Fostul director al SRI, George Maior a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că nu există ”niciun binom SRI-DNA”, ci doar o cooperare între cele două instituţii, arătând că ideea vine din îngrijorarea unora că lucrurile se desfăşoară prea intens pe partea de combatere a corupţiei.

”Nu există niciun binom SRI-DNA, există cooperarea dintre SRI şi DNA, după cum există cooperarea dintre SRI şi Parchetul General, Ministerul de Interne, SRI şi Serviciul de Informaţii Externe. Nu e vorba de un binom, pentru că, în ceea ce priveşte cele două instituţii, sunt instituţii distincte”, a afirmat George Maior la Realitatea TV.

El a explicat faptul că SRI se ocupă de partea de transmitere de informaţie pentru combatarea corupţiei, care este definită ca ameninţare la securitate naţională, aceasta fiind doar o parte mică din activitatea SRI, alte zone cuprinzând contraspionajul, contraterorismul, apărarea Constituţiei, problema securităţii cibernetice.

”SRI nu este o instituţie cu puteri executive, nu este o instituţie de aplicare a legii, DNA este şi în orice stat democrat, există acest flux de informaţii dintre servicii şi organisme de aplicare a legii. FBI are partea de contrainformaţii, în anumite domenii şi partea de aplicare a legii. La noi, sunt instituţii separate. A vorbi despre un ”binom” nu este vorba doar de ceva peiorativ, ci poate este o îngrijorare a unora că lucrurile se desfăşoară prea intens pe partea de combatere a corupţiei, domeniu vital pentru România”, a mai precizat George Maior.

De asemenea, Maior a  mai declarat că unul dintre motivele pentru care a demisionat din funcţie a fost legat de ”eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională şi informaţii”.

George Maior a amintit faptul că, încă înainte de finalizarea alegerilor prezidenţiale, a anunţat că îşi va depune mandatul noului şef al statului, şi a adăugat că decizia de a pleca din funcţie a avut în vedere şi o anumită practică din statele europene. ”Pe de altă parte, inteevine şi o anumită rutină şi lucrurile trebuie schimbate, este o filosofie de viaţă”, a adăugat el, precizând că se simte foarte bine că a făcut acest lucru.

De asemenea, Maior a ţinut să precizeze că au existat şi numite cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei de securitate naţională şi informaţii, în ceea ce priveşte cele trei legi Big Brother: protecţia datelor, cartelele prepay şi legea securităţii cibernetice, care au fost respinse de Curtea Constituţională.

Fostul şef al SRI a menţionat că, deşi nu au fost legi promovate de Serviciu, au fost susţinute la nivel conceptual.

Dacă nu se acţionează la nivel politic, parlamentar şi nu există voinţa pentru a se pune în acord aceste legi cu Constituţia, vom avea de pierdut din perspectiva dinamicii evoluţiei internaţionale.(..) Am fost dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate, şi a reprezentat o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca din fruntea Serviciului”, a mai precizat Maior la Realitatea TV.

El a adăugat că nu regretă faptul că a susţinut ”poate cu prea mare virulenţă” acest pachet legislativ. ”Îmi menţin opiniile legate de încercarea de a atrage atenţia pentru mai multă responsabilitate în stat în legătură cu securitatea naţională, într-un moment dificil”, a spus el.

Fostul şef SRI a arătat că s-a speculat mult pe tema demisiei sale, dar a ţinut să menţioneze că a fost o demisie şi nu o demitere, adăugând că este un act unilateral de voinţă.

Am avut o discuţie foarte civilizată cu preşedintele Iohannis, în acest sens”, a mai arătat Maior, precizând că a stabilit să mai comunice cu şeful statului, pe probleme strategice. ”Sunt oricând disponibil pentru discuţii, şi cu preşedintele, şi cu premierul”, a precizat fostul şef al SRI.

sursa: mediafax.ro

Comentariile sunt închise.