mihai gotiuAproape 400 de angajati ai RMGC (392 mai exact), compania care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană au fost trecuți în șomaj tehnic de la începutul lunii martie. Reprezentanții companiei au confirmat faptul că timp de o lună aceștia vor primi 75% din salariu, o decizie definitivă urmând să fie luată la începutul lunii aprilie.

Nu e nicio surpriză că această mișcare reprezintă un șantaj la adresa autorităților pentru a primi avizele necesare proiectului minier. Justificarea măsurii este, însă, de mai multe ori mizerabilă. Așa-zisele economii financiare pe care compania le-ar face cu aceste disponibilizări sunt praf în ochi. În realitatea, cheltuielile cu salariații în discuție reprezintă o pondere neglijabilă în raport cu alte categorii de cheltuieli ale companiei, cum ar fi cele legate de publicitate ori de veniturile șefilor. Mai mult, de pe urma acestor disponibilizări, persoanele din conducerea companiei câștigă sute de mii și chiar milioane de dolari.

Explicația e simplă: principalele venituri ale persoanelor din conducerea RMGC, cât și din cea a Gabriel Resources, care deține controlul asupra RMGC, nu provin din salariile de bază (deloc de neglijat și acestea), ci din premiile și bonusurile pe care le primesc în funcție de evoluția acțiunilor companiei la Bursa din Toronto. Așadar, chiar dacă proiectul minier nu va fi avizat și nu va începe vreodată, șefii încasează milioane și chiar zeci de milioane de dolari de pe urma ”performanțelor” pe care Gabriel le înregistrează la bursă. Iar valoarea acțiunilor lui Gabriel NU depinde de proiectul minier propriu-zis. Am prezentat de mai multe ori modul în care Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources, a avut venituri, doar în 2010, de peste 11 milioane de dolari, fapt care l-a plasat între cei mai bine plătiți CEO din Canada. În același an, bonusurile lui Dragoș Tănase, directorul executiv al RMGC au fost de peste 4,4 milioane de dolari. În obținerea acestor venituri nu a contat faptul că RMGC nu a extras vreun gram de aur, ci cât de mult a crescut valoarea acțiunilor la bursă (detalii aici).

Deloc întâmplător, vineri, 28 februarie, acțiunile lui Gabriel Resources au înregistrat o creștere spectaculoasă, de aproape 15%, la Bursa din Toronto. În aceeași zi, prețul unei uncii de aur a scăzut cu 4 dolari (minus 0,30%), iar în România s-a adâncit criza guvernamentală. În negocierile cu UDMR, pentru intrarea la guvernare, Victor Ponta a dat de înțeles că nu-l va accepta pe Laszlo Borbely (fost ministru favorabil companiei) la Mediu, ci pe Attila Korodi (sub mandatul căruia, în 2007, procedura de avizare a fost suspendată, motiv pentru care a și fost dat în judecată de către RMGC).

Articolul complet il puteti citi pe VoxPublica.

5 COMENTARII

  1. Investitori din parti.
    Au venit, au dat spaga, au luat totul moca, inclusiv scutiri de plata la gaze, apa, curent, taxe.

  2. Investituru’ … ma da’cine este investitoru’ asta minune ? Ati inlocuit cuvantul ” tovarasu'” cu „investitoru'”. Ma da’cum mai mor de grija noastra investitorii ! Ma da’ noi daca am da cate cinci lei pe luna pt. cate un proiect n-am putea sa fim investitoru’ ? Ba da’ tampiti am mai ajuns ! In afara de @nightmare, el este destept si bun.

  3. Problema se tot paseaza intre 3 parti.
    Ivestitorii: statul ia taxe prea mari. Nu dam salarii ci daor bonuri de masa.
    Statul: avem nevoie de $ de pensii, deci tre sa luam taxe.
    Muncitorii: nu muncim pe bonuri de masa, mai bine plecam la cersit in Franta.

    Cei mai vinovati sunt companiile mari care vin aici sa practice sclavie. Urmarorul vinovat e statul, pentru suprataxare.
    http://xaeus.wordpress.com/2011/10/20/noi-muncim-si-statul-ia banii-2-ro/

    Asa ca, daca companiile nu platesc, flit, pa. Nu avem nevoie.
    Daca statul ia taxe prea mari, flit iar. Muncim la negru. Si tot statul iese mai in pierdere.

  4. Imi pare rau ca somajul creste in Romania si jurnalistii incearca sa gasesc nod in papura tot investitorului care a bagat bani in tara, nu statului care nu e in stare sa ia decizii!

Comentariile sunt închise.