Pelerinii care ajung în aceste zile la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, locul unde este înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, sunt întâmpinaţi de un peisaj impresionant, datorat zăpezilor care s-au aşternut peste dealurile care înconjoară mănăstirea

 

 

 

Silvasu de sus. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sute de oameni ajung în fiecare zi la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, fost stareţ al mănăstirii şi unul dintre preoţii martiri ai regimului comunist.

Pelerinii care au venit în aceste zile la mănăstirea din Ţara Haţegului au avut un motiv în plus de satisfacţie. Zpeezile au acoperit dealurile care înconjoară Prislopul şi au transformat locurile într-un peisaj de poveste.

La Mănăstirea Prislop ajung săptămânal mii de oameni din toate colţurile ţării. Cei mai mulţi vin aici pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca.

Duhovnicul născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus a slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist. După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele fostul stareţ, ctitor şi duhovnic de la Prislop. Mănăstirea se află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg şi la 20 de kilometri de Hunedoara, aparţinând de satul Silvaşul de Sus (Haţeg).

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca  (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

sursa: adevarul.ro