Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineață, la spitalul Elias din Capitală.

‘În ultimele 48 de ore în evoluţia domnului Sergiu Nicolaescu au apărut complicaţii cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat şi care au condus la deces azi, 3 ianuarie 2013, ora 8,20’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Spitalului, printr-un comunicat de presă.

Medicii au precizat că regizorul a intrat în stop cardio-respirator în această dimineață, în timp ce era intubat, și nu nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”28589″]Declarațiile medicilor de la Spitalul Elias | sursa: rtv.net

Regizorul se afla internat la terapie intensivă, după ce a fost operat de peritonită, în 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitală, „în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute”, intervenţia chirurgicală decurgând fără incidente, a anunţat unitatea sanitară.

Regizorul a fost operat pe cale laparoscopică, de către echipa chirurgicală a Spitalului Elias.

„Intervenţia chirurgicală a fost impusă de evoluţia clinică din ultimele 24 de ore, în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Spitalului Elias.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, peritonita localizată cu punct de plecare apendicular a fost descoperită intraoperator şi a fost rezolvată laparoscopic.

„Intervenţia chirurgicală a decurs fără incidente, pacientul fiind transferat în compartimentul postoperator pentru continuarea îngrijirilor”, au mai precizat reprezentanţii spitalului.

Reprezentanţii spitalului anunţaseră, cu o zi înainte de operaţie, că regizorul a fost internat în 26 decembrie, pentru o afecţiune digestivă cronică cunoscută, şi urmează tratamentul medicamentos corespunzător.

Sergiu Nicolaescu a susținut în decembrie un discurs în Parlament, din postura de senator, afirmând că se retrage din politică pentru a se dedica profesiei de regizor, precizând că mai are puțini ani de trăit.

„Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite”, a spus Sergiu Nicolaescu.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”28584″]Ultimul discurs al lui Sergiu Nicolaescu în parlament

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, oraş pe care l-a părăsit în 1935, întrucât familia sa se stabilise la Timşoara. În acest oraş urmează cursurile şcolii primare şi liceul. Între anii 1948 şi 1952 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Bucureşti (Politehnica), practicând ingineria în perioada 1954-1965. Apoi a practicat operatorie de film, devenind regizor, actor, scenarist şi producător de film.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Dacii” (1966), „Mihai Viteazul” (1970), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravieţuitorul” (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.

Dacă filmul „Orient Express” a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost „Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea în rolul principal – creaţie de referinţă în istoria filmului românesc. Despre „Mihai Viteazul”, Sergiu Nicolaescu afirma că a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu „pariu” al său, dar că a meritat. Studiourile Columbia ar fi dorit să producă filmul, într-o distribuţie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton şi cu Charleton Heston în rolul marelui voievod. Autorităţile vremii au decis, însă, că distribuţia filmului trebuie să fie exclusiv românească, iar filmările au fost realizate în Cehoslovacia şi în Turcia.

De-a lungul carierei, actorul, scenaristul şi regizorul Sergiu Nicolaescu a lucrat alături de cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti – Amza Pellea, Florin Piersic, Septimiu Sever, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Emmerich Schaffer, Olga Tudorache, Ghorghe Dinică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Răutu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Eugenia Bosânceanu, Ernest Maftei.

21 COMENTARII

  1. Iar despre erorile medicale care evident ca s-au produs o observatie personala cred ca utila medicilor daca deja nu o au in obisnuinta si chiar din acest caz se vede ca nu o au:

    Cred ca in catehismul medicilor pe langa vechiul principiu:
    „Mai intai sa nu faci rau si apoi sa vindeci”
    ar trebui adaugat si
    Nu te lasa pacalit de circumstante si elimina fie diagnosticul posibil simtomelor chiar daca cu probabilitate mai mica cel mai defavorabil, de exemplu canceul si analizeaza chiar si cand ti se pare greu de crezut(cazul lui S.N) si celelalte boli cu simtomatologie asemanatoare.
    De aceea sunt bune programele expert utilizate de aproape 20 de ani, primul fiind facut chiar in domeniul diagnozei medicale ceea ce arata ca aceasta este totusi o operatie foarte logica si cu niste reguli foarte precis, cum ar putea fi si cele indicate de mine, daca a putut fi algoritmizata si deci programata.

    \

  2. Sa-l ierte Dumnezeu!
    A ratat sansa de-a marturisi…ca sa putem ierta si noi…nu de-a dat sansa de-al ierta!

    Eu as fi vrut sa-i pot ierta …aportul dat comunismului, de-a luuungul vietii sale, in masura in care mi-a umbrit viata…in masura in care a contribuit din plin la indobitocirea neamului…Atat, ca…despre morti …de bine!

    • Salut! Total de-acord cu tine. A fost omul puterii rosii de dinainte si de dupa revolutie, fiind defapt destul de util lui Iliescu si-ai lui. Mortii de la Revolutie dar si din 13-14 iunie de dupa, ar avea ceva de spus impotriva lui, sunt sigur! Dumnezeu sa-l odihneasca!

  3. Am apreciat regizorul, maestrul Sergiu Nicolaescu, nu politicianul.
    Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

    • Corect, oriana! Poate ai vrut sa spui in loc de „politician” ,’regizorul politician’ 😉
      Dumnezeu sa il odihneasca acolo unde ii este locul!

  4. 🙁 ((( am tot sperat……. am sperat..

    Ramane alaturi prin ce a lasat in urma sa si a avut ce sa lase ,MULTUMIM d-le Sergiu Nicolaescu,somn de veci in pace !

  5. Incet incet se duce o epoca. Imi place sa cred ca s-a dus cu regretul ca n-a putut, sau n-a avut curajul, sa spuna ce rol a avut la evenimentele din decembrie: de actor, de regizor, sau ambele. Iliescu, Dinescu, Caramitru, Voiculescu, nici ei nu sunt doritori sa ne limpezeasca adevarul acelor zile si dupa cum sant semnele, Iliescu va fi cel din urma care care va arunca cheia seifului in care este ascuns scenariul „Revolutiei in direct” dupa care au jucat actori profesionisti, amatori, figuranti, telespectatori…
    Odihneasca-se in pace!

  6. viata merge inainte si fara el.a fost un bun regizor,actor.a facut filme bune .insa cred eu ca sa patat mult la revolutie.
    -dumnezeu sa-l odihneasca in pace,dumnezeu sa-i odihneasca in pace si pe aceei tineri ce au murit impuscati si ptr aceei tineri tre sa ne gugam in fiecare zi ca cel putin adevarul sa iasa la iveala si cei vinovati sa plateasca .si post mortem daca e cazul.

  7. viata merge inainte si fara el.a fost un bun regizor,actor.a facut filme bune .insa cred eu ca sa patat mult la revolutie.
    -dumnezeu sa-l odihneasca in pace,dumnezeu sa-i odihneasca in pace si pe aceei tineri ce au murit impuscati si ptr aceei tineri tre sa ne gugam in fiecare zi ca cel putin adevarul sa iasa la iveala si cei vinovati sa plateasca .si post mortem daca e cazul.
    – MULTI ANI ROMANIASI

  8. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    Regretul meu ramane tacerea sa prelungita in legatura cu evenimentele din dec.89.A dus secretul cu el in mormant.

Comentariile sunt închise.