Mircea Mihaies se intreaba, intr-un editorial publicat pe Hydepark.ro, daca este posibil ca partidele din tara noastra sa fie atat de slabe, pierzandu-si identitatea in “aliante” si “uniuni”. Vicepresedintele Institutului Cultural Roman este de parere ca formatiunile politice s-au “nascut fie din ura impartasit, cazul USL, ori din disperare, respectiv actuala coalitie de guvernare”.

“De ce sunt partidele din Romania atat de slabe? Cum a fost posibil ca ele sa-si topeasca identitatea in „aliante” si „uniuni”, singure nefiind capabile sa cucereasca puterea? Se vorbeste foarte putin despre doi oameni direct responsabili pentru faramitarea si dementa din viata politica si publica a Romaniei: Calin Popescu-Tariceanu si Dinu Patriciu. Cum amandoi au enorme probleme — unul e o biata fantosa in partid, celalalt se gaseste pe punctul de a da faliment intr-un sir nesfarsit de afaceri lamentabile — lumea se jeneaza sa le pomeneasca numele. Prostiti de televiziuni, uitam lucruri traite de noi insine acum cativa ani. In fapt, ele aratau in felul urmator: imediat dupa venirea la putere a Aliantei D. A. s-a pus problema unificarii dreptei, adica a celor doua partide in doctrinele carora existau puternice elemente de sustinere a pietei libere. Urma ca in primavara lui 2006 sa se declanseze alegerile anticipate, iar ulterior partidele care-si asumasera misiunea modernizarii tarii, PD si PNL, sa ajunga la fuzionare.

Din toata aceasta intentie a ramas doar migrarea unor liberali grupati in jurul lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan in PD, rebotezat cu acel prilej PD-L. In ce priveste „partidul Bratienilor” (ghilimele sunt mai mult decat necesare), el a involuat sub bagheta lui Tariceanu pana la a se chirci si incremeni in postura de umila sluga a intereselor lui Iliescu — pozitie rusinoasa in care se afla si astazi, sub Antonescu. In valuri succesive, Tariceanu s-a debarasat de membrii PD din guvern, astfel incat in primavara lui 2007 de proiectul care insuflase romanilor speranta s-a ales praful. Si toate acestea pentru ca intr-un week-end zglobiu, conjuratii Tariceanu-Patriciu au decis ca premierul nu mai demisioneaza, iar strategia alegerilor anticipate a fost abandonata. Din acel moment, Romania a devenit, cu fiecare zi, o tara din ce in ce mai greu de guvernat. Aservita complet grupurilor de interese pesedisto-vantisto-voiculesciano-patriciene, guvernarea a insemnat un act de spoliere fara precedent, aplaudat frenetic de naimitii din televiziunile mogulizate?”, scrie Mircea Mihaies.

 

Intregul editorial il puteti citi pe http://hydepark.ro/articol/articol/de-ce-sunt-slabe-partidele-740.html

3 COMENTARII

  1. Draga domnule Mihaies,

    In primul rand au fost EMANATII … fostii sefi de partid si securitate din regimul de abia daramat de la putere … care nu au acceptat nici un fel de concurenta politica, caci au sfasiat-o, amenintat-o, ciomagit-o, prin „metode specifice”, adica demonstratii de forta si violenta fara seaman (fete suparate care nu voiau decat cu Petre Roman, IMGB, mineri, securisti si militieni reciclati de Chitac si Diamandescu, „nu ne vindem tara”, „n-au mancat salam cu soia”, „afara cu regele din tara”) …

    Electoratul roman, desi inca divizat, s-a cam speriat de spectrul fricii institutionalizate, si multi au fugit atunci din Romania, iar cei ramasi au votat la urmatoarele alegeri cu coalitia de dreapta … cu Alianta D.A. … care si-a dovedit slabiciunea structurala cat s-a putut de repede …

    Asta se intampla pentru ca nici un partid nu isi respecta propria ideologie de partid … deoarece NU IDEOLOGIA ASEMANATOARE E LIANTUL aliantelor si uniunilor de pe scena politica romaneasca, ci numai INTERESELE POLITICE ALE MOMENTULUI!!! …

    Vorbim de interesele politice de moment numai in cel mai fericit caz … de exemplu atunci cand ideologiile de dreapta s-au vrut unite in demult decedata Alianta D.A., care s-a sfarsit catastrofal … nu numai pentru alianta, dar si pentru romani si Romania …

    Printre ingredientele care au subminat unirea pe criteriile de ideologie de dreapta, s-au evidentiat sabotajele sistematice ale stangii, tradarile si certurile intestine, alimentate de INTERESELE DE GRUP, DE GASCA, DE INTERESE MATERIALE !!!

    Certurile din interior ale PNTCD, coroborate cu tradarea „Umilicului invins” au faramitat pana aproape de aneantizare ceea ce parea elementul cel mai solid al aliantei de atunci, coloana vertebrala a politicii de dreapta, cu seniorul Coposu in fruntea sa … caci uriasul acela al politicii de dreapta avea un o minte puternica, dar avea picioarele de lut!

    In acelasi timp, „valorile neintinate” ale lui Ilici, si perspectiva de a fi eliminati din politica romaneasca, plus populismul electoral „stiintific” (indelung practicat de liderii de frunte din PCR-ul de odinioara) a facut ca alianta de stanga sa isi pastreze coeziunea, si sa revina la guvernare …

    Asta a permis stangii ca o buna bucata de timp sa acapareze din nou puterea discretionar, cu libertatea presei aproape inexistenta, cu justitia, legislatia si toate celelalte institutii ale statului la discretia lor, cu noian de legi strambe scoase pe banda rulanta …

    Din cauza nehotararii electoratului roman, a fost mereu necesara, indiferent de culoarea puterii, alierea cu elemente alogene, straine de ideologie politica, oportunisti politici care urmareau doar interesele lor de grup, cum a fost UDMR …

    Asa a fost posibila participarea neintrerupta la guvernare a UDMR-ului, indiferent alaturi de cine, a facut ca eficienta santajelor unei minoritati (atat nationale, cat si politice), sa influenteze politica intregului stat roman …

    • Actiunea Tariceanu-Patriciu din 2006 care a dus la spargerea aliantei DA a fost mai nociva decat chiar criza economica. Iar alegerea lui Crin in fruntea liberalilor a fost bomboana pe coliva. A arvunit partidul psd-ului si s-a aliat cu fostii securisti (pentru a avea acces la antene). Ca IUDA pentru 30 de argintzi. Din acel moment au inceput dusmaniile si pozitiile de „tzapi pe punte” care-l caracterizeaza pe actualul sef liberal. Era normal ca udemere-ul sa profite din plin de razboiul romano-roman.

Comentariile sunt închise.