-182089După ce a semnat decretele privind rechemarea a 14 ambasadori români, președintele Klaus Iohannis a desemnat deja oameni noi pe aceste posturi, iar primul pe listă este chiar Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale până de curând. Astfel, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, acesta a fost numit ambasador în Marea Britanie, scrie b1.ro.

Mihalache a fost ținta criticilor în mai multe rânduri, dar a fost în centrul atenției mai ales după ce a ajuns în presă o fotografie în care acesta apare dormind la o întâlnire oficială în Serbia, la care participase si președintele Iohannis. Mihalache s-a apărat atunci, susținând că ”poza este o manipulare ordinară”.

Un alt nume controversat de pe listă este cel al Brândușei Predescu, fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, numită acum ambasador în Olanda. Potrivit EVZ, aceasta a fost demisă din funcție de către Ministrul de la acea vreme, Bogdan Aurescu, după ce, în cadrul unei conferințe comune la care au participat Aurescu și omologul său german Frank-Walter Steinmeier, din 9 iunie, oaspetelui german i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul hărţii Franței, acoperită cu steagul Germaniei.

-182090Constantin Mihail Grigorie apare și el pe lista lui Iohannis ca ambasador în Croația, deși acesta a fost, de asemenea, implicat într-un scandal. El a aparut într-un clip publicitar pentru un aparat medical, stârnind un scandal mediatic ce a dus la deschiderea de către MAE a unei anchete interne, au scris jurnaliștii de la ziare.com la vremea respectivă.

numiri-controversate-pe-noua-lista-de-ambasadori-aprobata-de-iohannis-de-la-ambasadorul-teleshoping-la-seful-de-cancelarie-adormit-foto-182091

Daniela Mihaela Cămărăşan, numită ambasador în Estonia, a fost directorul de cabinet al fostului Ministru de Externe Titus Corlățean.  Potrivit site-ului gandul.info, el a fost criticat pentru că i-a semnat acesteia o cerere de a avea casă de la RAAPPS, deși soțul ei avea deja o locuință în București.

Mihai Alexandru Grădinar, desemnat ambasador în Danemarca și Islanda, este fiul lui Ilie Grădinar, considerat un adevărat ”bugetar de aur”. În 2011, nota cancan.ro, averea acestuia era estimată la opt milioane de euro, deși era doar un angajat la stat: mai precis, chiar în Primăria Sibiu. El s-a ocupat o vreme de rețeaua de termoficare a orașului, motiv pentru care s-a căpătat cu porecla de ”Ilie Gigacalorie”. Ulterior, el s-a reprofilat pe lucrări de construcție și reabilitări de drumuri.

Ilie Grădinar, tatăl noului ambasador în Danemarca și Islanda:

numiri-controversate-pe-noua-lista-de-ambasadori-aprobata-de-iohannis-diplomatul-teleshopping-o-angajata-demisa-in-scandalul-brosurii-mae-si-seful-de-cancelarie-adormit-foto-182094Și Dana Manuela Constantinescu a fost considerată de către Iohannis suficient de competentă pentru a ocupa un post de ambasador, de data aceasta în Bosnia şi Herţegovina. Nu o impresie la fel de bună a lăsat-o aceasta Comisilor reunite de Politică Externă din 2012, care i-au dat un aviz negativ pentru ocuparea unei funcții similare în Italia. Constantinescu nu a reușit să-i impresioneze pe parlamentari pentru că nici măcar nu a știut să spună cine erau Miniștrii de Interne și de Externe ai Italiei de la acea vreme, informa ziare.com la momentul respectiv.

numiri-controversate-pe-noua-lista-de-ambasadori-aprobata-de-iohannis-diplomatul-teleshopping-o-angajata-demisa-in-scandalul-brosurii-mae-si-seful-de-cancelarie-adormit-foto-182098După toate aceste numiri controversate, Iohannis a ales și o persoană a cărei imagine este ireproșabilă, dar a numit-o în postul poate cel mai puțin dorit. Este vorba despre Ion Gâlea, devenit acum ambasador în Bulgaria. Acesta a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Haga, în procesul cu Ucraina privind Insula Șerpilor. Atunci România a câștigat drepturile suverane de explorare și exploatare a 80% dintr-o suprafață de 12.200 de kilometri pătrați, a informat HotNews.

Intervenţie a lui Ion Gâlea, Departamentul pentru Afaceri Juridice, MAE

Lista completă a ambasadorilor numiți de președintele Iohannis:
Sorin-Dan Mihalache – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord;
Daniel Ioniţă – Republica Moldova;
Marius Gabriel Lazurca – Ungaria;
Carmen Liliana Burlacu – Republica Cehă;
Ioana Bivolaru – Republica Portugheză;
George Gabriel Bologan – Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino;
Brânduşa Ioana Predescu – Regatul Ţărilor de Jos (Olanda);
Gabriela Dancău – Regatul Spaniei;
Constantin Mihail Grigorie – Republica Croaţia;
Ion Vîlcu – Statele Unite Mexicane;
Ion Gâlea – Republica Bulgaria;
Mihai Alexandru Grădinar – Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda;
Răzvan Rotundu – Republica Finlanda;
Daniela Mihaela Cămărăşan – Republica Estonia;
Anton Niculescu – Republica Slovenia;
Dana Manuela Constantinescu – Bosnia şi Herţegovina;
Cristian-Leon Ţurcanu – Ucraina;
Daniela Brânduşa Băzăvan – Regatul Maroc;
Radu Octavian Dobre – Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.