Astronomii au avertizat ca doua gauri negre supermasive se vor ciocni, eliberand o cantitate de energie inimaginabila, echivalenta cu cea a exploziilor violente a 100 de milioane de supernove.

Evenimentul cosmic va avea loc peste milioane de ani de acum inainte, intr-o galaxie departata, informeaza New York Times, citat de ziare.com

Potrivit lui S. George Djorgovski, de la Institutul de Tehnologie din California, in acest moment, cele doua gauri negre masive par sa „danseze” una imprejurul celeilalte, la o distanta „infima”, de mai putin de un an lumina, in galaxia PG 1302-102.

Aceasta se afla la o distanta de 3,5 miliarde de ani lumina fata de noi, in constelatia Fecioarei.

Subiectul, despre care Djorgovski a scris miercuri in jurnalul Nature, va fi dezbatut in cadrul unei conferinte in Seattle, cand vor fi date publicului mai multe amanunte.

In urma cu cativa ani astronomii au descoperit ca galaxia noastra este inconjurata de o multime de gauri negre. Ei spuneau la vremea respectiva ca aceste structuri cosmice se formeaza mai usor decat se credea.

„Oamenii de stiinta au ramas uimiti de o gaura neagra care a inghitit un corp ceresc urias de aproximativ 30 de ori mai mare decat planeta Jupiter. Ea se afla langa galaxia noastra, ceea ce ridica unele semne de intrebare in legatura cu siguranta Caii Lactee”, scria inquisitr.com.

Un grup format din doi cercetatori a descoperit o emisie neobisnuita de raze X in galaxia NGC 4845. Se pare ca acolo exista o gaura neagra care a inghitit un obiect cosmic de dimensiuni impresionante, avand aproximativ marimea planetei Jupiter. Pentru a ne face o idee, trebuie sa mentionam faptul ca Jupiter este mai mare de 1300 de ori decat Pamantul.

Alti doi cercetatori de la Universitatea din California, Santa Cruz, au publicat atunci un articol care facea referire la modul in care Calea Lactee, galaxia noastra, s-a format in urma combinarii cu alte galaxii. Doi specialisti in domeniu, Valeri Raskov si Piero Madau, sustineau ca galaxia noastra este inconjurata de gauri negre de dimensiuni mai mici, numarul lor putand sa ajunga si la 2000.

Ei afirmau ca gaurile negre se formeaza mai usor decat se credea pana acum. NASA, alaturi de agentia spatiala europeana (ESA), au  obtinut chiar o imagine in care se putea vedea cum o gaura neagra inghite o cantitate imensa de materie, ceea ce poate insemna un pericol mai mare pentru orice galaxie.