Intr-un editorial publicat in Dilema Veche , profesorul Mircea Vasilescu explica incapatanarea Guvernului Ponta de a avea ministri cu diplome luate “la oferta” la Ministerul Educatiei.

“Aşadar, avem un guvern de stînga. „Stîngă modernă, europeană“ (aţi observat cît de des a fost repetată sintagma asta în ultimii ani?). Peste tot în lumea democratică, stînga defilează cu două priorităţi: educaţia şi sănătatea. Şi de multe ori cîştigă alegerile datorită programelor destinate acestor domenii. Noul nostru guvern pare că foloseşte Ministerul Educaţiei doar pentru a face probe: se numeşte un ministru, iese scandal, se numeşte un altul, iar iese scandal. Şi în felul acesta partidul îşi poate da seama „cît ţine figura“. Politici educaţionale? Poate altădată…

După ce a renunţat rapid la prima numire – Corina Dumitrescu –, premierul a avut o atitudine sucită şi complicată faţă de acuzaţiile de plagiat aduse actualului ministru, dl Ioan Mang. A cerut o expertiză suplimentară din partea „unui for neutru“, Academia Română. E demagogic şi inutil: în materie de plagiat se pronunţă justiţia. Oricum, chiar şi fără proces, scandalul e destul de mare: ar trebui să determine o retragere decentă a dlui ministru. Dar – în buna tradiţie naţională – ministrul dă vina pe „duşmanii politici“. Cu siguranţă e vorba şi de aşa ceva: dacă, la cîteva zile după numire, ministrul s-a trezit cu reclamaţii de plagiat, e limpede că cineva avea de dinainte niscaiva informaţii şi le-a păstrat pentru a le folosi la momentul cuvenit, după modelul Agamiţă Dandanache: „la un caz, pac! la Războiul“. Numai că e total nerelevant dacă semnalarea plagiatului vine de la un inamic politic sau de la un „simplu cetăţean“: tot plagiat rămîne. Faptul e fapt. Cererea unei „expertize“ de la Academia Română e o simplă manevră de amînare a unui răspuns ferm.

Mă mir că dl prim-ministru nu a cerut o evaluare internaţională – de pildă, de la Academia Franceză sau de la Massachusetts Institute for Technology. Pentru că e la modă. În învăţămîntul universitar, e un val de cereri de expertiză internaţională: Universităţile din Cluj şi Bucureşti, de exemplu, ţin cu tot dinadinsul să intre în „Top 500“, aşa că vor fi evaluate de Asociaţia Universităţilor Europene şi de alte foruri internaţionale. Nu e un lucru rău, deşi dorinţa arzătoare (care tot creşte de cîţiva ani) de a ne vedea şi noi între primele 500 de universităţi ale lumii are un „ce“ vanitos şi futil: se ţinteşte mai degrabă „lovitura de imagine“. Căci, altminteri, fie că se plasează pe locul 499 sau pe locul 501, universităţile noastre vor rămîne cu probleme greu de rezolvat pe termen scurt. Apoi, conform Legii Educaţiei, universitarii care vor să conducă teze de doctorat trebuie să fie abilitaţi: să prezinte un fel de teză care – aţi ghicit – ar urma să fie evaluată tot de experţi străini. Ceea ce iarăşi nu e un lucru rău în sine, dar felul în care se aplică seamănă perfect cu solicitările lui Gigi Becali de a avea arbitri străini la meciurile Stelei. Să chemi arbitri străini care să stabilească cine dintre universitarii români „are voie“ să conducă doctorate şi cine nu arată o neîncredere definitivă în propriul sistem, o incapacitate cronică de a face ordine în propria ogradă şi, mai ales, e un mod de a se ascunde în spatele unei presupuse autorităţi situate super partes. Adică, mă-nţelegi, gata cu cumetriile naţionale şi cu amiciţiile universitare, aducem evaluatori serioşi, „din Occident“, şi lămurim definitiv povestea. Bine-ar fi dacă ar fi aşa de simplu. Dar istoria, tradiţia şi înţelepciunea populară ne arată că străinii vin şi pleacă, iar noi „locului rămînem“, cu metehnele noastre cu tot. Şi, evident, evaluatorii străini costă, la preţul pieţei. Şi cine dă tot bănetul? Păi, clientu’. Adică profesorii care vor să conducă doctorate trebuie 1) să facă o teză de abilitare; 2) să aducă de acasă 6450 de lei pentru a fi evaluaţi/abilitaţi. Carevasăzică, pentru a-şi face munca, profesorii universitari trebuie să plătească, pentru că statul n-are. Inclusiv acei profesori care au condus pînă acum teze de doctorat. Evaluatorii străini vor „face ordine“ şi după aceea totul va fi mai curat: se vor scoate 99% dintre petele învăţămîntului universitar şi vom porni spre noi culmi ale obsedantului „Top 500“.

Acesta a fost doar un exemplu dintre multele probleme care trebuie descîlcite la Ministerul Educaţiei. Avînd destule idei bune şi făcînd paşi spre reformă, legea Educaţiei moşită de fostul ministru PDL trebuie aplicată acum de guvernul dlui Ponta. (Căci nu e timp să se facă alta; şi nu se semnase, cîndva, de către toate partidele, Pactul pentru Educaţie? Ştiu, iar sînt naiv…). În acest context, guvernul nostru de centru-stînga (o „stîngă europeană, modernă“) propune pentru postul de ministru mai întîi o doamnă discutabilă, patroană de universitate privată, iar apoi un domn inginer care stîrneşte un uriaş scandal de plagiat. Şi apoi dă vina pe „duşmanii politici“, în timp ce şeful său încearcă să se ascundă sub poalele Academiei Române. Ce relevanţă morală poate avea un astfel de ministru? Şi ce legătură poate exista între asemenea propuneri pentru demnitatea de ministru al Educaţiei şi problemele serioase ale sistemului educaţional? Nici una. Stricăm orzul pe gîşte. Educaţia va merge în continuare prost, birocratic, greoi, iar modul acesta de a avansa pe postul de ministru – Dumnezeu ştie după ce criterii – inşi care fac greşeli de ortografie (precum dna patroană Corina Dumitrescu) sau care la acuzaţiile de plagiat dau răspunsuri de doi bani (cum că „legea lui Ohm e aceeaşi“) dovedeşte că avem asigurat un viitor prost. Şi nici nu poate fi altfel, atîta vreme cît ajung pe post de miniştri (şi în tot felul de alte funcţii importante) oameni cu CV-urile cîrpite în epoca universităţilor private care dau diplome „la ofertă”.

12 COMENTARII

  1. Non valoarea se va inconjura intotdeauna de specimene asemenea ei.In loc ca primul ministru sa se inconjoare de oameni de certa valoare morala si profesionala,situatie ce l-ar propulsa,prin sfaturile competente primite,printre premierii ce lasa ceva in urma lor,parca inadins se inconjoara de oameni pusi doar pe capatuiala.I-a tunat si i-a adunat,vorba romanului si,spune-mi cu cine te-nsotesti ca sa-ti spun cine esti!

  2. CITAT DE PE SITE -ul LUI MARIUS TUCA (PRETENUL DIN COPILĂRIE AL LUI DDTV)
    „Aşadar, imbecilizarea poporului român continuă. Fără drept de apel, fără recurs, fără alternativă. Dintotdeauna. Prin manelizare, tabloidizare şi imbecilizare. Autorii trebuie să dispară, urmează era colectivizării informatizate, epoca nickname-urilor, secolul nimănui, evul lui neica-nimeni”.
    http://www.mariustuca.ro
    Intrebrebare oare si cei neterminati si multirepetenti intră in categoria „neica-nimeni”.
    sau ei sunt grave accidente genetice a speciei umane?????
    O INTREBARE CE VALOARE ARE CUVÂNTUL UNUI POLITICIAN CE A JURAT CU MÂNA PE BIBLIE LA INVESTITURA.CAND EL ARE IN URMA CASNICII FARĂ
    NUMĂR INCHEIATE TOT CU JURĂMINTE IN FATA LUI DUMNEZEU LA CUNUNIE SAU ACESTEA SUNT DECLARATII POLITCE ????

  3. Cei capabili, inteligenti, sunt maziliti de mediocritati, caci politicul isi pune amprenta pe ipocrizie si loveste fara scrupule intelepciunea.
    Facultati bune, cu profesori buni, sunt improscate cu noroi, caci politicul si-a bagat nasul unde nu-i fierbea oala, ca sa strice randuiala. Pacat ca unii profesori si-au vandut sufletul si au marsat pe un concept al mediocritatii ce ravnea diplome.
    La facultati particulare, predau profesori de la facultati de stat, profesori foarte buni, ca dovada, absolventii sunt apreciati de firmele straine, caci firmele romanesti apreciaza doar diplomele de stat. Firmele straine, nu se uita la diploma,ci la cunostintele absolventului. Interviurile sunt examene in domeniu, spre deosebire de firmele romanesti unde interviul e formal,unde diploma vorbeste si experinta, ceea ce un absolvent il are, daca a avut o pila (mama,tata,politic, bugetar) si a lucrat ca si student pe langa pila.
    Stiu persoane care de cand lucreaza la o firma straina, unde munca e apreciata si omul respectat, n-ar mai lucra la firme romanesti, sub nici o forma.
    Patronii romani, au de invatat de la patronii straini respectul fata de cei care lucreaza pentru ei.
    Romanii vad capitalismul cum au invatat in comunism, adica capitalismul=exploatarea omului de catre om.Pe cand capitalistul democrat intelege capitalismul= respect fata de cel care munceste pentru tine, caci degeaba ai o idee, daca n-ai cu cine s-o pui in aplicare, deci doar impreuna apare capitalul si in mod echitabil se-mparte tuturor.

  4. Pe principiul „cine se aseamna,se aduna”,cum vroiati sa fie ministrul invatamintului,cind primul ministru si-a luat niscaiva diplome tot cu niste chestii suspecte?
    Pe de alta parte,decredibilizarea educatiei din Romania pot sa spun ca aproape le-a reusit.Salarii execrabile,lipsa materialelor didactice,manuale scrise de fratii de singe ai lui mang,ponta et.co,lipsa de sustinere a olimpicilor,a doctoranzilor,asociatii profesionale care doar iau cotizatii si taxe fara a sprijini in vreun fel cotizantii,cadre didactice care nu trec prin nici un fel de filtru si lista poate continua.
    Isi face careva iluzii ca evaluatorii straini nu „pun botul” la bani sau alte avantaje?Se inseala amarnic!Intrebati orice organizator de conferinte sau congrese internationale,ce sume si ce pretentii au lectorii internationali! Multi dintre ei sint rude cu copy-paste,dar sa vedeti ce pretentii au!

  5. Pacat de tinerii cu studii impecabile in tara si inafara tarii, nu li se da importanta cuvenita de ai folosi .Se folosesc si sunt remarcati de cei straini danduli-se adevarata valoare .E clar ca ,,Buna ziua” ca aici numai interese personale se ascunde in spatele acestui minister f fragil si responsabil.

  6. Ei, lasati…. Ca si stanga europeana miroase a demagogie si populism la fel ca si pseudo-stanga romaneasca reprezentata de USL…

  7. Pai nu este clar de ce se promoveaza astfel de specimene la Min Invatamantului ? Ptr ca sistemul sa devina mediocru si sa emane doar prosti.Asa cum a spus si TB si toata lumea a sarit sus in aer, ca asa e la noi cand pune cineva degetul pe rana. Ce elan vor mai avea dascalii sa performeze si pe elevi sa0i invete carte cei care-i conduc din esalonul superior au ajuns acolo nu pe merit ci prin nemunca sau mai exact hotie ???
    Dar cred ca mergand mai departe cu ideea , cine are interes ca viitorul tarii sa iasa tamp ???
    Ca elitele sigur vor pleca in afara neputind promova aici si neavand nici o sansa in fata celor care fura.

    • Nu mai e mult si va fi examenul de titularizare a dascalilor. Sa vezi atunci panarame. Si ma intreb sincer daca TB nu a avut dreptate. Cu diplome luate la Hypermarket este normal sa avem rezultate pe masura. Urmeaza Rovana Plumb oare?

    • interesul USL-ului pt educatie (un minister mereu sarac, o cenusareasa pe care ei se bat si nu stim de ce) este si va fi invatamantul universitar particular. Aceasta forma de invatamant apartine in exclusivitate PSD si PNL. Uitati-va pe date si veti vedea cine conduce acele universitati. Sigur au si in invatamantul de stat (vezi Andronescu) „geniile” lor dar acolo nu pot face chiar orice. Prin invatamantul privat ei „vand” diplome dar aia este partea mai putin banoasa. Grosul vine din granturi iar daca ai la minister unul de-al tau esti asigurat. Apoi posibilitatea de a sustine tot prin intermediul universitatilor propriile afaceri, propriile edituri, intelegeri mafiote la nivel local etc.

  8. ”Stanga Moderna si Europeana ” la noi ?? Care ?? Cand?? Vazut careva ?? 🙄

Comentariile sunt închise.