cnaRestrictionarea accesului jurnalistilor la sedintele publice ale CNA, decisa recent prin votul majoritatii din consiliu, este o masura abuziva inacceptabila, apreciaza Mircea Toma, presedintele ActiveWatch, cerand revenirea la situatia anterioara.

Declaratiile au fost facute pentru Ziare.com, in contextul in care CNA este implicat de cateva saptamani intr-un lung sir de scandaluri care o au ca protagonista pe Laura Georgescu, presedintele consiliului, una dintre cele mai serioase critici referindu-se la restrictionarea accesului jurnalistilor la sedintele CNA, care, potrivit legii, sunt publice.

„ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au reactionat fata de aceasta decizie flagrant opusa principiilor transparentei decizionale. CNA trebuie sa fie cea mai transparenta institutie pentru ca ea se ocupa de mass-media, deci de acces la informatii de interes public. CNA trebuie sa apere accesul la informatiile de interes public, trebuie sa demonstreze ca se comporta consonant cu acest principiu, ori, introducerea acestor reglementari abuzive si ridicole este, din punctul nostru de vedere, inacceptabila”, a declarat Mircea Toma pentru Ziare.com.

Acesta a subliniat ca introducerea restrictiilor respective nu a fost decizia „unei persoane”, ci „a fost o decizie supusa votului, deci asumata de majoritatea membrilor CNA”.

„Toti, la pachet, au comis in acest caz un atentat fata de libertatea de exprimare si accesul la informatii de interes public. Noi putem sa cerem energic, in tara si apoi in afara, remedierea acestei masuri abuzive”, a mai comentat Mircea Toma masura votata de Laura Georgescu, Radu Calin Cristea, Christian Mititelu, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda si Lorand Turos, impotriva votand doar Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea.

„Daca presiunea publica e suficient de puternica, Laura Georgescu va trebui sa raspunda”

Pe de alta parte, presedintele CNA, Laura Georgescu, este vizata in ultimele zile de mai multe acuzatii, dupa ce in mass-media au aparut inregistrari in care aceasta se adreseaza intr-un mod agresiv unor elevi sau vorbeste despre „spaga” sub forma de laptopuri si favorizarea postului Romania TV, motiv pentru care a fost audiata, miercuri, in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor.

„Trebuie sa criticam persoanele care au comportamente criticabile. In momentul in care presiunea morala, civica, asupra unui demnitar (pentru ca functia pe care o ocupa Laura Georgescu este una de demnitar) este suficient de puternica, probabil ca va trebui sa raspunda intr-un fel.

Aceasta este calea normala – sa expui derapajele demnitarului cu o asemenea intensitate incat sa nu ii lasi alta cale decat cea care inseamna fie parasirea functiei, fie o modificare radicala a comportamentului”, a comentat presedintele ActiveWatch.

Se fac presiuni politice asupra CNA?

Intrebat ce se intampla daca presiunile opiniei publice intampina rezistenta din partea celor politice, care se fac asupra CNA, lucru recunoscut inclusiv de Laura Georgescu intr-o audiere de anul trecut in Comisia de cultura a Camerei Deputatilor, Mircea Toma a declarat ca, deocamdata, lucrurile sunt „insuficient de bine validate” din acest punct de vedere.

„Daca exista dovezi ferme cu privire la distorsionarea deciziei CNA constanta si periculoasa pentru functionarea institutiei (si ma refer la presiuni politice pentru deciziile pe care le ia), atunci e nevoie de o interventie de asemenea publica, in forta, pentru a reglementa aceste derapaje.

Din ce vedem noi, presiunea politica exista, dar ea este contrabalansata in negocierile care se poarta in CNA intr-o proportie considerabila. Nu putem spera ca vreodata va disparea presiunea politica, pentru ca e firesc, in toata lumea, sa existe asemenea tentative. Dar daca institutia este bine construita, ea poate sa atenueze impactul presiunii politice”, a comentat acesta.

In acelasi timp, Mircea Toma a afirmat ca rapoartele CNA arata ca, statistic, institutia nu a inregistrat „derapaje” cauzate de presiuni politice.

„Sunt o sumedenie de declaratii scoase din context, interpretate si reinterpretate in fel si chip. Sa mergem la fapte, acesta este raspunsul meu. Sa masuram ce face CNA, nu ce spun oamenii din CNA. Din rapoartele facute statistic de CNA, distributia amenzilor nu permite o lectura a unui derapaj sistematic. Punct. Sunt amendate posturile si de o parte si de cealalta a spectrului politic.

Ca incalca toata lumea normele CNA asta se vede cu ochiul liber si ca ar fi nevoie de pedepse mai consistente ca sa aiba efecte, dar acestea sunt sanctiunile prevazute de lege nu poate CNA sa le mareasca, CNA poate doar sa le indeseasca. Iar acest lucru se intampla. Sunt multe pedepse – nu toate proportionale, nu toate atunci cand le ceri, dar daca ne uitam pe un segment temporal suficient de mare, pe un esantion relevant de situatii, constatam ca si Antenele si B1TV si Realitatea sunt penalizate atunci cand derapeaza”, a declarat acesta.

„E periculos sa modifici legea pentru o persoana”

In ciuda faptului ca presedintii comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor i-au cerut demisia, iar PP-DD a anuntat ca sesizeaza DNA cu privire la posibilele fapte de coruptie reliefate de inregistrarile date publicitatii, Laura Georgescu refuza sa demisioneze, motiv pentru care deputatul PNL Gigel Stirbu a declarat, miercuri, ca va initia modificarea Legii CNA, pentru ca presedintele institutiei sa poata fi demis, lucru aproape imposibil in prezent.

„Mi se pare extrem de periculoasa ideea modificarii legii pentru a putea rezolva o relatie conflictuala cu o persoana. Daca facem legile asa, tinta va fi clara: ele vor fi facute in asa fel incat niste oameni sa poata face oricand ce vor in Romania, acei oameni care au la indemana robinetul cu legi.

Nu e permis asa ceva. Legea CNA este foarte bine facuta si acest moment trebuie sa ne bucure, pentru ca demonstraza ca niste parlamentari nervosi nu pot sa schimbe o persoana chiar daca ea are un comportament criticabil. Este o dovada a autonomiei, independentei, institutiei”, a conchis presedintele ActiveWatch.

Comentariile sunt închise.