lidlCu toate că românii au remarcat faptul că prețurile din România sunt mai mari decât în țări cu un nivel de trai mai ridicat,  deși produsele sunt identice, întotdeauna s-a ridicat problema subiectivismului. 
De această dată, avem cazul unui străin și unui caz concret, în care produse identice sunt cu 50% mai scumpe în România decât în Polonia.
Este vorba despre Michal Pycela, polonez care trăiește în România. Acesta a fost șocat să vadă ce prețuri practică Lidl la produse similare, dar vândute în țări diferite. De remarcat că Lidl a fost în centrul unei anchete a presei germane, care a arătat că rețeaua en-gross si en-detail primește finanțări de la Banca Mondială pentru a „îngropa” economia locală.
„Hei, Lidl! Ai FOST magazinul meu preferat din Polonia. Prețurile sunt bune, calitatea o bate pe cea de la Biedronka (polonezii vor înțelege), dar îmi displace profund ce faci în România. Ieri, un prieten din Polonia mi-a spus că organizezi Săptămâna Franceză (perioadă în mare prețurile la produse din Franța sunt promoționale – n.r.) cu produse și prețuri bune. M-am decis să verific și eu. Știu că prețurile din România sunt în general MAI MARI decât cele din Polonia la multe și multe produse (în special la cele de bază precum lapte, pâine și carne), dar NICI CHIAR AȘA! Ai două EXEMPLE de produse cu diferențe de preț de 50% între România și Polonia! Poți să îmi explici, te rog, cum este posibil ca oamenii să plătească MAI MULT, când ei câștigă MAI PUȚIN? PS: Un leu echivalează cu 1 zlot (Bine, este 0,9571 zloți)”, a scris el pe facebook( sublinierile îi aparțin – n.r.).
polonezu
Acesta a postat și două exemple: brânza Camembert costă 9,99 de lei în România, în timp ce clienții polonezi cumpără același produs, la aceeași cantitate, de la același producător și magazin la doar 6,66 de zloți. La buletele de cartofi, diferența este de la 6,99 lei în România, la 4,44 zloți în Polonia.
Cei de la Lidl au încercat să răspundă, afirmând că prețurile sunt influențate de taxe.
„Michal, îți mulțumim că ești interesat de oferta noastră. Referitor la întrebarea ta, noi ne străduim pe cât posibil să păstrăm prețurile la un nivel convenabil pentru clienții noștri, dar comparând prețurile, ar trebui să iei în considerare diferențele privind taxele (naționale – n.r.) și costurile logistice. Sperăm că răspunsul nostru a fost de ajutor și îți dorim o ședere plăcută în România”, au scris reprezentanții companiei.
Un utilizator român, Andrei Sirghe, a replicat imediat și a spus că TVA-ul la alimente, în Polonia, este de 23%, mult mai mare decât 9%, cât este în România.
„Lidl România, TVA în Polonia este aproape triplu la alimente. Vreți să spuneți că Lidl, care transportă în fiecare zi zeci de mii de tone de produse nu are o soluție pentru a transporta marfa cât mai ieftin???”, a notat el.

7 COMENTARII

  1. Nu mai mergem sa cumparam de la LIDL. NU MAI CUMPARAM DE LA LIDL. NU MAI CUMPARAM DE LA LIDL.

  2. Pai asa suntem noi,romanii.Ce e romanesc ne pica greu la stomac,avem fite,mancam numai de la import,ca de,suntem in uniune.Daca ce ne baga ei pe gat nu s-ar cumpara si am promova produsele noastre,am avea si preturi bune si calitate.

  3. Preturile ca preturile, DAR PRODUSELE SUNT MAJORITATEA DE IMPORT.Nu stiu daca toate magazinele Lidl din Romania sunt asa, dar stiu un magazin Lidl PLIN DE PRODUSE DIN POLONIA. Pana si laptele este din Polonia, foarte rar gasesc lapte romanesc in acest magazin.

    PROSTIA ESTE MULT MAI MARE DEOARECE ROMANII CHIAR CUMPARA ACESTE PRODUSE. De exemplu la lapte diferenta dintre laptele polonez si cel romanesc este de cativa bani in plus la cel romanesc, iar romanii cumpara in prostie lapte polonez, nerealizand ca sustin economia Poloniei si ca produc locuri de munca in Polonia, nu in Romania.

    PARTEA care tine de infractiune este ca aceste LANTURI DE SUPERMARKET-uri cer bani mai multi ca produsele romanesti sa apara ca produse spre vanzare pe rafturile lor. Spun ca acest aspect tine de crima organizata, deoarece IMPIEDICA VOIT CONCURENTA SI PUNE UN MONOPOL ANTI PRODUSE ROMANESTI (fapt ce incalca legislatia europeana).

    Parlamentarii au votat recent o lege ca macar 50% din anumite produse din aceste supermarket-uri sa fie romanesti si BRUSC AM OBSERVAT CUM O ANUMITA PARTE DIN PRESA A INCEPUT O MICA ANTI-CAMPANIE IMPOTRIVA LEGII, presa care cu nonsalanta propaga interesele altor tari, presa care se bate cu pumnul in piept ca sustin valorile europene.

    VALORI EUROPENE CARE CEL PUTIN LA NIVEL DECLARATIV SI AL LEGII INSEAMNA EGALITATE INTRE TARI, dar pentru noi inseamna CA CELELALTE TARI IN SPECIAL CELE VESTICE SUNT MAI EGALE DECAT NOI.

  4. Castiguri la cheie! Cautam oameni foarte seriosi, interesati sa lucreze online la domiciliu, intr-un program de viitor, extins acum in toata tara.Trebuie sa aveti calculator si conexiune la internet, cunostinte minime de navigare pe internet si de lucru cu documente word si pdf. Cereti imediat mai multe informatii la adresa de email: [email protected]

    Oferta este valabila pentru toate localitatile din tara!

  5. astept pe adresa mea de email sau aici chiar organizatii neguvernamentale privind dreptul cetateanului sa putem da in judecata sau sa ne adresa anpc pt stoparea acestor practici eu pun partea juridica

    • Sunt de acord. Haide, sa ne mobilizam, deoarece numai noi, societatea civila, putem schimba ceva.
      Sa facem o petitie online, Claudia si poate ANPC se sesizeaza.

  6. in ro, mancarea a fost scumpa, inca de pe timpul comunistilor. romanii sunt obijnuiti sa plateasca mai mult decat face, pt. ca nu stiu altfel. si mai este ceva, lidl si alte magazine din retele mari, internationale, sunt conduse de manageri, si ei tot romani. 🙂
    conf. intelepciunii romanesti, e prost cine da, nu cine cere 🙂
    mandri ca suntem romani !

Comentariile sunt închise.