a treia zi de protest Rosia Montana

 

Consiliul Local Roșia Montană a aprobat ieri (miercuri) prelungirea valabilității Planului Urbanistic General (PUG) și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent perimetrului vizat de proiectul minier la RMGC pe o perioadă de trei ani. Ședința Consiliului Local a fost convocată prin procedură ”de îndată” – o procedură care, conform Legii 215/2001, se justifică doar în cazurile de maximă urgență sau forță majoră. Conform surselor România Curată, consilierii locali au fost contactați telefonic, cu o zi înaintea ședinței (marți),  ordinea de zi vizând exclusiv prelungirea valabilității planurilor urbanistice.

”Nu puteam aștepta data de 19 iulie, când expira valabilității planului urbanistic”, a explicat primarul Roșiei Montane, Eugen Furdui, necesitatea procedurii de urgență. PUG-ul comunei Roșia Montană a fost adoptat în anul 2002, pentru o perioadă de zece ani. Pe 4 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat definitiv deciziile de aprobare ale PUG-ului și PUZ-ului favorabile companiei miniere (cele care instituie caracterul mono-industrial pentru cea mai importantă zonă din Roșia Montană). Cu toate acestea, pe 31 mai 2012, Consiliul local Roșia Montană a adoptat o nouă hotărâre prin care valabilitatea PUG-ul aprobat în 2002 a fost prelungită cu 2 ani. Conform acestei hotărâri, valabilitatea PUG Roșia Montană expiră pe 19 iulie 2014.

În condițiile în care se știa că valabilitatea PUG-ului expiră pe 19 iulie 2014, l-am întrebat pe Eugen Furdui de ce ședința nu a fost convocată în procedură ordinară.

Eugen Furdui: ”Am sperat că vom finaliza mai repede noul plan de urbanism”

România Curată: ”Dar nu era evident, de cel puțin acum o lună, că noul PUG nu poate fi finalizat până pe 19 iulie și să convocați o ședință în procedură normală?”

Eugen Furdui: ”Avem foarte multe activități la Primărie, am fost ocupați în ultima perioadă și nu îmi puteam permite să mai amânăm”.

Ce prevede Legea 215/2001 a Administrației publice locale, legat de convocarea ședințelor de Consiliu Local:

ART. 39

(1) Consiliul local se întruneşte în şedinţe ordinare, lunar, la convocarea primarului.

(2) Consiliul local se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, la cererea primarului sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului.

(3) Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înainte şedinţelor ordinare sau cu cel puţin 3 zile înainte de şedinţele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziţie consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi.

(4) În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată.

(5) În invitaţia la şedinţă se vor preciza data, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi a acesteia.

(6) Ordinea de zi a şedinţei consiliului local se aduce la cunoştinţă locuitorilor comunei sau ai oraşului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.

ART. 42

(1) Ședințele consiliului local sunt publice.

Legat de noul plan urbanistic, primarul Roșiei Montane speră că acesta va fi finalizat până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an. ”Dcă toate lucrurile merg bine și vom obține toate avizele de la ministere, sper ca până la sfârșitul anului noul PUG să fie gata”, a declarat Eugen Furdui. O primă dezbatere publică pentru noul PUG va fi organizată pe data de 28 iulie, la Roșia Montană. Studiile de fundamentare ale noului PUG, prezentate de România Curată, nu iau în calcul cele mai importante componente ale patrimoniului cultural de la Roșia Montană, Munții Cârnic și Orlea, în care se afă o rețea impresionantă și unică în lume de galerii romane, medievale, moderne și contemporane. VEZI AICI DOCUMENTELE ȘI CE MAI PREVĂD STUDIILE DE FUNDAMENTARE PENTRU VIITORUL PUG.

Contactat telefonic de România Curată, unul dintre avocații Asociației Alburnus Maior, Marius Harosa, a declarat că pregătește o nouă acțiune în justiție pentru anularea planurilor urbanistice ale căror valabilitate a fost prelungită ieri de Consiliului Local, pe care o va depune în săptămânile viitoare.

Unul dintre principalele ministere de care depinde viitorul Roșiei Montane este cel al Culturii. Astăzi (joi) UDMR urmează să stabilisească cine îl va înlocui, de la 1 august, pe Kelemen Hunor în funcția de ministru al Culturii. Citește aici cine sunt favoriții, care sunt problemele lor legate de integritate și cum s-au poziționat până acum față de subiectul Roșia Montană

 

Sursa: romaniacurata.ro

Comentariile sunt închise.