Ca sa putem raspunde asaltului la adresa libertatii de expresie si valului de neototalitariansim promovat de Facebook in ultima perioada trebuie sa intelegem mai bine natura operatiei, structura de decizie si cine si cum isi asuma responsabilitatea legala, politica si sociala in cadrul acestei organizatii. Sa lasam momentan Centrala si sa ne concentram pe operatia de limba romana, daca asa ceva exista. Exista?

Ca sa se ajunga la cenzura, stigmatizare si abuz in spatiul de limba romana cineva de limba romana trebuie sa ia niste decizii, indiferent daca aceste decizii sunt doar unele de algoritmi si setare. Cine? Cine sunt noii Suzana Gadea si Popescu Dumnezeu ai Romaniei anului 2017?
Cum functioneaza sistemul ce duce la cenzura si stigmatizare? Care e mecanica, ce criterii si cine le aplica?
Cine sunt oamenii astia? Sunt concetatenii nostri? Sunt rezidenti in Romania? Se supun legislatiei Romane?

Nu se poate sa lasam lucrurile in aburelala asta Kafkiana in care ne pomenim abuzati pe rand de ceva abtract si confuz.

Trebuie vorbit cu avocati: Ce ne ofera actuala legislatie a Romaniei ca recurs intru apararea in fata abuzului de la Facebook si al angajatilor sai?

Daca nu ne ofera suficient, trebuie vazut ce initiative legislative trebuie trecute in Parlament pentru a ne apara de intruziunea si abuzul generat de aceasta companie si in general de coproratii ca asta.

In general: Ce masuri trebuie luata in mass media si opinia publica pentru constientiza pericolul si abuzul la care o organizatie multinationala si angajatii ei il exercita asupra cetatenilor unui stat suveran. O investigatie completa trebuie deschisa cu privire la TOATE aspectele operatiei numita Facebook.

NU trebuie uitat ca Facebook – pe care noi i-am imbogatiti si le dam locuri de munca- are mai multa nevoie de noi decat avem noi nevoie de ei.

Se pare ca acum sponsorizam locuri de munca pentru cenzori la o companie privata multinationala. Daca este sa fie control si cenzura atunci sa fie una legitima, legala, transparenta, sub control public si democratic prin institutiile nationale si ale UE.

PS Plus ca daca e sa pierdem resurse cu asta, cineva trebuie sa plateasca. Si atunci trebuie regandita si problema asta, evident intr-un cadru mai larg, European.

 

Sursa: Facebook