Pentru cine mai crede in deontologia si onestitatea “jurnalistului” inregimentat la mogul, joi seara am avut inca o dovada ca poti sa tarasti prin continutul haznalei nevidanjate chiar si numele unei prestigioase agentii de presa, evident distorsionand adevarul sau scotandu-l din context.

De fapt doar naivii se mai pot mira unde s-a ajuns cu “libertatea” presei. Daca ne permitem sa aratam fundul gol al lui Boc la televizor, de ce sa nu se poata si o “mica” dezinformare la Gadea&Co. Din emisiunea mai devreme pomenitului realizator si director de post tv voiculescian am aflat ca Reuters face praf imaginea lui Basescu. Am retinut imediat ca actualul presedinte “indezirabil” a facut afaceri cu flota, ca este acuzat de nepotism pentru ca si-a propulsat fiica, din cluburile de noapte, in Parlamentul European, dar si de rasism.

Pe scurt, comentariile analistilor preferati ai postului (nu vreau sa promovez in niciun fel aceste personaje, nici macar scriindu-le numele) au dezvaluit telespectatorilor avizati cat de grav este ca agentia Reuters a publicat asa ceva. Opinentii au trecut inveninati prin toate cliseele aprobate la patronat: Basescu a stricat imaginea Romaniei in lume, asa ne vede UE, SUA si toti marii analisti ai planetei.  Dom’le daca Reuters spune asta, e grav!

Ca sa lamurim lucrurile, Reuters a publicat luni un “profil” al Presedintelui Traian Basescu. Totul profesionist, ca la carte. Nimic iesit din comun. Articolul postat pe site-ul agentiei nu face trimiteri speculative in niciun fel. Este doar o insiruire de date, care compun portretul presedintelui Romaniei, pana in acest moment, din punct de vedere al carierei profesionale si politice.

Nu vreau sa va traduc textul integral (pentru cine doreste sa il vada in original voi posta link-ul mai jos), dar voi face cateva precizari. In rezumat, Reuters a publicat urmatoarele:

– al treilea Presedinte al Romaniei, dupa 1989, fost comandant de nava, a castigat alegerile declarand lupta anticoruptie si pregatind tara pentru integrarea in UE;

– stilul “abraziv” si acuzatiile care i s-au adus pesonalitatii sale controversate au condus la suspendarea sa din functie, in care a fost reinstalat dupa referendumul din 2007, pe care l-a castigat in proportie de 3 la 1;

– fost capitan de nava comerciala, membru al PCR, si-a castigat foarte repede celebritatea  preluand nava romanesca cu cel mai mare tonaj la varsta de 32 de ani;

– ca ministru al transporturilor, in 1990, a inceput privatizarea “unei flote mari dar ruginite”

– a fost ales primar al Bucurestiului in 2000, iar semnul lui electoral a fost un ardei iute rosu; i-a suparat pe iubitorii de animale, inclusiv pe Brigitte Bardot, cand a incercat sa scape orasul de caiinii fara stapan;

– pledand pentru reforma, in 2004 a castigat alegerile succedandu-i veteranului presedinte ex-comunist Ion Iliescu; cinci ani mai tarziu a castigat “la mustata” un nou mandat prezidential, invingandu-l pe Mircea Geoana.

– dupa ce a deschis in 2005 arhivele temutei securitati a fost absolvit de acuzatiile ca ar fi fost colaborator al acesteia;

– trei guverne s-au prabusit in timpul mandatelor sale, cel mai recent fiind cel condus de Emil Boc, care a demisionat in februarie 2012, dupa ce FMI a acceptat programul de austeritate; problemele economice cu care se confrunta tara au lovit si in popularitatea presedintelui;

– nu l-au ajutat in aceasta privinta nici acuzatiile de discriminare rasiala, nici cele legate de propulsarea rapida a fiicei sale mai mici, din cluburile de noapte in Parlamentul European;

– cu alegeri parlamentare in noiembrie si cu sondajele care arata ca opozitia de stanga ar putea castiga alegerile, Basescu  l-a inlocuit pe Boc cu Ungureanu, fost sef SIE, si se pare ca a relansat sansele electorale ale PDL.

In loc de incheiere as vrea sa spun doar atat.  Reuters a fost infiintata in 1851 si primele stiri ale agentiei au fost transmise prin telegraf. Daca a rezistat pe piata mass media, nu din Romania ci din intreaga lume, mai bine de 160 de ani, Reuters demonstreaza ca nu isi poate permite sa isi murdareasca brand-ul nici macar atunci cand este vorba de o tara, poate neinsemnata, ca Romania.

http://www.reuters.com/article/2012/02/13/romania-leader-idUSLEADERRO20120213

12 COMENTARII

  1. nu stiu cat si cand a mai scris Reuters despre presedintele nostru, dar e de apreciat momentul ales in ceea ce privesc comentariile despre viitorul alegerilor in Romania (vuvuzelele ar putea fi sanctionate de Reuters cel putin printr-o notificare publica pentru ca nu au pastrat continutul corect al mesajului transmis din articol)

  2. Am citit articolul ,insă comentarea deformată de la Antena 3 denotă că nu sunt chiar străini de ”informare”.M-a pus pe ginduri acuzatia de ”nepotism”,deseori intilnită in comentarii antiBăsescu,din cele gen „flota,casa din mihăileanu,luxten.”Chiar si insiruirea,ordinea este aceeasi din aceste postări.Reuters probabil a fost intoxicat,deoarece Elena Băsescu a intrat in Parlamentul European in baza unor voturi.Nu neg că nu ar fi avut influentă reputatia politică a tatălui.Dar „nepotism”inseamnă altceva.Tot nepotism ar si Daciana Sirbu sau Adina Vălean?Probabil asta a fost capcana,o șopirlă determinată a arunca in aer toată clădirea aprecierii.Asta este tehnica securistică.Trebuie să ne gindim serios,la demontarea acestor „opere de artă”,transmise prin canale stipendiate in diverse forme.Am spus-o si mai repet:Activitatea Trustului Intact depăseste granitele tării,este nocivă,nu contine ADEVAR,decit fragmente care să poată credibiliza MINCIUNA.
    Pentru NASUl ar fi un subiect interesant să demanteleze niste colaborări mascate sub o formă sau alta cu agentii de presă internationale.De ex.cind cineva citeste o stire a THE ECONOMIST consideră a fi o agentie credibilă,redutabilă,si putini stiu că filiala din Romania este condusă de Emil Hurezeanu.Si Amnesty International a lui Alistar are raport pentru rasism exemplul”tigancă imputită sau găozar”care se repetă an de an s.a.m.d.
    Să nu uităm cine a cumpărat de la Asange Wikylecks-Sorin Ovidiu Vintu,prin Cornel Nistorescu.Si presa din SUA si Canada ,ziarele independente romanesti sunt infectate pe aceeasi colaborare subterană!

  3. Cele scrise acolo par a fi spuse cu detasare am spus par, dar printre randuri e o urma de cinism,dar e adevarat in buna parte,spun in buna parte pentru ca am niste rezerve.

  4. Despre aceasta poveste e mult de scris si o voi face in WE. In primul rand ca articolul cu pricina nu este scris sub semnatura. Dar el are o istorie, pe care o s-o descoperiti uimiti, asa cum am descoperit-o noi.

  5. Nu mă mai uit la latrinele 1,2,3 şi irealităţi de mai bine de doi ani, nu-i mai suport.
    Probabil ca mine mai sunt destui, dar acum îmi dau seama că nu e bine.
    Neştiind ce mai debitează nu avem cum să-i combatem. Aflăm de la alţii ce-au mai făcut şi dres.
    Sunt în mare dilemă. Să încep iar să mă uit la susnumitele?
    Nu. N-am să mă mai uit niciodată, căci deja ştiu ce vor spune şi mâine, şi poimâine.
    Dacă Putere spune alb – ei vor spune negru.
    Dacă Putere spune cerc – ei vor spune pătrat.
    Dacă Putere spune calm – ei vor spune balamuc.
    Lăsând blocate aceste posturi mie nu-mi vor mai spune nimic.
    Oricum aceste posturi sunt pentru cei ce vor să vadă şi să audă adevărul lor. Sunt şi astfel de telespectatori. Şi se pare că sunt destui.
    Chestia cu audiometrul este relativă. Cu bani oricine poate avea audienţă, chiar fără să emită. S-a dovedit că au avut audienţe mari cu telespectatori din Mozambic, Bulgaria, Burkina Faso, Galapagos.
    Chestia cu Reuters, aşa e când nu ajungi nici la genunchiul broaştei, sari pe loc şi împroşti cu noroi.

    • Nu. Daca tu nu te uiti e posibil ca si cei din jurul tau sa nu se mai uite. Eventual poti sa le si explici de ce nu te uiti.

      • @dan20 Dacă mai citeşti incă o dată vei vedea că le spun de ce nu mă uit. Din moment ce le numesc latrine şi spun că ştiu ce vor voma în fiecare clipă, ce explicaţie trebuie să mai dau?

    • Eu cred ca singurul lucru ar trebui sa vorbim cu operatorul de cabul citi mai mult romani sa ne scoata din pachetul de programe aceste posturi si sa ni le inlocuiasca cu ceva mai serios sau cu nimic si asa vom plati mai putin. Daca, citi mai multi cetateni vor proceda asa cred ca nici operatorul de cablu nu ar mai fi interesat pe viitor sa ii difuzeze neavind nimic de cistigat dupa urma lor.

Comentariile sunt închise.