Mai intii ni s-au dat televizoare ieftine si bune, cu buletinul, mii de vapoare cu televizoare. Sa avem si in dormitor, si in bucatarie si in baie. Apoi ni s-au dat zeci de televiziuni, sute de programe pe cablu, am fost intoxicati cu „televiziune” la niste preturi incredibil de mici. Am devenit dependenti, „doctori” in televiziune! Am devenit cei mai mari consumatori de tv din Europa, consumind produse din ce in ce mai proaste. Am fost inundati de prostitutie tv, puroaie tv, santaj tv, crime tv, spalari pe creier, in perioada in care tot ce era de valoare in aceasta tara a fost distrus.

Am fost vrajiti de tv si n-am vazut cum ni se fura tot, bogatiile, fabricile, casele si paminturile, locurile de munca! Am fost vrajiti de tv si nu am realizat tragediile pierderii a 3-4 milioane de romani muncitori! Nu ne puteam dezlipi de tv desi unii ne furau vietile, patria si chiar fericirea fiecaruia! Nu am putut sa credem ca a existat un plan diabolic de linsaj mediatic a tuturor elitelor, a tuturor oamenilor si ideilor de valoare, a oricarui cetatean care isi iubeste tara, semenii si doreste sa lase ceva in urma!

Ne-am trezit totusi! Prea tirziu, vor spune multi. Degeaba, vor spune altii! Unii vor spune ca nu ne-am trezit si nici n-o vom face vreodata! Ba da, eu zic ca ne-am trezit! Chiar daca am fost linsati mediatic, chiar daca pare imposibil sa ne recuperam tara, vietile si viitorul copiiilor din miinile stapinilor, inca nu e totul pierdut, ba chiar avem sanse mari! Stiti de ce?!…

„Eu imi apar saracia, si nevoile si neamul”…si speranta! Dupa ce ne-au linsat mediatic, in megalomania lor de stapini absoluti peste tot, inclusiv mass-media, au comis erori fundamentale, necunoscind acest popor: au vrut sa ne fure pina si saracia, au atacat acest neam in fibra lui si au crezut ca ne pot obisnui cu nevoi straine de istoria noastra, de obiceiurile noastre, de trebuintele modeste ale acestui neam. Nu pot si nimeni nu va putea, aiasta pina la sfirsitul lumii!

Statul mafiot a crezut ca daca subventioneaza toate televiziunile prin diverse contracte oneroase va tine poporul in casa, vrajit de oferta generoasa si de preturile mici, si poporul va fi „cuminte”! S-au inselat putin! Dar acel putin ii da putere poporului! Speranta renaste pe harul lui Eminescu, „saracia, nevoile si neamul”!

Sa fiti iubiti! Ne revedem luni seara, in direct, de la 20.00. Va doresc sa incepeti sa sperati!
Radu Moraru

74 COMENTARII

  1. Anti-Sionisti, UNITI-VA! A sosit timpul FRATILOR&SURORILOR!
    Toti cei care simt acelasi lucru, sa-si lase urmele pentru a fi reperati!
    Legiunea ANTI-SIONISTA isi strange randurile!

    Romani, suflete intregi si curate, va chemam in Legiune pentru a se uni si-a starpi acest sistem politic sionist odios!

    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!
    Anti-Sionisti, UNITI-VA!

    Traiasca KENELA!

    Anul 2014, Anul KENELEI!

    https://www.google.com/search?newwindow=1&client=firefox-a&hs=tKl&rls=org.mozilla%3Afr%3Aofficial&biw=1896&bih=891&tbm=isch&sa=1&q=la+quenelle&oq=la+quenelle&gs_l=img.3..0l10.87602.91258.1.91651.11.7.0.4.4.0.278.1104.2j2j3.7.0….0…1c.1.32.img..7.7.219.VbFSGlaw8Ko#facrc=_&imgdii=_&imgrc=8lq1PZ29wX0apM%253A%3BjYdCuDv86Rgc2M%3Bhttps%253A%252F%252Fpbs.twimg.com%252Fprofile_images%252F420298788293447680%252FDnihtyXb.jpeg%3Bhttps%253A%252F%252Ftwitter.com%252Fquenellien%3B256%3B256

  2. @ complexa
    Ayurvezi și canabis, zici? Hmm. Asta dovedește că te cam bântuie gândul la noi. Hi! Hi! Hi! Ne-am simți onorați de-ai fi vreo valoare. Dar nu ești. Părerea mea, d’ra „Eminescu ca om…”.
    P. S. „Ne-(noi )” ăsta se referă la cei care am citit și trăit mai mult decât bloguri și siteuri matrimoniale).

  3. Vezi ca o sa dai in icter madam. Daca mai indraznesti sa te iei de invitati, te blochez. Ca sa nu avem vorbe. Si asta indiferent cate pile ai in interior.

  4. dana caine rau cu rujul de succes.

    doua colege de succesuri pe batistei 24A, epopeea revolutiei politice postdecembriste de succesuri.

    nu va mai trece!

  5. e 00,12. nu cred ca am ceasul inainte .hai, mai cu reclamele ca uitam de emisiune!!!!!

    n-am mai vazut demult alexa ora de succes
    sunt ochi si urechi!

  6. e foarte trist ca nu va amintiti casa de avocatura truca show cum o numeam in 2011 eu pentru ca era pretena intima cu nuti udrea, azi legaturi de famiglie cu notar specializat in note mediocre. un sapte luat pe spranceana, hai ca toata presa a vuit ca doar atat la contracte mari

  7. Spor in al treisprezecelea an si ceas. Astept cu interes fiecare articol pe site al ziaristilor liberi si luptatori
    si fiecare emisiune Nasul.tv

    • Georgiana? Tocmai asta este ideea : nu mai cauta in exterior ceea ce poti gasi in interior! Nu te lasa manipulata de asa-zisii trompetisti!

      Ei sunt platiti asa cum trebuie de catre sistemul politic sionist pentru a plange pe umarul norodului. Incepe sa simti si sa te ghidezi dupa intuitie si nu dupa ce bolboroseste Nasu’ Mafiotu’&Co..

      El are un interes ca si celelalte marionete si anume de a sustine sistemul politic sionist.

      Nu-ti mai deschide sufletul la oricine doar pentru ca-ti atinge coarda sensibila! Tu esti pura dar el/ei nu, deoarece el/ei au un interes ascuns de ochii si sufletul tau.

      Fii mai atenta inainte de a-ti arata OMENIA si BUNATATEA!

      NU PICA IN PLASA LOR!

      Trezire lina!

  8. azi e 20.01.2014. Mihail neamtu posteaza pe facebook ca dosarul va aparea in 20.01.2013 la judecatori.

    ni se comunica azi 20.01.2013, noua publicului in schimb pe larg la nasul cu dl cristoiu in direct si chiar pe dl primo l-am auzit azi despre lipsa semnatarilor palngerii si a avocatului.in consecinta amanarea pentru o alta zi a plangerii

  9. din lumea facebook adunate
    „Mihail Neamtu
    Luni 20 ianuarie 2014, dosarul deschis ca urmare a plângerii penale înaintate de Mihail Neamţu, Augustin Ofiţeru şi Adrian Papahagi împotriva plagiatului comis de Victor Ponta va ajunge pentru prima dată în faţa judecătorilor.

    Prin plângerea formulată împotriva rezoluţiei Parchetului General condus de Tiberiu Niţu, trimisul lui Victor Ponta, am vrut să aducem spre dreapta soluţionare infracţiunea de furt intelectual comisă de premier.

    Plagiatul, ca specie a furtului, reprezintă un pericol social. Faptul că plagiatul în ţara noastră este oarecum banalizat prin larga răspândire nu trebuie să reprezinte o circumstanţă atenuantă. Nu întâmplător diplomele obţinute în România sunt recunoscute cu greu în afara ţării, astfel de scandaluri afectând şi studenţii cinstiţi.

    Sărăcia din România este rezultatul inversării valorilor, al promovării mediocrilor şi hoţilor în locul oamenilor harnici, inteligenţi şi cinstiţi. Privind la calitatea lamentabilă a actualei clase politice, înțelegem că ușurința acordării titlurilor academice ne afectează pe toţi.

    Calitatea de prim-ministru a numitului Victor Viorel Ponta face ca plagiatul său să fie mai cu atât mai nociv. Imaginea României a fost grav afectată, fiind asociată imposturii, hoţiei şi neruşinării la nivel internaţional.

    Noi ne-am fi dorit ca lumea academică să-şi poată face curăţenie în propria ogradă şi să şteargă această pată ruşinoasă de pe obrazul învăţământului românesc. Din păcate un fost ministru agramat al Educaţiei a sabotat lucrările CNATDCU, iar decizia Universităţii Bucureşti de constatare a plagiatului nu a fost recunoscuă. ORDA completează şirul instituţiilor publice incapabile să probeze ceea ce o lume întreagă a constatat în acest caz.

    Acest lung şir de complicităţi şi laşităţi ale reprezentanţilor instituţiilor statului ne-au obligat să apelăm la Justiţie. Vedem două soluţii posibile: retrimiterea cauzei Parchetului sau reţinerea spre soluţionare de către instanţă. Un proces public condus de un judecător inamovibil ar putea duce la soluţionarea corectă a plângerii noastre.

    Noua Republică speră însă că, dincolo de pedepsirea plagiatului comis de Victor Ponta, demersul civic şi academic al miilor de români cu titluri universitare cinstite va discredita şi va marginaliza impostura. Timpul formelor fără fond a apus.

  10. Nasule cred ca trebuie sa ai o echipa care sa se ocupe de strategii de contracarare a actiunilor dusmanilor NASUL TV. Imi cer iertare ca nu pot face parte din aceasta echipa, eu caut sa gasesc o echipa care poata actiona eficient din diaspora, din Franta, unde ma aflu. Dar oricand , daca pot ajuta cu ceva, echipa ta sa ma aiba in baza de date si sa-mi dea doar un email si voi fi „pe baricade”. Vreau sa fim cat mai uniti in spirit si actiune, cei care vor un alt viitor pt Romania decat ce ni s-a planuit.

    • Pai nu-i observi déjà? Sunt cel putin 5 care fac acest lucru zi de zi pentru a acoperi sistemul politic sionist. Sunt pierduti IRINA, sunt pierduti!

      A propos, si tu restes en France, pourquoi tu ne soutiens pas le vrai anti-sioniste, M. Dieudonné M`Bala M’Bala?

      Le PARAIN il est déjà un mafiot qui veut maintenir au pouvoir le système politique sioniste.

      Eveilles-toi, pauvre Irina!

  11. aveti acea perseverenta a mintii si spuneti ca exista si altfel. nu te machia la priveghi, nu ambala manual prezervative, refuza vanatoarea, inchiriaza sau cumpara un prieten dobitoc, dar nu-l lasa pe maina strazii sa fie eutanasiat. nu cersiti, mutati-va in ceva mai mic daca e greu.

    acceptati sa va imprieteniti cu oameni asemeni voua. dati-va exemple pentru ca ati trait altcumva impotriva firii voastre. puteti sa ne aratati cum dormiti, dar vegheati in constiinta treji sa nu se mai intample.

    cred ca le place si parvenitilor cum suna 🙂

  12. nu-ti trebuie statistica ca sa-ti dai seama ca doar cateva milioane impart alte religii mult mai putin marcate de circulatia agresiva cu resursele pamantului transferata atat de inegal prin bani si miliardul asiatic chinezoateist care contamineaza si mai rau

  13. deci, parvenitul asa devenit elev al nemuririi in scurt timp are avere. nu poate sa fie singur. e deja obligat sa fie familist. si gaseste o partenera supusa perfect ritualului. o gaseste pentru ca e obligat. se incheaga averea, famiglia.
    obsesia averii devine educatia rafinata. merg la vanatoare. se simt impliniti. parvenitul ajunge in scurt timp zeul nemuritor si ocrotitor cumva al fagmiliei . nici un animal cumparat doar ca sa slujeasca nu misca astfel fara acordul acestui prefacut zeu nemuritor atat de protector.

    probabil ca stiti si alte exemple, dar profilul e cam acelasi. intotdeauna dupa recital de grup ermetic se termina rapid cu pixul pe orice eutanasiere.

    ce zic crestinii de toate aceste. cum suporta, cum se complac ca slugi de zei?! maniplulare, vreau si io/sper sau mister?!

  14. e o problema de ritual pentru unii sa-si aranjeze in spatiu si timp nemurirea. cica

    punctul culminant e intotdeauna priveghiul cu multa lume sobra, dar eleganta, cu machiajul familiei aproape neintins pe toata fata cremuita.

    un profil al parvenitului are putine elemente. i se da o afacere de plecare ca sa ramana membru pe viata in spectacolul sclifosit al nemuririi.

    o afacere pe principiu de rang. spre exemplu loja impachetatului de prezervative manual. deci fara studiu, fara specializare, fara o linie automatiata, fara constiinta consecintelor nesanatoase. 9pt cei care nu stiti inca aceste prezervative ajung in cluburi si se sparg fiind deloc calitative)

  15. ”Oare nu ar fi bine ca, asa ca de inceput de an, sa se faca putina curatenie
    si sa fie alungate javrele de pe forum?”

    … păi tu nu te-ai prins că preponderent doar javrele şi jagardelele aţi mai rămas , PROSTULE CARE EŞTI ?!
    Uită-te mai bine PROSTU’ SITE-ului !!!

  16. Alexa blog:

    „Agora moderna a mogulizoarelor….
    Posted January 18, 2014 by alexa
    Categories: ferma animalelor
    Tags: Agora moderna, antene, cloaca, Dimitrie Anghel, Felix Voiculescu, presa
    Dedicat latrailor din Cloaca maxima…

    Larg însă uşa s-a deschis şi într-un miros pestilenţial, chintesenţa mahalalelor, extractul fermentatului guano, ce-a dospit îndelung la soare în locurile virane, duhoarea ce-a stagnat la gura canalurilor, barometricele efluvii ce călătoresc numai pe drumuri de noapte, nenumitele gazuri ce-şi dau întîlnire numai în anumite unghere, toate alambicatele parfumuri ce le poate distila un rinichi scos din uz intră să bată în retragere şi cele din urmă pături de oxigen.

    Mirosurile, efluviile, extractele şi chintesenţele acestea alambicate, ce-au dormitat îndelung la gura canalurilor, au dospit cu beatitudine pe locurile virane, au călătorit şi vor călători cu plăcere în orele nocturne, şi-au dat rendez-vous-uri clandestine în anumite unghere ; îşi au şi ele partizanii lor, căci aşa sunt făcuţi unii, sau chiar cei mai mulţi dintre contimporanii noştri, pe cari numai exalările amoniacale îi mai pot trezi şi-i mai pot face să vibreze.

    Fiind marele colector, maxima cloacă a acestor şerpuitoare rîuleţe care nu mai pot reflecta cerul din multa murdărie ce-o tîrăsc în ele, ce nu mai pot face valuri ca să poată aduna lumină pe crestele lor, ce nu mai pot scoate glasuri cristaline din cauza verminei ce le amuţeşte ca o veşnică surdină, ei se adună şi se strîng cerc ca o baltă imundă în jurul mesei celui ce-a intrat, şi fiecare pe rînd, precum toţi locatarii unei mahalale, se mişcă ducîndu-şi cutia cu lături la zgomotul clopoţelului ce-l sună omul primăriei, oprindu-şi odoriferantul lui vehicul la fiecare poartă ; tot astfel şi ei, la semnalul dat de marele lor maestru, îşi destupă micele lor istorioare, captatele lor zvonuri, fermentatele lor ştiri, ignobilele lor cancanuri, ca să le verse în confidenţialul suflet al marelui preot, ce va face artă cu ele…

    Stupizi şi naivi ca nişte copii ai suburbiilor, ce-şi pregătesc micile corăbioare de hîrtie şi le dau drumul atunci cînd vine zăporul sau cresc apele mari de multe ploi şi aleargă subt dunga murdară a trotuarelor spre răbdătoarea şi mult nesătula cloacă ce le adună toate ; tot astfel şi ei îşi dau drumul ştirilor în auzul celuia ce-i unul din directorii mult reputatei reviste Cloaca maximă.

    Din depărtările tuturor suburbiilor, din îndepărtatele mahalale, din toate cotloanele, pe toate scursorile, pe tot ce poate mişca tulbure valuri, pe toată murdăria în mers, pe tot ce e pantă ori povîrniş, escadrele îşi iau drumul şi pleacă spre nesătula cloacă care le atrage şi le înghite, ca pe urmă, din ce-a adus fiecare corăbioară, din tot materialul fermentat, din tot noroiul şi toate zoile înăcrite, umflîndu-se, să se reverse din nou şi să se împrăştie pe aceleaşi drumuri, pe aceleaşi rîuleţe, pe aceleaşi funduri de pimniţe şi de cotloane, purtînd însă acuma marca parfumului lui personal, indelebila marcă a principalului Colector, stigmatul şi parafa plină de noroiul al cărui secret îl are numai el însuşi…

    Şi odată cu intrarea acestui om pitic şi neînsemnat ca o Furnică, dar care totuşi deţine recordul pestilenţialelor exalări, acestui om care pune în mişcare toate ventilatoarele pe unde trece şi face să fluture batistele în aer ori pe unde îşi arată chipul de bizantin, minutul de exaltare cade, neîncrederea mijeşte o clipă în ochi, stînjenit şi cu grabă îşi strînge fiecare minunile şi priveşte îngrozit spre viitorul ce stă dincolo de perdeaua de fum şi dincolo de neagra pată de schwarz.

    Aci e gălăgie, e neutrul teren unde se revarsă canalurile, unde se adună paradoxele, e îngusta punte unde ambiţiile se aciuiază o clipă subt acelaşi pavilion, e caravanseraiul unde toţi intră şi nimeni nu se eternizează.

    Gol şi enigmatic rămîne paharul din care visurile narcoticului s-au împrăştiat. Clipita colorată, trebuitoare acestor suflete de copii, a trecut, şi a sta mai mult acolo în norul de fum e pierzarea.

    Zarurile ce sună sunt fărîmarea vremii care trece nesăbuită şi neroditoare, mînele tremurătoare ce le aruncă spun că nu mai sunt bune de altceva, ochii îndobitociţi privesc în vid, aşteptînd reîntoarcerea norocului ce nu mai ştie să surîdă…

    Şi totuşi, oaze simpatice se zugrăvesc, bătrîni cari au apucat alte vremuri, călători ajunşi la capăt de cale, albi pensionari cu fluviale bărbi, areopaguri de fantome prin gura cărora vorbeşte glasul trecutului.

    Adunaţi la un loc, anii lor fac veacuri, precum amintirile lor condensează o epocă. Ţigarete groase de chihlimbar vechi au fiecare, lanţuri grele de aur îi înfăşoară ca pe nişte Prometei, inele arhaice cu peceţi şi simboluri complicate strălucesc pe degete, tabachere încrustate, cît nişte besactele, se mută de la unul la altul, batiste mari parcelate în pătrate le umflă buzunările.

    Ei singuri sunt fericiţi, căci numai ei nu mai visează ; ei singuri sunt fericiţi, căci sunt la capătul tuturor ambiţiilor şi nu mai au ce spera ; ei singuri sunt fericiţi, căci sunt dezbrăcaţi de toate patimile…

    Himere şi visuri ce înşiră hexametrii ori arborează lavaliere ei nu mai au ; bătrîneţea lor poartă şoşoni pe toate anotimpurile şi contra tuturor noroaielor ; senilitatea lor nu se mai poate înduioşa de trandafiriile flori ce le poartă un ram tînăr în primăvară…

    Oaza aceasta singură e fericită, picături negre de schwarz şi albe bucăţi de zahăr îi leagă cu un lanţ împestriţat pe unul de celălalt, surdele lor urechi nu mai pot auzi zgomotul zarurilor, bumbacul ce li astupă auzul îi fereşte de curente, de clevetiri şi de vorbe rele, renunţarea ce o dă (sic) anii mulţi i-a făcut în sfîrşit înţelepţi.

    Purta-vom şi noi vreodată, o ! confraţii mei mulţi, înrudiţi şi noi printr-o vastă pată de schwarz, grele lanţuri de aur pe burţi, fantastice inele pe degete, grele tabachere să ni le trecem cu prietenie unul altuia, bumbac în urechi ca să nu mai auzim clevetirile şi nepăsarea ce-o dau anii mulţi, ca să ne putem ierta unii pe alţii şi să ne adunăm în jurul acelei mese de marmură, într-un colţ, ca aceşti bătrîni înţelepţi şi privilegiaţi — cine ştie ?…

    • Moamăăă! Dă’mi două să’mi revin! Mie mi-a venit să mă răstesc la bocanci în timp ce scanam scatologia respectivei pretinse producătoare (de text, să nu înțelegi greșit).
      Să mori tu că ai avut răbdare să citești toată coprofilia asta îndelung scremută, cu pretenții de literatură?! Ete, fâss-buci!
      Mare e grădina Ta, Doamne, și gardu’i tare scund!

        • Da, Laura. Poate. Recunosc faptul că nu am citit, am scanat doar. Dacă citeam, poate îmi dădeam seama. Nu știu. Nu mi-au plăcut simboliștii, oricum. Și, de fapt, e doar un fragment, fără prea mult sens dacă nu are și incipitul. Am făcut precum taurul ce vede roșu, iritat la culme fiind de postarea Alexei, „dedicată” lui Eminescu. Mea culpa.
          Bună lecție, totuși. Mulțumesc.

          • orice capcana nu are utilitatea ei. posibil un misto de succesuri!

            nu pot uita cum s-a rugat el radu moraru sa aiba in sfarsit emisiunea aia a ei de suucesuri la 12 noaptea si iata!

            s-a indeplinit :))))

        • 😀 Super capcana! Unii isi insira dialectica socialista prin zona. Daca nu ma credeti, cititi:

          CE ESTE DIALECTICA SOCIALISTA?

          Tăranii dintr-un sat au venit la Iliescu și l-au întrebat:

          – “Domnule Iliescu, spuneți-ne: ce înseamnă termenul “dialectică socialistă”?”

          Iliescu le spuse:

          – “Oameni buni, eu nu vă pot explica acest cuvânt în mod așa de simplu, însă am să vă povestesc o întâmplare, închipuiți-vă că vin la mine doi oameni. Unul este curat, iar celălalt este murdar. Eu îi invit pe amândoi să facă o baie. Care din ei va accepta mai degrabă să facă baie?”

          – “Cel murdar”, au răspuns țăranii.

          – “Nu, cel curat”, răspunse Iliescu. „Cel curat este obișnuit cu baia. Cel murdar nu pune nici o valoare pe ea. Deci care dintre ei va accepta baia?”

          – “Cel curat” răspund țăranii.

          – “Nu, cel murdar! Acesta are nevoie de o baie”, răspunde Iliescu. “Deci cine acceptă baia?”

          – “Cel murdar”, răspund țăranii.

          – “Nu, amândoi”, răspunde Iliescu la aceasta. “Cel curat este obișnuit să facă baie, iar cel murdar are nevoie de o baie. Deci cine va accepta baia?”

          – “Amândoi”, răspund încurcați țăranii.

          – “Nu, nici unul din ei”, spuse Iliescu. “Cel murdar nu este obișnuit să se îmbăieze, iar cel curat nu are nevoie de baie”.

          – “Păi, domnule Iliescu”, zic țăranii scărpinându-se în cap, “cum să înțelegem noi lucrul acesta? de fiecare dată spuneți tot altceva, și de fiecare dată numai ceea ce vi se potrivește socotelilor dumneavoastră”.

          – “Ei vedeți, tocmai aceasta este dialectica socialistă”, spuse Iliescu zâmbind.

          http://alexaionescu.wordpress.com/category/zona-crepusculara/

          • Alexa
            Ar trebui sa fi cap de afis in redactie
            Nu sa fi o anonima pe blog..
            Scrii mai bine decit altii carese dau rotunzi pe aici
            Ai mesaj,ai acuratete,ai convingere,ai adevar si curaj

            Thx.Alexa
            Pentru tot ce faci ..ce afirmi,ce documentezi…

        • 😆 😆 😆 😆 😆

          … e bine să începi săptămâna c’un zâmbet . Thx !
          (nu’i spune integrului deocamdată motivul bunei dispoziţii ce mă-ncearcă ; las’o aşa cum a căzut … Cre’că ţi’a trecut uimirea până la urmă .)

      • Compuneri din astea faceam si eu printr-a V-cea (vocabularul meu fiind mai sarac, totusi), ma concentram mai mult pe figuri de stil si pierdeam esentialul :)))

  17. la o analiza mai atenta, as spune ca s-a intalnit hotul cu prostul, sa ghicim noi posturile, la realitatea de azi.

  18. Linsajul mediatic al romanilor este numai o fateta a marelui plan reusit de preluarea puterii dupa 89 si care s-a dovedit ca nu a fost in interesul romanilor. Inca nu suntem europeni adevarati, ne indepartam de statul de drept si de democrati, avem nivelul de trai mult sub asteptari, o populatie prea mult imputinata. Aceste realizari nedorite sunt meritul unor corifei bine cunoscuti ai tranzitiei pe care i-am intalnit in toate partidele interminabilei tranzitii. Linsajul mediatic produs de televiziuni, inclusiv TVR si al carui exponent principal este antenismul lui Felix, deserveste interesele marii coruptii de la putere. Odata cu caderea iminenta a lui Felix, va dispare cangrena din media romaneasca.

  19. Ce avem noi aici? PE SOBO’ Mafiotu’ care continua linsajul mediatic, indoctrinarea oitelor mioritice. SOBO’, tu ai slujit si inca slujesti acest sistem mafiot. Raspunde la interbarile urmatoare :
    1. Cine te-a finantat pana acum?
    2. Cine te finanteaza cu noua televiziune? Sa nu spui ca prin vinzarea de actiuni, ca vor izbucni in ras copiii nenascuti inca.
    3. Din ce loja faci parte si care ti-e gradul?
    4. Recunosti ca BASELU’ este Stapanul tau? Sa n-ai curajul sa spui ca nu, pentru ca-i dat de DRACU’! Vei deveni mincinosul absolut.
    5. De ce ti-ai vandut sufletul Satanei! Pentru bani, imagine, prestigiu? Cum ramane atunci cu istoria milenara pe care o mimezi?

    Mafiotule, trebuie sa stii urmatoarele :
    – NU AVEM NEVOIE DE ZIARISTII TROMPETISTI SI NICI DE ZIARISTI IN GENERAL pentru ca TOTI suntem UNUL iar UNUL suntem TOTI!
    – NU AVEM NEVOIE DE SISTEM POLITIC SI DE POLITICIENI pentru ca TOTI suntem UNUL iar UNUL suntem TOTI!
    – In DRACIA va domni LEGEA ARMONIEI si LIBERTATII ABSOLUTE! Cu acest sistem pe care-l reprezinti, nu vom ajunge niciodata la aceasta REALITATE.

    Si, dupa cum iti este predestinat, de luni de la ora 22h00 vei continua linsajul mediatic al poporului roman!

    Romani, ASTA face parte din SISTEM, suge de la SISTEM, este vandut déjà MASONILOR, nu va lasati MANIPULATI!

    Prin NOI INSINE, suflete PURE si DREPTE, vom REARMONIZA plaiurile mioritice!

    Mesaj catre DANIEL ROXIN : Daniele, leapada-te de acest mafiot si vei avea nume de DRAC. Daca vei continua cu el, vei avea soarta ADVERSARULUI FIINTELOR UMANE!

  20. NASULE, VA ASTEPTAM, MAI ALES CA NE DATI SPERANTA CA VENITI CU VESTI BUNE. DUMNEZEU SA VA OCROTEASCA.
    DUMNEZEU SA OCROTEASCA ROMANIA !

  21. Bună ziua domnule Moraru!Mare dreptate aveţi! Televiziunile au ajuns să ne inducă,liminal , dar mai ales subliminal,un mod de viaţă pe care,în lipsa acestui asalt mediatic,nu l-am fi adoptat nicidecum…Uitaţi-o numai pe Marea Anonimă Bianca,cum a ajuns un superstar mediatic…mă aştept s-o căpăcească vreunul din partidele care tot candidează de 23 de ani încoace şi ajung la guvernare,prin rotaţie, când unul,când altul…şi s-o facă starletă pseudopolitică,să-şi plimbe surâsul supersiliconat prin Parlamentul Europei…mai cunoaştem şi alte cazuri…Televiziunile,au devenit,după părerea mea,prima putere într-un stat de mafioţi…ele „fac şi desfac” guverne, preşedinţii…ele ne învaţă cum să ne îmbrăcăm şi cât de des,unde,cu cine şi cum să ne dezbrăcăm… Televiziunile ” ucid” sau dau naştere la pseudopersonalităţi…Este „pe sticlă”,există…cu cât este „pe sticlă” mai mult,cu atât gradul său de credibilitate este mai mare…chiar dacă,în fond,respectivul individ este de cea mai joasă speţă umană…Paradoxal sau nu,există şi indivizi cu adevărat mesianici,cu o gândire profundă,în slujba semenilor,care în ciuda eforturilor lor,sunt sortiţi să rămână în umbră…iar „păduchii” ies şi sunt scoşi cu neruşinare „pe frunte”…Scopurile declarate şi mai ales cele nedeclarate,transpar,totuşi, pentru românii care au minte şi o mai şi folosesc la gândire…Domnule Moraru,la dumneavoastră am observat un cu totul alt comportament,mult,mult mai apropiat de valorile umane adevărate,care îmi îndreptăţeşte speranţa de Schimbare şi să ştiţi că ,cel puţin eu,sper dintotdeauna,într-o SCHIMBARE PROFUNDĂ la faţă,dar şi în conţinut a României,iar fără schimbarea fundamentelor de organizare ale statului,cu o Constituţie cu adevărat în slujba României şi a românilor,sunt convins că acest lucru nu poate fi realizat…părerea mea…

  22. Marele miting anuntat cu surle si trambite pe aici cum ca ar fi organizat de cica societatea civila,
    un mas fas al PMP. Oare de ce nu spun pe fata cine-l organizeaza ?

    • … io am auzit că Menumorut ! Satisfăcută ?!
      Îţi pare bine că n-au fost mai mulţi nu , ?! Şi mie ! Doar că din alt motiv …

      • Ti se pare anormala asumarea unor astfel de anunturi ? Din asta se vede cum stau ascunsi politicieni de frica urii impotriva lor.
        Chiar nu-mi pare bine ca lumea este asa de nepasatoare dar cu minciuna inainte nu faci nimic.

      • io, am auzit ca hammerele cu initiativa de partid care te imbarliga organic ca sa scrii pe nasul.tv…vorba ta de ieri si de alata ieri …in your ass! stelabattorytvcalacapatossaualtii

      • ai dreptul sa comentezi, nu sa intrebi daca e satisfacuta. intelege mintea ta perversa, simpla si penibila?! stele a lu’ ratacitu’

  23. Ce folos ca unii sunt treziti de mult timp dar sunt inconjurati de adormiti, nepasatori si raufacatori.

  24. O.K.! Linşaj mediac. Dar oare ce-i opreşte pe romàni să judece cu mintea lor? Că tot ne spune Dan Puric ce minunaţi şi înţelepţi suntem noi, romànii. Ce ne opreşte, în momentul actual, să-i alegem pe cei care-i considerăm că merită?
    Ce ne opreşte să nu credem aberaţiile lui Nicolicea ăla şi a altora ca el? Ne tot spune că parlamentarii nu au imunitate! Păi uite că au. Recentul caz Borbely o dovedeşte.
    De ce-i mai credem pe cei care ne spun, de ani buni, ,,Votaţi-ne pe noi că suntem mai buni ca ceilalţi!” dar fără a prezenta un mecanism viabil care să facă posibil acest lucru? Eu tocmai am arătat necesitatea unui Cod al demnitarului (aleşii) public, care stabileşte criteriile şi răspunderea acestora şi care, poate fi copiat sau inspirat după cel al altor ţări. O singură lege!!!
    Votul poate fi exercitat numai de persoanele care au împlinit vàrsta de 18 ani. Deoarece, se presupune că acestea au discernămànt. DISCERNĂMANTUL nu înseamnă numai a face distincţie între bine şi rău sau, totul sau nimic,ci şi etapele intermediare, da…da… a alege răul cel mai mic ţine de discernămànt. Asta deoarece în viaţă, lume… s-a dovedit că nimic nu e perfect!

    • descoperirea activitatii sexuale posibil mai wild si de succes ca altadata, si manele ii opresc pe romani si rapsozii traditionali cu ghita la portita sa ii dea gurita inocenta nu se stie cui dar sa dea, si tatele de succes, si lista masonilor vezi aci daca se deschide link ca n-am putu copia http://www.cocoon.ro/?p=2024 si toate inutilitatile care coplesesc o tara de nevoi.astea toate ii opresc pe romani sa aleaga altfel

  25. La Multi Ani Nasule si fii binevenit lunea viitoare!; sper nu LUNA urmatoare!

    Daca tot l-ai citat pe ROMANUL ABSOLUT MIHAI EMINESCU, cred ca trebuie amintita tuturor romanilor strofa din Imparat si proletar care spune:

    „De ce uitaţi că-n voi e şi număr şi putere?
    Când vreţi, puteţi prea lesne pământul să-mpărţiţi.
    Nu le mai faceţi ziduri unde să-nchid-avere,
    Pe voi unde să-nchidă, când împinşi de durere
    Veţi crede c-aveţi dreptul şi voi ca să trăiţi.”

    NUMAR si PUTERE!

    Daca impartim 20 de milioane la 20 de mii de tradatori de neam si tara, infractori, indivizi care au subminat si submineaza economia nationala din 1989 incoace; la comanda Lacustelor Mondiale (aceleasi din timpul lui Carol al II lea), ajungem la un raport de 1000 de romani la UNU! Ceea ce este enorm!

    Acesti 20 de mii (securisti, activisti PCR – acum activisti USL, PDL, etc) pot si spulberati in 24 de ore si ascunsi ani buni la puscarie!

    Dar daca se prezinta 90% dintre votani la alegerile care vin si 10,…,12 milioane ANULEAZA votul, cerind alegeri meritocratice!?

    NU va place domnul Primo? OK! Dar NU vi se pare NORMAL ca cei alesi sa fie MERITUOSI!? (character, patriotism si profesionalism!; aceasta este ordinea).

    Am mai scris si mai scriu:

    Daca la „pocneala” s-ar alege pe baza de CNP/ Cod Numeric Personal, romani si romance intre 45 si 55 de ani! NU ar putea fi mai rau decit acum! De ce? Pentru ca banditii s-au ales ei intre ei! Pe listele lor!

  26. @Cristian 777 Poate ne spui ceva despre Dan Tapalaga si coshmarel basistu care se lupta cu rusofilii 🙂

    • salut
      despre Tapalaga nu am imagine clara. imi pare un om … cum sa spun … dependent de ceva. in sensul ca il simt vulnerabil …

      Night … ce pot sa spun, a fost si este un bun prieten al meu. Ma inierveazăăăăăă … ca e prea agresiv uneori …

      Baselu’ mie imi place … nu cred ca se poate lua lui meritul ca Justitia incepe sa functioneze, atat cat o face. Precum si orientarea corecta a Romaniei in politica externa. Cat despre oprirea hemoragiei financiare … a facut si omul cat a putut face, cu un intreg mecanism al coruptiei de jur imprejur.

      Nu e usor sa te pui in contra unui sistem ce deja avea resurse imense la dispozitie. Nu e usor deloc. E nevoie de mult curaj.

      … mai bine spune-mi tu daca ar fi bun Isarescu la Cotroceni … dupa Basescu

      • Cat va mai suporta acest pamant (sfant) cu IMENSA PROSTIE din capete?
        Auzi la el:
        „orientarea corecta a Romaniei in politica externa”
        „ar fi bun Isarescu la Cotroceni … dupa Basescu”
        Imi fac cruce si ma intreb cum va mai suporta Radu Moraru pe acest forum.
        Chiar nu va dati seama ca sunteti niste „expirati” jalnici.

        • Daca IQ-ul ar fi criteriul dupa care ne suporta pamantul sau nu, am fi mult mai putini :mrgreen:

          • sa inteleg ca ai spart toate bibelourile din raft, ti-a crescu IQ-ul la maxim si te dai la jigniri, laura madame bunavointa?!

          • Moamaaaaa, cat esti de perspicace 😯 In doi ani te-ai prins cum imi maresc io IQ-ul 🙄 Cand o sa incerci si tu, sa ai grija ca numarul de cioburi e-ntr-o relatie euleriana cu coeficientul 😆

          • postaco laura, n-am chef de pernele tale pufoase si binevoitoare sclifosite de pensionara. iti bag un cap in gura de-ti schimbi dioptriile. exact ca la fotbal intre muieri!

        • Mey ,

          acuma că Laura’i o lady , ştim cu toţii . Da’ io nu’s ! So …La fel , toţi ştim că TU eşti cel mai prost de aici ( bine , ai câţiva co-competitori ce ţin neapărat să’ţi ia trofelul – MINTEA A(i)URITĂ– pe ultima sută !) , n-avem nici o umbră de-ndoială . Şi chiar nu’i nevoie să ne demonstrezi asta în fiecare zi . Da’ nu asta-i important , un nebun sau un prost în plus … chiar nu mai contează ]în zilele astea …

          Ce-am vrut să-ţi transmit de fapt , e că te-ai luat de cine nu trebuie . EL este INTEGRU de integru (salut , ai toată compasiunea mea , vizavi de încercarea nefericită prin care treci ,trust me )! Şi nu oricare . E cel care ştie cât păr în nas are RM , if you know what i mean . Adică , dacă n-ai priceput , BOULE … asta nu bun !

          Şi ca să fiu sigură c-ai înţeles , îţi mai spun odată : EŞTI DOAR UN PROST , nimic mai mult !!!

          • nu cred ca stela asta s-a gasit singura pe nasul.tv. cineva din interior ne-a emanat-o si eu n-am de gand sa o tratez. dar trebuie sa ma prind ca e lasata intentionat sa ne jigneasca.
            multumim pentru bunavointa, RM

          • trebuie sa va reamintesc ca aceasta stela/batory/calliope, stele, nostradamus a debutat pe forum, lipsita de cei 100 de euro ca si parte de subscriere. a avut sau are peste 65 mii de vizualizari si era sa fie aleasa pe sprinceana in comitetul de integritate pentru ca a participat si a vrut sa participe si s-a ofticat ca n-a iesit la numaratoare.

            un exemplu de organizare de alegeri :))))

          • Oare nu ar fi bine ca, asa ca de inceput de an, sa se faca putina curatenie si sa fie alungate javrele de pe forum?

  27. micile Romanii din Marea Romanie si din lume.

    apartenenta la un grup, la o comunitate, la un popor.

    aceasta apartenenta este buna DACA grupul/comunitatea sunt in crestere … sau daca sunt conduse de oameni luminati. numai atunci pui „la comun” ce e doar al tau.

    in crestere, majoritar zic, erau generatiile de 20-30 ani in 89, studenti sau poaspat absolventi … cat despre lideri luminati, pe atunci, de unde? si cum? si cand? in cateva luni Romania postdecembrista era deja controlata

    generatiile acelea au fost puse la punct. Iliescu a gasit cheia la aceasta, folosind generatiile mai putin luminate de atunci … generatii ce au ramas, dealtfel – mostenire psdului, pentru vot, acum.

    Stiti ceva? Fiecare, dar stiti cum? FIECARE dintre cei in crestere de atunci, cel putin dintre cei ce eu ii cunosc – acum au crescut o mica Romanie, in jurul lor, pe unde sunt, afara sau in tara.
    Nu s-au facut canadieni in Canada, nici americani in america, au ramas romani in Canada, romani in America si romani in Romania.

    … chestia asta cu romani in Romania e tare rau!

    • .. mai nou au inceput sa apara iarasi noi generatii in crestere. sunt multi tineri ce invata scoala pentru ca asta vor, din nou. doar ca … multi dintre ei, invata ca sa poata pleca …

      revenind …intre timp, micile Romanii, din Romania sau de oriunde in lume – ridica zidurile si incep sa ceara viza )))))) 🙂

      si aceste mici Romanii nu vor intra in Schengenul Marii Romanii pana nu vor vedea lideri buni in tara … cum spuneam, aici inchizand un cerc vicios, tocmai deoarece lideri luminati doar dintre ei pot veni si nu dintre cei ce locuiesc/carmuiesc aceasta tara ocupata si asuprita.

      si cum generatiile folosite de Iliescu nu vor putea reactiona vreodata, transformati fiind in aparat de vot, iar micile Romanii vor fi lasate in pace, cum spuneam altcandva … o modificare a „decorului” in politica Marii Romanii nu poate sa vina curand.

      • Eu cred ca o asemenea modificare ar putea aparea doar atunci cand aceste mici Romanii ar fi afectate si ma refer, bineinteles, la cele din tara.

        … dar nici un guvernant, oricat de prost ar fi, nu va face asta.
        Si oamenii cinstiti vor continua sa isi vada de viata lor, lasand acele generatii ce au votat aiurea in urma cu 24 de ani si de multe ori de atunci incoace, sa se descurce.

        … e un pic pesimist. si daca nu e?

  28. Revolutia gazelor de sist. Anatomia unui dezastru (II)

    In Romania, a fi la putere confera marele avantaj de a debita pe toate canalele media orice iti trece prin cap, fara teama de consecinte. Neexistand, in mainstream, o structura informationala independenta – cele cateva exceptii nu fac decat sa confirme regula –, orice gogomanie sau manipulare rostita de guvernanti ramane in general fara replica si se plimba prin spatiul audio-vizual ca printr-un sat fara caini.

    Sursa imagine: adevarul ro

    Cum neadevarul nu doare cand esti la guvernare, un decident politic, domnul Liviu Dragnea, a declarat la ProTV, intr-o discutie despre gazele de sist, ca „ar putea sa vina venituri din pamant, dar nu ne lasa oamenii din Pungesti. Cei 200 de oameni din Pungesti nu-i lasa pe ceilalti 20 de milioane sa ne dezvoltam“. Dupa parerea domnului Dragnea, cei 200 de tarani sunt manipulati de nimeni altii decat preotul din sat si ONG-urile din Vaslui. „Cetatenii din Pungesti si cei care ii ajuta pun presiune pe 20 de milioane de romani“, a mai declarat domnul Dragnea, reamintindu-ne – pentru a cata oara? – ca sustine „categoric, categoric“ exploatarea gazelor de sist.

    Nu stiu cata presiune pun un preot, cateva ONG-uri si cateva sute de tarani pe poporul roman pentru a-l face sa renunte la o asemenea „binefacere“. Cunosc insa foarte bine – si ar trebui sa o stie intreaga tara – la cata (re)presiune si intimidare sunt supusi zilnic cei care indraznesc sa se opuna. Orice abuz este justificat in numele „dezvoltarii” pe baza de sisturi, asa cum, pe vremea comunismului, orice nemernicie putea fi facuta in numele „constructiei societatii socialiste multilateral dezvoltate“. Modelul „dezvoltarii“ nu mai vine de la Moscova, CAER, sau Cabinetul 2 al Elenei Ceausescu, ci din birourile companiilor de petrol si gaze sau ale firmelor de minerit cu cianuri al caror model extractiv Romania se angajeaza sa-l duca la implinire: „Guvernul Romaniei cauta surse pentru dezvoltare. Cel putin guvernul actual nu doreste ca Romania sa fie transformata intr-o gradina botanica“.

    Domnul Liviu Dragnea si actualul guvern nu doresc o Romanie gradina botanica, probabil pentru a se diferentia radical de „eco-anarhisto-legionarii“ care manifestau pe strazile Capitalei cu banerul „Romania, Gradina Maicii Domnului”. Optiunea lor „categorica“ este dezvoltarea pe baza de sisturi: „Daca exploatam gazele de sist, pretul in Romania va scadea, industria va deveni mult mai competitiva, vor aparea locuri de munca si economia se va dezvolta. Asa s-a intamplat in America. De cativa ani America are un pret foarte mic la gaze naturale si industria este foarte competitiva pentru ca au costuri mai mici“.

    Oare chiar „asa s-a intamplat in America“? Hai sa privim mai indeaproape cum stau lucrurile peste ocean.

    „De cativa ani, America are un pret foarte mic la gazele naturale“. Informatia este doar partial corecta. „Volatilitatea preturilor“ este sintagma adecvata pentru a caracteriza situatia reala de pe piata gazului din SUA. In cartea sa „Too Much Magic”, reputatul analist James Howard Kunstler descrie consecintele dramatice ale acestei volatilitati: „Preturile la gazul natural din SUA au crescut si s-au prabusit de patru ori intre 2000 si 2009… Cresterea preturilor nu a putut sa atenueze povara financiara creata prin darea in functiune a 20 de mii de sonde intr-o perioada de zece ani. La gazele de sist, fiecare sonda de fracturare costa intre trei si zece milioane de dolari (forare si exploatare prin fracturare hidraulica). Trebuie luat in considerare si raspunsul economiei la oscilatiile de pret, de la 2 USD la 13 USD pe parcursul celor zece ani. Sub 8 dolari companiile nu ar putea sa faca profit de pe urma noilor exploatari de gaz de sist. Peste 8 dolari, familiile americane nu si-ar mai permite sa-si incalzeasca gospodariile… Daca tinem cont de oscilatia bezmetica a preturilor, in contextul cresterii datoriilor companiilor care practica fracturarea hidraulica, exploatarea gazelor de sist ne apare, in cel mai bun caz, ca fiind marginal profitabila din punct de vedere comercial“.

    Cate zeci de mii de sonde de fractuare hidraulica ar trebui sa impanzeasca Romania pentru ca intreaga afacere sa fie „marginal profitabila“? Care firma de peste Ocean, prada unei porniri sinucigase, s-ar indatora la sange pentru a putea vinde romanilor gaz de Pungesti la „un pret foarte mic“?!

    Sa aruncam o privire asupra celeilalte gogoase mult mediatizate, crearea locurilor de munca. In cartea „Ulei de sarpe” (traducerea in limba romana este in curs de aparitie la editura Logos din Bucuresti), Richard Heinberg prezinta situatia reala: „Mercenarii industriei precum Daniel Yergin citeaza deseori locurile de munca drept unul dintre principalele foloase pe care le are America de pe urma fracturarii. Totusi… in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, istoricul real al fracturarii este mult mai modest. Studiile finantate de industrie includ profesii precum stripteuzele si prostituatele in totalul noilor slujbe create1. Incepand cu 20032, locurile de munca pentru cei care lucreaza efectiv in industria de petrol si gaze s-au cifrat la mai putin de a douazecea parte dintr-un procent din piata muncii americane, potrivit US Bureau of Labor Statistics. Cand slujbele sunt legate de fracturare, ele dispar pe masura ce zacamantul este saturat de sonde si productia intra in declin. Intr-o nota analitica din «Capital Economics» (aprilie 2013), Paul Dales demonstra ca boom-ul petrolului si gazului de sist nu a oferit in ultimii ani decat un impuls economic minor economiei Statelor Unite: «Din iunie 2009, volumul extractiei de petrol si gaz a crescut cu 24%. In aceeasi perioada, productia de echipament minier a crescut cu 47%, iar serviciile miniere ajutatoare, care includ forajul pentru petrol si gaze, au crescut cu 50%… Dar aceasta crestere explica doar o mica parte a redresarii economice. Sa admitem ca ea ar fi responsabila pentru o cincime din cresterea de 18,3% a productiei industriale totale. Dat fiind ca sectoarele legate de petrol si gaz reprezinta doar 2,5% din PIB, contributia lor este doar de 0,6% din cresterea de 7,6% a PIB-ului»“3.

    Daca la nivel national gazul de sist nu a produs mult visata redresare economica, sa fi „explodat” economia americana la nivel local? La ce-ar trebui sa se astepte Barladul si Pungestiul in lumina experientei comunitatilor locale din SUA? Ne lamureste, in aceasta privinta, tot Richard Heinberg: „In timpul boom-ului fracturarii, autoritatile locale trag foloase temporare datorita veniturile mai mari obtinute din impozite. Dar costurile legate de repararea drumurilor avariate – uneori cifrate la milioane de dolari – pot depasi avantajele de scurta durata. In 2012, statul Texas a colectat impozite in valoare de 3,6 miliarde de dolari de pe urma petrolului si gazului produs pe teritoriul sau (atat de la sonde conventionale cat si de la cele care opereaza in zacamintele de sist). In acelasi an, insa, Departamentul de Transporturi al statului Texas a estimat ca pagubele provocate drumurilor de catre operatiunile de foraj se ridica la 4 miliarde de dolari. Din 2009, Arkansas-ul a colectat impozite in valoare de aproximativ 182 de milioane de dolari, dar costurile provocate drumurilor sunt estimate la 450 de milioane. Drumuri menite sa dureze 20 de ani au nevoie de reparatii majore dupa doar 5 ani datorita permanentului du-te-vino de vehicule cu gabarit mare care transporta echipament si apa la si de la sondele de fracturare“4. Este naiv sa credem ca exploatarea gazului de sist va conduce la renasterea economica a unor zone sarace din Romania. Deborah Rogers, in raportul ei „Sistul si Wall Street-ul”, arata fara nici un echivoc adevarata misiune a companiilor de petrol si gaze: sa extraga hidrocarburi cat mai ieftin si mai eficient posibil si sa le vanda la pretul cel mai mare care poate fi obtinut. Aceste companii „nu sunt in business pentru a proteja mediul inconjurator, pentru a salva ferma de familie sau pentru a scoate din recesiune economica zonele sarace. Daca din intamplare aceste lucruri se intampla, ele sunt pur si simplu periferice fata de misiunea principala a acestor companii“5.

    Ar mai fi multe alte argumente impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, mai ales in contextul romanesc. Cele prezentate sper sa fie totusi suficiente pentru a convinge cititorul ca ne confruntam cu un potential dezastru.

    Ramane intrebarea. Cum ne „dezvoltam?“. In mod frecvent, problema „dezvoltarii“ apare pe buzele politicienilor romani doar atunci cand „dezvoltarea“ graviteaza in jurul unor invarteli mai mici sau mai mari care le umfla buzunarele. Se pare ca in prezent „dezvoltare“ inseamna exclusiv cianurarea si fracturarea hidraulica a Romaniei. De indata ce va disparea puterea infractionala care sustine astfel de proiecte distructive, va disparea brusc si modelul extractiv de dezvoltare.

    Cum ar arata o dezvoltare fireasca, sustenabila, adaptata conditiilor Romaniei secolului al XXI-lea? Ar fi multe de spus in aceasta privinta. Cum „decidentii politici“ romani par sa plece urechea doar la ce spun strainii, prefer sa-l citez din nou pe Richard Heinberg. Iata cum incheie prefata la editia romaneasca a cartii „Ulei de sarpe”: „Trebuie sa respingem afirmatia ca exploatarea gazelor si titeiului de sist prin fracturare hidraulica este cea mai buna speranta pe care o are Europa (si Romania) pentru a mentine o economie incapabila sa depaseasca tiparele ei energetice de pana acum. De fapt, mai devreme sau mai tarziu, toate natiunile lumii se vor confrunta cu realitatea: declinul carburantilor fosili, scaderea cantitatii de energie disponibila si, prin urmare, o economie care se va restrange. Decat sa incercam sa blocam acest viitor inevitabil, extragand si arzand combustibili fosili care sunt tot mai scumpi si din ce in ce mai daunatori pentru mediul inconjurator, trebuie sa incepem de pe acum sa construim o economie post-crestere, functionala, bazata pe energie regenerabila – o economie menita sa satisfaca nevoile oamenilor si sa protejeze natura. In acest context, activele cele mai valoroase ale Romaniei s-ar putea sa nu fie gazul natural, ci solul (cernoziomul, cel mai fertil sol din lume), uriasele sale paturi acvifere, ramase in mare parte intacte, apele minerale, biodiversitatea si bogatia patrimoniului cultural. In natura si cultura – nu in eforturile de a mentine si extinde o economie fundamental nesustenabila, bazata pe carburanti fosili – se vor regasi implinite sperantele noastre cele mai bune si mai realiste pentru un viitor omenos, cu sanse de supravietuire“.

    Cuvintele si clarviziunea sunt ale unui american. Oamenii politici romani sunt si ei, ce-i drept, buni de gura, dar clarviziunea nu pare a-i caracteriza. „Intepeniti in proiect“, nu pot (sau nu vor) se renunte la modelul societatii bazate pe arderea combustibililor fosili. Asa cum aratam in primele randuri ale acestui articol, orice gogomanie sau manipulare rostita de guvernantii nostri ramane in general fara replica si nepedepsita. Sa ne traiasca si sa se pricopseasca!

    http://www.corectnews.com/social/revolutia-gazelor-de-sist-anatomia-unui-dezastru-ii

    • Foarte buna analiza!

      USA este cel mai mare consummator de energie, din care, cam 30% NEJUSTIFICATA!
      Aceste gaze de sist NU sint infinite, iar USA – in lacomia si chiar prostia ei / lor (ca doar NU este pamintul lor!) – vor termina si aceasta sursa naturala; unele guri rele spun ca inmai putin de 5 ani! (resursele scad exponential).

      In concluzie USA in 2020 va ramine o tara OTRAVITA pe vecie si tot mai multe orase vor dispare! Cine s-a gindit acum zece ani ca inima industriei de autovehicole – Detroit – va dispare ca oras?

  29. Revolutia gazelor de sist. Anatomia unui dezastru (I)

    Documentar de exceptie scris de un profesor român în America

    Ovidiu Hurduzeu

    Ca si când distrugerea Apusenilor prin „proiectul Rosia Montanã nu ar fi fost de ajuns, asasinii economici, interni si externi, ai României au mai tras câteva gloante în trupul muribund al tãrii noastre – ca sã fie siguri cã victima chiar nu mai miscã. De data aceasta arma folositã este fracturarea hidraulicã. Dacã în cazul Rosia Montanã au actionat neglijent, nu le-a pãsat sã facã pierdutã arma crimei si sã steargã amprentele, în afacerea gazelor de sist se lucreazã profesionist, cu pistolari deghizati în negustori de iluzii din Vestul Sãlbatic. Prin propagandã si tactici psihologice, demne de o veritabilã actiune de psy-ops, crima comisã a fost transformatã în opusul ei: o operatiune de salvare a României din ghearele petro-imperialismului rusesc.

    Au fost reactivate mai întâi mituri si reflexe conditionate menite sã influenteze emotiile si comportamentele populatiei (potential) insurgente. Existã termeni si sintagme care provoacã o reactie colectivã previzibilã. În cazul gazelor de sist, sintagma „independenta fatã de gazul rusesc” declanseazã un reflex conditionat de respingere a „dusmanului de la est”. Odatã reactivat acest reflex în mentalul românesc, orice enormitate debitatã în legãturã cu „independenta fatã de gazul rusesc” va fi acceptatã neconditionat de cãtre publicul larg. Un titlu ca „Miza gazelor de sist: Rusii vor avea pierderi uriase dacã România devine independentã energetic” (ziare.com) nu urmãreste sã ofere o informatie realã, ci sã stârneascã o reactie emotionalã. Nu numai cã ne vom cîstiga independenta fatã de gazul rusesc, dar vom produce dusmanului si „pierderi uriase”. Termenii nu au nimic din rigoarea datelor economice, trimit însã subliminal la istoria rezistentei noastre în fata asupritorului bolsevic. Cât pierde Gazprom în eventualitatea unei independente românesti fatã de gazul rusesc ne-o spune, la rece, Vocea Rusiei: „Cota de gaze alocate Republicii Moldova si României reprezintã 0,6% din totalul exportului anual de gaze al Gazprom. În conditiile în care, în prima jumãtate a anului 2013, cererile de gaze din Europa cãtre Gazprom au crescut cu 10%, cota de 0,6% poate fi redistribuitã de Gazprom fãrã probleme Turciei sau Germaniei, tãri aflate în plinã expansiune economicã”.

    Hotãrâte, probabil, sã-i producã Rusiei „pierderi uriase”, guvernele bãsesciene au mizat totul pe Nabucco, un proiect occidental al cãrui esec rãsunãtor a pus în evidentã latura lui… comicã. Iatã ce scria revista “Forbes” în 2012: „Nabucco a fost întotdeauna mai mult decât o simplã conductã pentru a transporta gaz: a fost un proiect menit sã demonstreze unitatea europeanã împotriva manipulãrilor grosolane ale petro-imperiului condus de Putin. O comedie a erorilor, jucatã de nenumãrate ori, a demonstrat în mod concludent incompetenta si neputinta aproape comicã a Uniunii Europene, chiar atunci când este vorba de chestiuni care se presupune a avea o importantã strategicã. Nabucco a fost conceput ca un proiect în care europenii eficienti si moderni le vor arãta rusilor înapoiati cum se face treaba. În loc de o lectie datã rusilor, proiectul s-a dovedit o caricaturã”.

    Sã tot fie o caricaturã pentru analistii de la “Forbes”, dar pentru România esecul este usturãtor. Mizând totul pe Nabucco, România a refuzat sã participe la constructia conductei South Stream. Dacã ar fi trecut pe teritoriul României, lungimea conductei s-ar fi scurtat cu 50% si ar fi scãzut preturile gazului furnizat României de cãtre Gazprom. “South Stream ar fi putut reprezenta „cel mai important tren care ar fi putut trece prin România si care ne-ar fi pus înapoi pe harta Europei”, considerã analistul Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni. România a rãmas însã pe peronul gãrii în vreme ce bulgarii, sârbii, ungurii, slovenii, austriecii, italienii, croatii, macedonenii, grecii si turcii s-au instalat în vagoanele South Stream-ului. În contul cãlãtoriei, Gazprom oferã preturi stabile la gaz cu un discount de 10%. Sunt si alte avantaje. Constructia portiunii de conductã de pe teritoriul bulgãresc le va aduce vecinilor nostri venituri garantate de 3,1 miliarde (potrivit declaratiilor fãcute de ministrul bulgar al energiei, Dragomir Stoynev, din 31 octombrie 2013, la ceremonia de inaugurare a lucrãrilor). Pânã la urmã, România va trebui sã se pronunte „în favoarea South Stream, pentru cã altã alegere nu are” socoteste analistul azer Ilgar Velizade, citat de agentia Regnum.

    Nu are alegere?! O manipulare ruseascã! strigã la unison aceiasi politicieni care au aplaudat proiectul Rosia Montanã. Cum sã rãmânã România de cãrutã? Nici nu-si dãduse Nabucco obstescul sfârsit, cã negustorii de iluzii s-au nãpustit sã ne vândã „ulei de sarpe” pentru vindecarea betesugurilor energetice. Leacul miraculos, pretind negustorii, nu trebuie importat de la „dusmani”, cãci îl avem noi însine din belsug. Numele lui: gazul de sist. Este tot gaz natural, numai cã se comportã putin mai ciudat (de aici denumirea de gaz neconventional): stã îngropat la mare adâncime, la vreo doi kilometri sub terenurile agricole si gospodãriile tãrãnesti, sub pânza freaticã. Captiv în rocile de sist, nu vrea sã iasã la suprafatã decât fortat prin fracturare hidraulicã. Cum tehnologia miraculoasã o detin negustorii din Vestul Sãlbatic, ei vor scoate gazul nostru din mãruntaiele pãmântului si tot ei or sã ni-l vândã, la preturile de pe piata mondialã! Gazul va fi ieftin ca braga, asa cum este în prezent în Statele Unite.

    Ceea ce urmeazã, dragi cititori, nu veti afla din pliantele si prezentãrile în power point ale expertilor în comunicare. Și nici din gura celor care le permit negustorilor de aiurea sã fractureze din teritoriul tãrii oricâte hãlci ar vrea.

    Pentru a elibera gazul, rocile putin poroase din zãcãmintele de sist trebuie mai întâi „fracturate” prin injectarea, la mare presiune, a unei cantitãti enorme de apã amestecatã cu peste 500 de substante toxice si poluante. Cantitatea colosalã de apã otrãvitã – cam 19 milioane de litri de apã sunt necesari pentru fracturarea unei singure sonde – revine într-o proportie însemnatã (între 30-70%) la suprafatã, unde începe apoi odiseea depozitãrii si tratãrii ei. Nu este vorba de ceva în genul apei reziduale menajere, ci de un cocteil de substante radioactive si superpoluante, majoritatea tinute secrete (din cauza adâncimii la care se foloseste, apa rezidualã de fracturare este contaminatã radioactiv). Cum planul este ca România sã fie împânzitã cu sonde, la o ratã de 5-6 sonde pe kilometrul pãtrat, nu-i greu de imaginat câte bazine descoperite de colectare a lichidului rezidual toxic vor exista. Nu este deloc exclus ca, pentru a maximiza profitul, parte din lichidul rezidual sã fie deversat, pe sest, direct în râurile sau pe ogoarele patriei. S-a întâmplat în SUA, de ce nu s-ar întâmpla în România, unde fracturistii sunt, dupã toate evidentele, deasupra oricãrei legi ? Oricum, statiile de tratare a apelor reziduale din România nu au capacitatea de a epura asemenea cocteiluri ucigase. Iar îngroparea lor în subsol (o metodã larg folositã) va polua mai devreme sau mai târziu straturile de apã freaticã. Dacã la Rosia Montanã proiectul minier va concentra cianura într-un imens lac otrãvit, exploatarea gazului de sist va dispersa o otravã, la fel de puternicã, pe sute de kilometri pãtrati, afectând profund sãnãtatea a zeci sau chiar sute de mii de români, flora si fauna sãlbaticã, terenurile agricole si animalele domestice. Si, mai ales, va lãsa o mare parte a României fãrã apã potabilã. (Acesta este doar unul dintre multiplele dezastre ecologice pe care le poate provoca fracturarea hidraulicã.)

    Gogoasa „independentei fatã de gazul rusesc” nu oferã totusi suport propagandistic suficient pentru a justifica un act de vandalism ecologic de asemenea proportii. Pentru a anestezia complet opinia publicã româneascã trebuia cultivatã admiratia neconditionatã fatã de mitul „revolutiei gazelor de sist” din SUA.

    În esentã, noul mit american se rezumã la câteva formulãri socante: 1) gazul de sist schimbã regula jocului; 2) datoritã fracturãrii hidraulice SUA vor avea între o sutã si douã sute de ani gaz ieftin si abundent; 3) SUA au descoperit echivalentul în gaz a douã Arabii Saudite; 4) SUA sunt pe cale sã-si cîstige independenta energeticã; 5) revolutia gazului de sist va produce o iminentã renastere industrialã. Repetate neîncetat, ca într-un ritual magic, aceste baliverne au menirea sã anihileze orice criticã rationalã si sã incrimineze reactiile naturale de respingere ale populatiei. Prin bine cunoscutul procedeu copy-paste, propagandistii din România au preluat lozincile americane si le-au potrivit ca nuca în perete. Efectele sunt de-a dreptul rizibile: „România – viitorul Dubai al Europei?” (Bogdan Chirieac), „100 de ani de industrie de gaze în România” (revista Partener), „Valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea României” (Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate).

    Mioritica „revolutie a gazului de sist” se anuntã a fi o glumã macabrã, un act de sabordare a viitorului tãrii, o amenintare gravã la adresa democratiei si a drepturilor umane fundamentale: inviolabilitatea proprietãtii private, dreptul la apã curatã si hranã sãnãtoasã. Asa cum esenta criminalã a comunismului nu poate fi înteleasã fãrã o analizã a ceea ce s-a întâmplat în Rusia bolsevicã, tot asa nu vom realiza dimensiunile dezastrului ce ni se pregãteste dacã nu stim ce a însemnat în realitate „revolutia gazului de sist” din Statele Unite. Se impune, prin urmare, o dez-vrãjire a „miracolului american”.

    Cei „o sutã de ani de gaz natural” din SUA sunt meniti sã umfle o nouã bulã, poate mai devastatoare decât cea imobiliarã si, în paralel, sã ofere un colac de salvare uneia dintre cele mai murdare si retrograde (la propriu si la figurat) industrii ale lumii contemporane: industria hidrocarburilor neconventionale (gaz si petrol de sist, nisipuri bituminoase).

    Se pune întrebarea fireascã: cum au reusit exagerãrile si minciunile lobbyistilor si altor sustinãtori ai acestei industrii sã fie crezute de o mare parte a publicului american? Campaniile agresive de PR ne oferã un rãspuns partial. Altã explicatie ne este datã de refuzul politicienilor, mass-mediei si chiar al multor cetãteni de rând de a accepta moartea visului american. „Revolutia gazului de sist” este paiul de care se agatã cei care nu înteleg cã jocul s-a terminat. Supercomplexa civilizatie americanã, construitã pe hidrocarburi ieftine si abundente, se aflã în moarte clinicã si nici un remediu fantezist, precum titeiul si gazul de sist nu poate mentine status quo-ul. În cartea “Too much Magic: Wishful Thinking, Technology and the Fate of Nation” (Prea multã magie: sperante desarte, tehnologie si soarta natiunii), James Howard Kunstler scrie cã „boom-ul gazului si titeiului de sist aratã cât suntem de disperati noi, în economiile industriale, sã continuãm modul de viatã bazat pe combustibilii fosili si câte alte resurse (otel, investitii de capital) suntem pregãtiti sã cheltuim pe orice ne promite o posibilã prelungire a confortului nostru”. Chiar dacã „nu vrem sã ne gândim la o asemenea situatie”, remarcã acelasi autor în articolul “Timpul închipuirilor”, „restrângerea permanentã a tehno-industrialismului este necesarã deoarece principalul combustibil care alimenteazã motoarele sale e tot mai putin si mai scump, chiar prea scump pentru a mentine în stare de functionare infrastructura Statelor Unite”.

    Au existat momente în ultimii 20 de ani când societatea americanã, fortatã de realitãtile din sectorul energiei, a fost pe punctul de a recunoaste adevãrul despre combustibilii fosili. Pe la începutul anilor 2000, lucrurile au luat însã o întorsãturã neasteptatã, care a exacerbat din nou iluziile si sperantele false.

    Scãderea îngrijorãtoare a productiei conventionale de gaz natural si cresterea dramaticã a preturilor la acest combustibil au fost principalii factori care au creat motivatia necesarã pentru aplicarea la scarã comercialã a fracturãrii hidraulice. A extrage gaz din zãcãminte de sist fusese considerat, pânã atunci, o întreprindere prea putin atrãgãtoare din punct de vedere comercial.

    Iatã cum descrie Richard Heinberg, în cartea “Ulei de sarpe”, începuturile „revolutiei gazelor de sist”: „Companii mici si mijlocii au împânzit zonele cu sisturi din Texas, Louisiana, Arkansas si Pennsylvania, au luat bani cu împrumut, au încheiat contracte de închiriere a terenurilor si într-o perioadã de timp scurtã au sãpat zeci de mii de puturi. Rezultatul a fost o bulã enormã produsã de noua productie de gaz natural. Pe mãsurã ce furnizãrile de gaz cresteau, cititorii de prompter (care afisa textele oferite de industria extractivã) si politicienii au început sã trâmbiteze perspectiva a «o sutã de ani de gaz natural» care «vor schimba regula jocului»”.

    „Revolutia sisturilor” este o „bonanza temporarã” (J. David Hugues), un fenomen tipic de „avânt si prãbusire”. S-ar fi fâsâit rapid, precum lichidul dintr-o cutie de Coca Cola la douã minute dupã ce-ai deschis-o, dacã bula nu ar fi fost mereu alimentatã de capitalul bãncilor de investitii si de subventiile masive oferite fracturistilor de cãtre guvernul federal si unele state americane. Ca nu cumva flacãra „revolutiei” sã se stingã, firmelor de exploatare li s-au acordat importante derogãri de la normele ecologice. Printr-un lobby intens si un mic ajutor de la vicepresedintele american Dick Cheney (fost presedinte, înainte de campania electoralã din anul 2000, al firmei Halliburton), exploatarea prin fracturare hidraulicã a obtinut „derogarea Halliburton” de la legea federalã care vegheazã asupra calitãtii apei de bãut (Clean Water Act). Drept urmare, fracturistii nu au mai fost obligati sã dezvãluie substantele toxice interzise pe care le folosesc. (Cum ar putea fi tratate în uzinele de epurare ale oraselor niste substante… secrete?)

    Dar nu numai substantele toxice folosite au rãmas secrete. Investitorului naiv i s-a ascuns faptul cã exploatarea gazelor de sist rãmânea, în ansamblul ei, o afacere financiar neviabilã. Este adevãrat cã indivizi de teapa lui Aubrey McClendon, fostul presedinte al companiei Chesapeake, s-au îmbogãtit, dar… atentie! nu din vânzarea gazului ci din operatiuni speculative adiacente, cum ar fi vânzarea contractelor de concesiune a terenurilor. În iunie 2012, la New York, Rex Tillerson, presedintele ExxonMobil, a declarat în cadrul prestigiosului Consiliu pentru relatii externe: „Ne dãm si cãmasa de pe noi (ca sã exploatãm gazul de sist). Nu cîstigãm nici un ban. Suntem îndatorati pânã peste cap”1.

    Dacã afacerea gazelor de sist este o afacere comercialã esuatã în SUA – care sunt cauzele acestui esec? Douã ar fi cauzele majore: una tine de domeniul geologiei, cealaltã de sectorul financiar-bancar.

    Exploatarea gazelor de sist suferã de sindromul Reginei Rosii (dupã o replicã rãmasã celebrã a personajului Regina Rosie din “Alice în Tara din Oglindã” de Lewis Carrol: „Trebuie sã fugi cât poti de mult ca sã rãmâi în acelasi loc”). Fracturistii sunt obligati sã foreze într-un ritm frenetic un numãr din ce în ce mai mare de sonde doar pentru a extrage aceeasi cantitate de gaz. Rata declinului la sondele de sist este de 63-85% în primul an (fatã de 25-40% la gazul conventional); cele mai productive sunt secãtuite dupã 5-6 ani de exploatare (fatã de 20 de ani la gazul conventional). În plus, vastele formatiuni de sist s-au dovedit a fi sãrace în „locuri dulci” (sweet spots), zone unde sondele sunt într-adevãr productive. În ciuda freneticei „revolutii a gazului de sist”, Statele Unite nu au putut sã atingã nici pe departe vârful productiei din anul 1973. Despre ce independentã energeticã vorbim?!

    Sindromul Reginei Rosii a mãrit dramatic costurile de forare si operare pentru cã i-a obligat pe fracturistii sã dea în exploatare un numãr foarte mare de sonde – douãzeci de mii de sonde aditionale într-o perioadã de zece ani (3-10 milioane dolari per sondã). Dar mai mult decât de geologie, ei au fost mânati de la spate de bãncile de investitii.

    Sã ne amintim ce a spus presedintele lui ExxonMobil: „Suntem îndatorati pânã peste cap”. Bãncile profitã oricum de pe urma „revolutiei gazului de sist”. În faza de avânt, prin vinderea actiunilor la companiile supracotate la bursã iar în cea de spargere a bulei, când companiile se prãbusesc, profitã mai ales de pe urma fuziunilor si achizitiilor.

    Adevãrul, de putini stiut, este cã Wall Street-ul a promovat bula gazului de sist. Într-un articol de investigatie din “New York Times”(„Dupã boom-ul gazului de sist”, 20 octombrie 2012), Clifford Krauss si Eric Lipton au dezvãluit modul în care „finantarea creatoare” i-a fortat pe fracturisti sã tot sape noi sonde chiar dacã fiecare nouã sondã însemna pentru ei o pierdere financiarã: „Precum recenta bulã a creditului imobiliar, avântul si prãbusirea (boom and bust) din cadrul afacerilor cu gaz de sist este generat în mare parte de ingineriile financiare ale bãncilor de investitii precum Goldman Sachs, Barclays, Jefferies & Company”.

    În raportul „Sistul si Wall Street-ul: A fost orchestratã scãderea preturilor la gazul natural?”2, Deborah Rogers, fost consultant financiar pe Wall Street si membru al Consiliului consultativ al Bãncii Rezervelor Federale din Dallas între 2008 si 2011, analizeazã asa-numita „co-dependentã” toxicã dintre marile bãnci de investitii si operatorii de gaz si petrol de sist. Rogers este de pãrere cã supraproductia de gaz a fost în mare parte orchestratã „pentru a atinge tintele de productie ale analistilor financiari si pentru a furniza banii cash necesari mentinerii pozitiilor imprudente ale operatorilor”. Când pretul gazului natural s-a prãbusit, „Wall Street-ul a început sã încheie tranzactii prin care activele companiilor de gaz de sist aflate în dificultate au fost transferate marilor jucãtori ai industriei. La numai câteva luni, astfel de tranzactii s-au dovedit a fi toxice, rezultatul fiind o renuntare masivã la activele de gaz de sist. În plus, bãncile au avut un rol primordial în inventarea unor produse financiare complicate precum PVP-urile (volumetric production payments); în ciuda lipsei evidente de cunostinte solide ale multor investitori si a riscurilor exploatãrilor de sist, aceste produse au fost ulterior vândute unor investitori precum fondurile de pensii. Mai mult, contractele de concesionare au fost puse la un loc, incluzând în acelasi „pachet” zone fãrã rezerve certe, toate vândute într-un proces foarte asemãnãtor celui prin care, înainte de 2007, instrumentele financiare de credit, garantate de fonduri de ipoteci (mortgage-backed securities) au fost vândute în baza unor active imobiliare îndoielnice”.

    Majoritatea analistilor independenti considerã cã, începând cu 2017, exploatarea gazelor de sist din SUA va intra într-un rapid si ireversibil declin. „Revolutia” se va încheia probabil la fel de brusc precum a început. Dezastrul ecologic, social si economic lãsat în urma ei este deja o altã poveste.

    România, însã, pare nerãbdãtoare sã preia stafeta esecului american.

    http://www.vrn.ro/revolutia-gazelor-de-sist-anatomia-unui-dezastru-i

    • DE ACORD! Până nu schimbăm cu adevărat Legea fundamentală a României,Constituţia,cu un alt text de lege care să aşeze pe baze noi organizarea şi funcţionarea instituţiilor statului.nimic nu se va schimba.Acum există Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor care a elaborat un Proiect de Constituţie a Cetăţenilor,proiect care,foarte repede trebuie să primnească,sau nu avizul Consiliului Legislativ.Doritorii,pot accesa site ul http://www.variantacojocaru.ro pentru detalii.

  30. Frumos articol! Si eu zic ca ne-am trezit. Numai ca suntem cam putini. Inca putini inteleg ca una e sa iesim in strada 15 000 – 20 000 duminica dupa amiaza (asta daca e vreme buna!!! – ca la o mica plimbare) si alta e sa iesim in strada macar 500 000 si sa ramanem acolo indiferent de vreme pana cand clasa infractionala si pradatoare paraseste pentru totdeauna toate functiile de conducere. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Inca sunt multi cei care „la o adica” raman la tv sau dupa perdele si asteapta sa vada cine castiga meciul, in loc sa iasa in stada. De aia victoriile se lasa mult asteptate. Indemnul „Desteapta-te, romane” este de mare actualitate. Si pentru ca in articol s-a amintit de Eminescu, sa-mi fie permis sa amintesc cateva dintre cuvintele sale:
    „INDEPENDENTA ESTE SUMA VIETII NOASTRE ISTORICE”. Fara alte comentarii.

  31. Aveam 4 ani la revolutie. Habar n-aveam ce fac tancurile alea prin fata geamului de la bucatarie.

    Au trecut o droaie de ani ca sa aflu de ce si ca sa inteleg ca titlul imnului nostru national are, de fapt un sens profund.

    Azi e mai important ca oricand sa ne trezim din amorteala si sa-i fugarim pe talharii astia inapoi in vagaunile iadului de unde au iesit ca sa prade tara.

    Desteapta-te romane! E ultima ta sansa!

  32. n-am incetat sa sper……sunt pe baricade…

    LAURA ESTI O DRAGUTZA……REANIMAM!!!

  33. ‘Poi, Domnu’ Moraru, speranta oricum e cea care stinge lumina, la noi 🙂 No, daca dumneavoastra ziceti ca-i mai palpaie pulsul, i-om face niscai respiratie artificiala si-om reanima-o 😀 Doamne, ajuta Romania!

Comentariile sunt închise.