Ministerul Afacerilor Externe deja  a trimis in strainatate pentru cele 306 sectii de votare  cate 452 300 de buletine pentru Camera deputatilor si Senat  folosind alegerilor de duminica, 9 decembrie 2012. Dupa buletinele de vot, urmeaza sa fie trimise pentru cele 306 sectii  si 1000 de stampile cu inscriptia “votat”.

„Sunt 904.600 buletine de vot. 452.300 la Camera si acelasi numar pentru Senat. Am trimis si 199.290 de timbre autocolante pentru ca in tarile UE se poate vota si cu pasaportul si cu buletinul, carte de identitate”, a precizat, miercuri, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.

Conform afirmatiilor oficialului MAE ” 5 milioane de lei au fost alocati MAE pentru a organiza procesul electoral. Costurile incepand de la cele de documente efective pana la costurile legate de chirii acolo unde nu s-a putut organiza sectie de votare in cadrul misiunilor diplomatice. Aceasta suma a fost de regula folosita de MAE pentru organizarea alegerilor, ea nu a fost depasita si nici acum nu va fi depasita”.

Oficialul MAE este de parere ca in strainatate ar fi circa 3 milioane de cetateni romani   iar numarul buletinelor de  vot s-a raportat la numarul de votanti inregistrat in 2009.

„Am luat ca reper si la referendum in vara, si acum, acest numar maxim de cetateni inregistrat vreodata la un scrutin electoral, in conditiile in care la scrutinul pentru alegerea presedintelui procesul electoral este mult mai usor, in sensul ca poti vota oriunde in lume, indiferent daca ai sau nu resedinta, cum se intampla la alegerile parlamentare, unde depinde foarte mult locul unde stai. (…) Am distribuit de patru ori mai multe buletine de vot decat au fost vreodata cetateni romani prezenti la sectiile de votare. Pana acum, acest calcul s-a dovedit corect, niciodata nu am ajuns nici macar la jumatatea buletinelor de vot distribuite”, a declarat Cazanciuc.

Pentru o informare cat mai corecta a cetatenilor romani, MAE si misiunile diplomatice din cele 95 de tari in care s-au organizat sectii de votare , au publicat pe internet lista documentelor care atesta domiciliul in statul respectiv si in baza carora se poate vota.

„Cetatenii romani avand un drept legal de sedere intr-o anumita tara pot sa voteze in alt stat doar daca statul in care locuiesc nu are organizata o sectie de votare. Deci daca locuieste intr-un stat in care sunt sectii de votare, trebuie sa voteze acolo, pentru ca acolo are resedinta legala”, a specificat Cazanciuc.

De asemenea, MAE a realizat si o harta electronica cu locatiile celor 306 sectii de votare si poate fi gasita pe internet pe paginile misiunilor diplomatice.

1 COMENTARIU

  1. „numarul maxim de cetateni inregistrat vreodata la un scrutin electoral” nu reprezinta nici macar numarul romanilor doritori sa voteze pentru ca nu o data dupa o zi de coada, la ora 21 sectia de vot si-a inchis portile fara ca toti cei venit sa voteze sa poata untra in sediul circumscriptiei pentru a-si exersa dreptul constitutional.
    Si mai este ceva : citesc ca in tara functionarii publici se vor deplasa pentru a elibera la fata locului acte de identitate cetatenilor cu documente care si-au depasit valabilitatea, pentru ca acestia sa poata vota.
    Pana acum vreo 10 ani si consulatele eliberau documente consulare celor care voiau sa voteze dar aveau pasaportul expirat. Era o masura justa pentru ca perimarea unui pasaport nu inseamna anularea unui drept constitutional. Acum nu se mai poate … oricum asta n-ar aranja deloc USL-ul , dar alergatul pe coclauri cu documentele si stampila primariei, da.

Comentariile sunt închise.