aeroport - bruxelles - atentat - 2016

Comisia Europeană va prezenta miercuri o serie de măsuri pentru întărirea securităţii la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe fondul valului de imigranţi din Europa şi a ameninţărilor de securitate generate de atentatele teroriste din Bruxelles şi Paris, informează Reuters, citat de gandul.info

Peste 160 de persoane au murit în atentatele teroriste din Bruxelles din martie şi cele din Paris din noiembrie anul trecut. Atacurile revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic au alimentat solicitările celor care militează pentru înăsprirea controalelor la frontiere şi o cooperare mai mare între autorităţile din statele europene în privinţa schimbului de date despre cei care constituie ameninţări la adresa securităţii europene.

În propunerea care urmează să fie prezentată miercuri, văzută de Reuters înainte de a fi publicată în mod oficial, Comisia Europeană susţine că cele două serii de atacuri din Paris şi Bruxelles „au adus în centrul atenţiei nevoia de a întărire a modalităţilor de gestionare a frontierelor UE, în privinţa imigraţiei şi a cooperării în domeniul securităţii”.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a subliniat separat, marţi, că există o „legătură indirectă” între criza imigraţiei din Europa, prin care peste un milion de persoane au ajuns pe continent anul trecut, şi ameninţarea reprezentată de militanţii islamişti, spunând că unii dintre aceşti au profitat de această criză pentru a se strecura pe continent.

Agenţia Frontex pentru protejarea frontierelor UE a precizat că doi dintre atacatorii din cadrul atentatelor de la Paris de pe 13 noiembrie au intrat în Europa prin Grecia, fiind înregistraţi de autorităţile greceşti, după ce au prezentat documente siriene false.

„Se ştie că există cetăţeni din state UE care au traversat frontierele externe ale UE pentru a călători în zonele de conflict (din Orientul Mijlociu) pentru scopuri teroriste şi că întoarcerea acestora reprezintă un risc (la adresa securităţii europene). Există dovezi că teroriştii au folosit rute tranzitate de imigranţii clandestini pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată în propunerea Comsiei Europene, citată de gandul.info

Pe fondul lipsurilor şi nereglemetărilor prezente în legile privind gestionarea controalelor la frontierele UE, CE va propune miercuri o serie de măsuri tehnice pentru consolidarea securităţii la frontiere din punct de vedere legislativ şi a cooperării privind schimburile de date, printre care şi o interfaţă de căutare comună.

CE a revizuit şi o propunere prezentată pentru prima dată în 2013 pentru un sistem de „intrare-ieşire” care să se aplice cetăţenilor care vin în UE „pentru a reduce imigraţia clandestină prin gestionarea fenomenului de rămânere îndelungată (în Europa) şi contribuţia adusă la lupta contra terorismului şi a infracţiunilor grave”.

Noul sistem ar urma să fie implementat până în 2020, prin care să fie înregistraţi cetăţenii din afara zonei UE care sosesc pe teritoriul blocului european, prin patru amprente şi o imagine cu faţa fiecărei astfel de persoane.

Sute de europeni s-au alăturat reţelei teroriste Stat Islamic şi s-au întors în UE, inclusiv cei implicaţi în atacurile teroriste din Paris, ceea ce a adus în discuţie şi propunerea de a înăspri controalele la frontierele externe şi în cazul cetăţenilor UE, propunere care nu a fost inclusă în planul ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Printre măsurile propuse de CE se află şi cea referitoare la împărtăşirea informaţiilor privind pasagerii care folosesc transportul aerian, măsură ce urmează a fi implementată „în următoarele săptămâni”, potrivit CE.