CNACazul Mihai Gâdea-Adrian Zglobiu analizat în CNA, ședința din  3 iunie. Sunt incluse în ordinea de zi autosesizarea mea pe subiectul concret al interviului realizat de Mihai Gâdea, care a conținut o întrebare referitoare la sinucidere, autosesizarea lui Valentin Jucan pe cazul în ansamblu plus alte sesizări ale telespectatorilor. După ce s-a votat ordinea de zi, care conținea raportul de monitorizare realizat pe trei ediții ale emisiunii ”Sinteza zilei” dedicate acestui caz, în momentul în care s-a ajuns la punctul respectiv, Radu Călin Cristea începe apărarea. Nu a interesului public, așa cum îi dictează legea, ci a postului analizat. Pe parcursul dezbaterii, e foarte aprins, întrerupe microfonul, jignește și strigă, nu-și mai controlează cuvintele. Începe prin a califica autosesizarea mea ca fiind ”o bazaconie” care ”nu are legătură cu audiovizualul” și afirmă cuvânt cu cuvânt următoarele: ”Autosesizarea demonstrează că ura viscerală a dvs. față de Antena 3 a depășit orice limită. Ce facem? Vă dăm satisfacție?”. Solicită ca subiectul să nu fie nici măcar discutat în CNA. Tonul și mimica denotă dispreț și răutate. Frustrare.

Legea audiovizualului prevede că CNA analizează conținutul unei emisiuni numai după ce aceasta s-a difuzat, la sesizarea unei persoane sau prin autosesizare. Eu și Valentin Jucan ne-am autosesizat, alți telespectatori au sesizat CNA. Suntem așadar în cadrul legal.

Discuțiile din CNA pe marginea acestui subiect sunt antologice. Ar fi păcat dacă le-aș altera, trecându-le prin prisma subiectivă. De data aceasta, voi lăsa doar înregistrările audio ale pozițiilor publice ale membrilor CNA să vorbească.

Radu Călin Cristea: Întrebarea mea este următoarea: noi, CNA, chiar luăm în serios toate bazaconiile care-i trec prin minte dnei Iorga? Ce-ar trebui să facă CNA-ul? Să ne interpunem IML-ului?


Narcisa Iorga: Nici un drept conferit de lege nu trebuie exercitat excesiv și lipsit de bună credință. Așa prevede Codul audiovizualului. O persoană traumatizată măcar de experiența prin care a trecut dl Zglobiu, nu trebuie exploatată pentru niciun scop.

Radu Călin Cristea: Această tentativă de suicid – omul își bea cafeaua și când a văzut poliția pe geam, a fugit în grădină. Medicul care l-a analizat a spus că avea niște urme ca și când l-ar fi zgâriat o pisică. Este vorba despre un om hărțuit de instituțiile statului, este vorba despre abuzuri

Florin Gabrea: Doamna avocat (n.m. a Antenei 3) are tot dreptul să apere postul, are un contract în sensul acesta, dar s-o facă membrii CNA? Dvs. considerați că e corect lucrul acesta?

Viorel Vasile Buda: Eu voi vota pentru somație în speranța că nu voi mai avea ocazia să văd vreodată vreun moderator care să întrebe un om dacă a avut de gând să se sinucidă. (Votul însă a fost împotriva somației, motivând că nu e de acord cu invocarea unui anume articol din Codul audiovizualului pe baza căruia s-ar fi aplicat somația. Nu a făcut nicio altă propunere).

Laura Georgescu: Demersul jurnalistic a avut prolog, intrigă, deznodământ și epilog. Ca reglementator, am o problemă. Ar trebui să facem o întâlnire cu toți jurnaliștii care au prezentat subiectul (!), care este unul de interes major, justificat, să încerce să dea și povestea din spatele gestului și cu epilogul. Pe mine acest lucru mă interesează, nu afirmația moderatorului. Pentru afirmația sa, moderatorul are răspundere civilă, ca și eroul evenimentului

Cristina Trepcea: Dl Zglobiu este un adult, a participat de bună voie la emisiune. Fizionomia lui – nu cred că a fost atât de chinuit, nu a fost adus acolo cu arcanul.

Răsvan Popescu: Vă aduc aminte cazul Isaia (n.m.persoana care a aruncat cu cerneală pe fața președintelui Emil Constantinescu). Ce măsuri s-au luat atunci?

Radu Călin Cristea: Ce s-ar fi întâmplat cu acest caz dacă nu era Antena 3? Care era finalizarea? Deocamdată, băiatul acesta nu mai e în sanatoriul în care era amenințat cu tot felul de lucruri urâte.

Niciuna dintre pozițiile membrilor CNA Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Cristina Trepcea nu au legătură cu legislația audiovizualului. Au vorbit despre orice, numai despre prevederile legislației ce au fost încălcate în cadrul acestor emisiuni, nu. Aceasta este o tactică frecvent utilizată în CNA: se fac analize politice, se exprimă opinii cu privire la realizatori, unii sunt lăudați, felicitați, primiți cu ”bucurie exprimată somatic”, altora li se întoarce spatele, anumiți membri părăsind ostentativ sala de ședințe. Se mai țin și discursuri logoreice despre principii, care principii, la votul ce urmează peste numai câteva minute după discurs, sunt călcate în picioare. Nu aveau nicio legătură discuțiile despre întâlnirile cu jurnaliștii, nici cele despre aducerea cu arcanul a cuiva cu obligațiile pe care le are un moderator, conform legislației audiovizuale. De ce, în cadrul oficial al CNA, sub masca mandatului de membru al Consiliului, un propagandist trebuie să-și exprime opiniile politice pe care le susține constant sub semnătură în presa scrisă? Acesta este rolul CNA? Să apere un post de televiziune cu notorietate asumată de propagandă, pentru orice ar face el și dincolo de obligațiile prevăzute de lege?

Articolele din Codul audiovizualului care au fost considerate a fi încălcate prin edițiile analizate:

ART. 32

(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

ART. 41

(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:

c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.

Membrii CNA nominalizați mai sus, au încercat mai întâi să conteste al doilea articol invocat de către Valentin Jucan pentru propunerea de somație aplicată postului. Motivau că Adrian Zglobiu nu era traumatizat, deși însăși avocata postului a afirmat în fața Consiliului textual: ”ați văzut și dvs. cum se prezintă: este evident că a fost supus la niște presiuni, nu neapărat mediatice, ci de toată conjunctura în care s-a găsit, luându-l și pe el prin surprindere”.

Dialogul următor, în care vorbesc, în ordine, Valentin Jucan, Radu Călin Cristea, eu și Florin Gabrea este relevant pentru teza că în CNA nu contează argumentele juridice aplicate la legislația audiovizualului.

Valentin Jucan a extras articolul așa-zis fără susținere temeinică și a rămas doar cel referitor la dreptul exercitat în mod excesiv și nerezonabil. Nici așa, propunerea lui nu a primit votul apărătorilor Antenei 3. Voturi împotriva somației, cea mai mică sancțiune prevăzută de lege: Laura Georgescu (președinte CNA, propus de PSD), Viorel Vasile Buda (vicepreședinte CNA, propus de PNL), Cristina Trepcea (propusă de PSD), Răsvan Popescu (propus de PSD) și Radu Călin Cristea (propus de PNL). Lipseau de la ședință doi membri. Nu s-a întrunit numărul de voturi necesar aplicării unei decizii de sancționare, minimum șase. Votul ar trebui reportat pentru ședința următoare. Somația nu ar fi avut alt efect decât acela de a atrage atenția realizatorilor de televiziune că exercitarea dreptului lor la exprimare are niște limite și că nu trebuie să profite de ignoranța ori buna credință a persoanelor pentru niciun scop, oricare ar fi acest scop. Nici măcar simbolic, majoritatea membrilor CNA prezenți n-au vrut să sancționeze Antena 3.

Background:

Adrian Zglobiu este un tânăr de 39 de ani, care în ziua precedentă scrutinului european din 25 mai 2014, l-a scuipat în public pe președintele României. Pentru acest gest, a fost pus sub cercetare penală, dar a devenit și eroul unor emisiuni de dezbateri cu pronunțat caracter politic, în special la Antena 3 și România TV. Directorul postului Antena 3 a realizat mai multe interviuri cu tânărul, în cadrul unia dintre interviuri întrebându-l:

Mihai Gâdea: Domnule Zglobiu, din momentul în care aţi fost ameninţat de organele statului, de cei din serviciile secrete, de cei de la protecţie şi pază, cum ne-aţi spus dumneavoastră sau de deţinuţii din închisoare că veţi fi aruncat în închisoare la Poarta Albă şi acolo veţi fi violat, v-au trecut prin minte gânduri de sinucidere sau ceva de felul acesta?

A doua zi, când poliția a venit la domiciliul lui pentru a-l conduce la un spital de psihiatrie, Adrian Zglobiu a avut o tentativă de suicid, recunoscută ca atare atât de autorități, cât și de posturile de știri.