regele mihai - regina ana

Regina Ana a plecat puțin… Trupul ei va fi coborât în cripta de la Curtea de Argeș. La doi pași de mormântul Reginei Maria.

Principesa Ana, fiica a Prințul René de Bourbon-Parma  și a Prințesei Margaret a Danemarcei, avea 23 de ani când l-a cunoscut pe Regele Mihai al României la o recepție în salonul hotelului Claridge’s din Londra, înainte de căsătoria Reginei Elisabeta a ll-a a Regatului Unit al Marii Britanii.

A fost fâstâcită la vederea tânărului Mihai, în momentul în care i-a fost introdusă de mama ei, Ana a luat poziție de drepți și a salutat militărește. Nicio reverență, cum se cădea, în fața unui rege, tânăr, chipeș, neînsurat, nici măcar un salut elegant, de femeie. Poate ca tocmai fâstâceala aceea a fost scânteia care a aprins focul din inima regelui. Spre bucuria celor două mame, Mihai s-a îndrăgostit la prima vedere. La scurt timp, cei doi s-au întâlnit din nou, tot întâmplător la Ambasada Luxemburgului. Cel puțin, așa au crezut tinerii, numai că totul fusese pus la cale de familii. Și totul era legat de aceeași căsătorie…

N-a trecut mult timp, și a venit si inevitabila întrebare: “Vrei să-mi fii soție?”. Erau amândoi la Lausanne, în Elveția, la o săptămână după prima întâlnire, din Londra. Ea a acceptat. El, Regele, a plecat în țara sa, la îndemnul lui Winston Churchill. Cum prevedeau uzanțele vremii, Mihai l-a informat pe Petru Groza, prosovieticul prim ministru de atunci, că intenționează să se căsătorească. Enervat, Groza i-a replicat că țara e săracă și nu ar putea suporta costurile unei căsătorii regale. Era în decembrie 1947. La sfârșitul lunii, Mihai a fost chemat de Groza la București. Credea că va primi informații despre ceremonia căsătoriei cu Ana, prințesă de Bourbon-Parma. Cu amenințarea uciderii a o mie de tineri și cu pistolul în buzunar, Groza l-a silit să abdice. După câteva zile, Mihai, împreună cu mama sa, regina Elena, părăseau țara cu trenul regal. Puțină lume știe că Prințul Vladimir Ghika, astăzi canonizat de Vatican, a fost invitat de regina mamă să plece din țară cu ei. Și-a uitat pașaportul acasă. Pe peronul gării din Băneasa, ar fi spus: ”Dacă așa a vrut Dumnezeu, rămân”. Și s-a sfârșit în ”Neagra” de la Jilava.

În mai 1948, regimul comunist i-a retras cetățenia Regelui Mihai. În iunie, la Atena, are loc nunta regală. Papa Pius al Xll-lea nu a încuviințat căsătoria unei catolice cu un ortodox. De aceea multe familii regale nu au participat. Viitoarea regină Sofia a Spaniei și Constantin al Greciei au fost paji la nunta celor doi. Mihai nu l-a invitat pe tatăl său Carol al ll-lea la nuntă. Aflat în Portugalia, cel din urmă i-a transmis o depeșă prin care-și felicita nora, prin care solicita să fie demnă de fiul său. Cu umorul caracteristic și cu spontaneitatea sa cucernică, Ana i-a răspuns: “Sper să fiu la fel de demnă ca Regina Elena,” pe care Carol o părăsise pentru Elena Lupescu.

Regina Ana i-a dăruit Regelui Mihai cinci fiice: Margareta, Elena (mama Prințului Nicolae), Sofia, Irina și Maria.

Fotografia realizată de Mihai Covrig cuprinde întreaga poveste a cuplului regal, cel mai longeviv din istoria regilor români.

Regina Ana, o fire jucăușă, a fost o ființă de o rară inteligență, de-o izbitoare frumusețe spirituală și, în primul rând, extrem de generoasă. Renunțând la religia ei, a dăruit ce avea mai scump tuturor românilor: iubirea față de țară și față de Majestatea Sa Regelui Mihai.

Odihnă veșnică!

foto-mihai-covrig- regele mihai - regina ana

 

Sursa: mariusghilezan.ro