Zagan+in+zbor_Adonis

Dupa 83 de ani, un zagan survoleaza din nou Romania. Zaganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibarit candva si la noi in tara, dar care nu a mai fost vazut din 1933, potrivit ziare.com

Pasarea nu s-a nascut in Romania, ci face parte dintr-un program de inmultire lansat in Cehia. A fost eliberata in 2014 in Masivul Central Francez, iar de atunci a zburat prin toata Europa, in tari ca Belgia, Germania, Elvetia, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina si acum Romania.

Adonis, dotat cu un emitator, a fost vazut in Transilvania si fotografiat de biologul Sebastian Bugariu si ecologul Cristi Domsa, anunta Societatea Ornitologica din Romania intr-un comunicat remis Ziare.com. A fost zarit langa starvul unui caine, din care se hraneau corbi si ulii sorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn ca si vulturul se hranise – zaganii sunt necrofagi, dar mananca predominant oasele. Au, de regula, nevoie de alte specii care sa consume carnea unui cadavru inainte de a se hrani ei.

Traseul lui Adonis, care poate parcurge si peste 200 de kilometri pe zi, poate fi vazut aici. Datele publice pe acest site au un delay de cateva zile, in functie de cum sunt receptionate de la emitatorul de tip GPS-GSM.

Zagan_Adonis

Una dintre cele mai mari specii de vultur din lume, cu o anvergura a aprililor de peste 2 m

Zaganul (cuvantul este mostenit din limba dacilor) mai este cunoscut si sub denumirea de vultur barbos. Este un vultur disparut din fauna noastra in prima parte a secolului XX, caracteristic zonelor muntoase, prezent in mod obisnuit la altitudini cuprinse intre 500-4.000 m. A fost insa intalnit si la 7.500 m altitudine, in Himalaya.

In Romania, ultima semnalare documentata a zaganului dateaza din anul 1933, cand o astfel de pasare cuibarea in Carpatii Meridionali.

Lungimea corpului pasarii este de 105-125 cm si greutatea este cuprinsa intre 4.500-7.800 g (media 6.210 g). Femela este putin mai mare decat masculul. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 235-275 cm.

Este o pasare maiestuoasa, cu un penaj ce imbina portocaliul ruginiu cu negrul. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dupa cinci ani. Pasarile tinere au o culoare inchisa.

Se hraneste la fel ca majoritatea vulturilor, cu hoituri, cu singura deosebire ca prefera maduva oaselor acestora. Arunca oasele de la inaltime pe stanci, pentru a le sparge, apoi le inghite.