copil gazaNoua etapa a conflictul dintre Israel si palestinieni ar avea alte motive decat cele oficiale – faptul ca gruparea Hamas lanseaza zeci de rachete impotriva oraselor israeliene.

Jurnalistul Pepe Escobar, corespondent pentru Asia Times/Hong Kong si analist pentru Russia Today, inainteaza ipoteza unui conflict ce are la baza energia.

Escobar aminteste ca secretarul american de stat John Kerry a incercat sa dea un impuls procesului de pace printr-o noua runda de discutii, insa acestea au esuat, conducand la formarea unui guvern tehnocrat de uniune intre Hamas si Fatah, in teritoriile palestiniene, spre furia premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Apoi, doi palestinieni – despre care se stie ca nu faceau parte din Hamas – au rapit trei adolescenti israelieni care faceau drumetii noaptea langa Hebron. Unul dintre baieti a reusit sa sune la numarul de urgenta al politiei israeliene, rapitorii s-au speriat si i-au impuscat pe loc.

Jurnalistul aminteste ca, dupa aceea, tot Israelul a stat cu sufletul la gura trei saptamani, cat timp zeci de mii de soldati au cautat adolescentii. Palestinienii au fost infierati de presa, cu toate ca sunt indicii care duc spre tribunul Qawasmeh din regiunea Hebron, care se opune Hamas si ataca colonistii israelieni.

Netanyahu si serviciul de informatii militare Shin Bet stiau ca baietii sunt morti inca de la inceput, si stiau si cine i-a ucis, mai scrie Escobar. Cu toate acestea, nu au putut rata ocazia de a folosi acest incident pentru a declansa lovituri impotriva Hamas in Cisiordania si Gaza, intr-o operatiune militara planificata cu mult in avans.

Numerele seci nu descriu pe deplin carnagiul care a urmat: sute de morti, majoritatea civili, peste 1.000 raniti, mii de locuinte distruse. Un purtator de cuvant al armatei israeliene s-a laudat ca Gaza este bombardata la fiecare patru minute si jumatate. In Israel, spre comparatie, a murit o persoana si au fost ranite alte sase.

Benjamin Netanyahu scapa nepedepsit pentru aceasta desfasurare de forte disproportionata. Escobar sustine insa ca razboiul este purtat pentru 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in apele de coasta ale Gazei, in valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari. Depozitul a fost descoperit in urma cu 14 ani.

In precedenta operatiune israeliana impotriva Gazei, campurile gazeifere palestiniene au fost confiscate de Israel – deci inca de atunci era vorba despre un razboi pentru energie, scrie Escobar.

Mai mult, exista o cantitate si mai mare de gaze naturale si petrol in bazinul Levant, care este impartit intre apele teritoriale ale Israelului, Siriei, Libanului, Ciprului si Gazei. Aceste ape sunt disputate cu ferocitate, mai ales de Israel, care, arata date recente, se va confrunta in curand cu o problema de securitate energetica de proportii.

In toata aceasta situatie complicata apare si Tony Blair, trimisul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, care a avut planul de a dezvolta campurile gazeifere din Gaza printr-un acord intre British Gas si Autoritatea Palestiniana, excluzand Hamas si oamenii din Gaza.

Escobar continua argumentand ca Gaza este pastrata sub forma unei tabere de concentrare si supusa unui tratament de pedepsire colectiva, iar locuitorii sunt impiedicati prin toate mijloacele sa acceseze campurile gazeifere Marine-1 si Marine-2, care vor fi exploatate de Israel, care gestioneaza toate resursele naturale palestiniene – pamant, apa si energie.

In fine, conchide ziaristul, acesta ar fi scopul adevarat al operatiunii militare israeliene din Gaza: fara a zdrobi gruparea Hamas, Israelul nu poate sa inceapa forajul in largul coastelor Gazei. Posibilitatea ca palestinienii sa aiba acces la veniturile generate de propriile rezerve de gaz natural este de neimaginat pentru Israel.

Sursa: ziare.com

Comentariile sunt închise.