Traian BasescuDiscursul de vineri-seara al presedintelui Traian Basescu, presarat de vesti bune legate de situatia economica a Romaniei, nu face decat sa intareasca ideea ca politicul nu poate sa inteleaga si sa transmita un mesaj coerent din punct de vedere economic, spun analistii si profesorii de economie.

Presedintele Basescu a anuntat ca datele recente ale Eurostat – nivelul datoriei externe a Romaniei de 37,8% din PIB si deficitul pe ESA (meto­dologia europeana) de 2,9% in 2012 – readuc Romania  in randul tarilor cu un deficit in parametrii acordului de la Maastricht, iar tara redevine credibila pe pietele internationale de capital.

El a pus aceste reusite pe seama politicilor adoptate de guvernul Boc si continuate de guvernele Ungureanu si Ponta, reamintind totodata ca prin­cipalul motiv al imbunatatirii acestor indi­catori a fost reprezentat de ma­surile de austeritate adoptate in 2010, printre care se afla taierea salariilor bu­getare cu 25%. Analistii spun insa ca discursul presedintelui a fost unul cu o logica exclusiv politicianista, iar indicatorii economiei reale nu sunt deloc imbucuratori. „Economia nu o duce bine, iar cei care se afla la conducerea tarii stiu acest lucru foarte bine, de acest lucru isi pot da seama daca se uita la propriile afaceri sau la afacerile rudelor. Politicienii nu stiu si nu inteleg economie, iar jumatate din discursul presedintelui a fost menit sa apere ce a fost pe vremea lui si sa arate ca guvernului Ponta ii merge bine ca urmare a masurilor dure luate de guvernul Boc. Mesajul presedintelui catre Ponta a fost ceva de genul: nu critica discursul asta, pentru ca vei critica si partea care te lauda pe tine“, este de parere Adrian Moraru, directorul general adjunct al Institu­tului pentru Politici Publice. In opinia sa, Traian Basescu impreuna cu gru­parea de politicieni care a ramas in jurul lui si cei din PSD si-au dat seama ca daca se ataca unul pe altul este con­traproductiv, iar prin astfel de dis­cursuri ei se aliaza intr-un fel pentru a submina puterea PNL-ului.

Restrangerea activitatii anuntate de marile combinate din tara – Oltchim si ArcelorMittal-, ritmul scazut al absorbtiei de fonduri europene, lipsa unor investitii masive, inchiderile de fabrici, sunt doar cativa dintre indi­catorii care arata ca situatia economica a tarii nu este foarte buna, spune Adrian Moraru.

Discursul presedintelui se inscrie intr-o logica exclusiv politicianista, crede si profesorul Dumitru Miron, decanul Facultatii de Relatii Eco­no­mice Internationale din cadrul Aca­de­miei de Studii Eco­no­mi­ce. „Prese­din­tele cauta sa se rein­venteze, cauta valente magice, vrea sa transforme negrul in alb si intunericul in lumina. Nu prea ii ieseau cifrele, desi a incercat sa inalbeasca o realitate economica sumbra. El incerca sa jus­tifice masurile radicale greu de uitat de oameni. Poporul ar trebui sa ii mul­tumeasca pentru ca a reusit sa mentina in cote controlabile indicatorii macro­econo­mici, insa nu cred ca acestia au fost re­zultatul unei interventii magice a presedintelui“, a spus acesta.

„Sa nu uitam ca masurile luate atunci –  taierea salariilor si cresterea TVA – erau din alta poveste, insa rolul de magician presupune lipsa de atentie a celorlalti“, a spus profesorul Dumitru Miron.

Analistul economic Aurelian Dochia considera ca unele din masurile adoptate de guvern pentru stimularea cresterii economice au fost corecte, desi unele programe nu au avut randamentul asteptat. Totusi, analistul apreciaza ca evolutia Romania in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar este notabila.

„Declaratia presedintelui cu privire la scaderea deficitului are doua componente, una politica si una care tine de datele statistice. In ceea ce priveste datele statistice este clar si de necombatut ca Romania a inregistrat o performanta buna in ceea ce priveste evolutia deficitului bugetar in perioada de criza. S-a reusit sa se reduca controlat deficitul, chiar daca datoria publica s-a dublat in aceasta perioada. Totusi, trebuie sa recunoastem ca performanta este notabila“, a spus Dochia.

 

Ce a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei, si care este realitatea

Eurostat a publicat cifrele anului 2012 si este foarte important ca Romania este inregistrata cu o datorie publica de 37,8% din PIB si cu un deficit al bugetului de stat de 2,9%. Saltul de la 9% (in 2008) la 2,9% este enorm si nu exista niciun stat in Uniunea Europeana care sa fi avut deficit de 9%, sa-l reduca in interval de practic doi ani si jumatate. A fost un efort urias pe care l-au facut romanii.

De fapt, deficitul bugetar de 9% din PIB nu a fost atins in 2008, ci in 2009, cand au fost alegerile pentru presedintie. Este adevarat ca a derapat deficitul si in 2008 pana la 5% pe ESA, mai ales ca a fost un an de crestere economica de 7,3%.

Masurile pe care le-am luat s-au dovedit corecte si din punctul de vedere al pietei fortei de munca. Romania are unul din cele mai scazute niveluri ale somajului. Tot din Eurostat – aceasta cifra e pentru februarie, daca nu ma insel – deci 6,7% somajul, in timp ce somajul mediu la nivelul UE e 10,9%.

Desi somajul a scazut in statistici, numarul de locuri de munca nou- create nu a crescut foarte mult, economia reusind sa recupereze in ultimul an doar 100.000 din cele 600.000 de joburi pierdute in criza. In decembrie 2008 erau 4,8 milioane de angajati, iar in februarie 2013 mai sunt doar 4,2 milioane de angajati.

Afirm fara retineri ca Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste 2 procente anul acesta. Fara sa ma bazez neaparat pe recolta care se prefigureaza a fi buna in agricultura, dar avem foarte multi bani la dispozitie de la Uniunea Europeana.

Prognoza de crestere economica a presedintelui este mai optimista decat cea a analistilor locali, dar si a Gu­vernului, care spun ca PIB va creste cu 0,5 – 1,6% anul acesta.

Miza pe o eventuala crestere economica provenita din absorbtia de fonduri UE este destul de nerealista, avand in vedere ca, in primele trei luni ale anului, rata de absorbtie a fondurilor structurale a crescut cu doar 1,58% (303 mil. euro).

Romania are nevoie de un efort spectaculos pentru ca rata totala de absorbtie sa atinga 45-50% la finele anului, de la 13% in prezent.

– Articol publicat in Ziarul Financiar –

2 COMENTARII

  1. …romanii dispar usor usor (saraciti si inflaminziti), resursele naturale dispar si ele usor dar sigur, dar nava e adus la la cheu? Oare pe cine serveste cu adevarat si acest presedinte? Oare NU pe finanta mondiala?

    • În ianuarie 1877, Eminescu publica seria de articole « Evreii şi Conferinţa », începând astfel:

      “O seminţie care câştigă toate drepturile fără sacrificii şi muncă e cea evreiască…
      Ce servicii a adus omenirii îndărătnicul şi egoistul neam evreiesc ?
      Ocupându-se pretutindeni numai cu traficarea muncii străine, ALEGÂNDU-ŞI DE PATRIE NUMAI ŢĂRILE ACELE UNDE prin deosebite împrejurari S-A ÎNCUIBAT CORUPŢIA, ei urmează în emigraţia lor pe pământ tocmai calea opusă omenirii întregi…
      Evreul trece din Germania în Polonia, din Polonia în Rusia, din Austria în România şi Turcia, fiind pretutindeni semnul sigur, simptomul unei boli sociale, a unei crize în viaţa poporului, care, ca la Polonia,
      SE SFÂRŞEŞTE câteodată CU MOARTEA NAŢIONALITĂŢII…
      Prin ce muncă sau sacrificii şi-a câştigat dreptul de a aspira la egalitate cu cetăţenii statului român?
      Ei au luptat cu turcii, tătarii, polonii şi ungurii?
      Lor le-au pus turcii, când au înfrânt tratatele vechi, capul în poală?
      Prin munca lor s-a ridicat vaza acestei ţări, s-a dezgropat din învăluirile trecutului această limbă?
      Prin unul din[tre] ei şi-a câştigat neamul românesc un loc la soare?
      DE CÂND RACHIUL ESTE UN ELEMENT DE CIVILIZAŢIE?…
      Astăzi, când un prefect opreşte de la acest trafic pe un evreu, Pesther-Lloyd, ORGAN REDACTAT DE EVREI, şi dupa el Journal des Debats descriu scene sălbatice din Turkestan ca petrecându-se în România.
      Fie liniştiţi! Un fir de păr din capul suditului [evreu] chezaro-crăiesc n-a fost atins de nimenea, nici averea lui mistuită de mâinile populaţiei româneşti.
      Un agent al guvernului unguresc zvârle dintr-o şcoală zidită de români băncile afară, demite pe învăţător şi pe preot, îşi bate joc de un sat…, făcut-au caz presa austriacă de aceasta? Nici vorbă!
      Dar [dacă] un prefect în România cutează a opri pe un evreu de a vinde băuturi spirtoase într-un sat?
      Persecuţie, pradă, nelegiuire!
      Se-nţelege!
      PUNÂND ODATĂ MÂNA PE PRESA EUROPEANĂ,
      care în genere nu mai are de ţintă luminarea, ci excitarea urelor între clase şi popoare, UŞOR LI-E [EVREILOR] SĂ SPUNĂ, ORICE MINCIUNĂ PATENTATĂ.

      Publicul cafenelelor, blazat pe ipercultura europeană şi setos de noutăţi de senzaţie, găseşte plăcere în citirea monstruozităţilor ce se vor fi petrecând în România.
      EVREII FAC DIN JURNALISTICA EUROPEANĂ ceea ce au făcut din bauturile spirtoase la noi – OTRAVĂ.
      Evreul nu merită drepturi nicăiri în Europa, pentru că nu munceşte;
      iar traficul şi SCUMPIREA ARTIFICIALĂ A MIJLOACELOR DE TRAI nu este muncă, şi aproape numai din aceasta consistă evreul.
      Evreul nu cere libertatea muncii productive, ci libertatea traficului.

      El e veşnic consumator, niciodată producător şi desigur că numai cu foarte rară excepţie se va găsi într-adevăr câte un evreu care să producă…
      Cel mai solid meseriaş e şi aici în ţară, românul sau germanul sau cehul, niciodată evreul.
      El reprezintă concurenţa nesănătoasă a muncii rele, superficiale, cu munca dreaptă şi temeinică.
      IEFTIN ŞI RĂU E DEVIZA EVREULUI
      PÂNĂ CE RUINEAZĂ PE LUCRĂTORUL CREŞTIN,
      scump şi rău e deviza evreului CÂND RĂMÂNE STĂPÂNUL PIEŢEI…”

      ORICE ROMÂN înţelege acum de ce TITANUL MARTIR Eminescu trebuia „ÎNNEBUNIT” subit.
      ORICE ROMÂN înţelege de ce Eminescu trebuia decredibilizat printr-un DIAGNOSTIC FALS ,ORDONAT de la Moscova,Berlin,Viena şi Budapesta.
      Diagnostic FALS pus de un medic….EVREU.

Comentariile sunt închise.