nu e sanatos…si cand zic ciordeala, nu voirbesc de gainarii, ci de fraude de milioane de euro…
    ps/eu am o alta mare nedumerire: de ce nu se scotoceste putin la monstri construiti FARA AUTORIZATII, cu turnulete si lei auriti la porti? pe ce bani au fost ele construite si cum isi platesc acesti evazionisti darile la stat?

Comentariile sunt închise.