Lista clădirilor cu bulină roșie din București continuă să crească de la o lună la alta. Potrivit Primăriei Generale a Capitalei, 2.500 de clădiri prezintă risc seismic ridicat, iar peste 370 dintre acestea s-ar prăbuși la următorul cutremur de mare intensitate și doar 28 de imobile au fost reabilitate în Capitală.

În Capitală sunt 374 de imobile cu risc seismic extrem de ridicat, dintre care 189 catalogate drept „pericol public”. De asemenea, încă 2.100 de imobile au grade mai mici de risc, dar care au nevoie de consolidare. Peste 13.000 de apartamente riscă să se năruie la următorul cutremur.

Față de ultima statistică a clădirilor cu risc seismic, realizată de experții Primăriei Municipiului București în urmă cu 6 luni, ponderea clădirilor considerate pericol public a crescut vertiginos. Astfel, în luna mai a acestui an, din totalul de 374 de clădiri ce au nevoie urgent de reconsolidare, doar o treime constituiau pericol public. Acum însă jumătate din clădirile cu bulină roșie sunt considerate și pericol public. Acest lucru este cauzat de modificări în Ordonanța de Guvern nr. 20/1994 care reglementează statutul de pericol public al clădirilor cu risc seismic.

Clădirile cu risc seismic devin un pericol public dacă: a) cuprind spatii publice cu alta destinatie decât aceea de locuinta, ocupate temporar/permanent de un numar mare de persoane; b) sunt amplasate in zone dens circulate si/sau cu aglomerari de persoane; c) adapostesc valori materiale si/sau de patrimoniu cultural, potrivit Ordonanței privind măsuri pentru reducerea riscului seismic, nr. 20/1994.

În aceste condiții, în ultimii 9 ani a fost consolidat un număr de 26 de cladiri, 16 dintre acestea din bani publici, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. „În prezent sunt în lucru 6 obiective și urmează începerea lucrărilor la alte 5 cladiri, în funcție de semnarea contractelor de finanțare cu fiecare proprietar”, relatează reprezentații municipalității citați de B365.ro.

5 COMENTARII

  1. Vrancea e descarcata si asa va ramane mult, mult, mult timp, asadar care cutremur?
    Cel din 77 a fost facut cu un sistem de emisie de microunde numit Harp sau Haarp, se poate gasi pe internet o poza cu cel din Alaska. Si oricum asupra Romaniei acel sistem sau unul similar „din satelit” nu mai este posibil sa fie util.
    Hai sa ne gandim la ceva productiv si fara frica.
    Vedeti si ultimul interviu al lui Marmureanu. Vezi link http://www.libertatea.ro/detalii/articol/gheorghe-marmureanu-cutremur-6-5-grade-355236.html
    uite si deformarile:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11668859-marmureanu-anul-acesta-romania-putea-cutremur-intre-6-7-scara-richter.htm
    http://www.realitatea.net/marmureanu-un-cutremur-cu-magnitudine-de-pana-la-7-se-poate-produce-oricand-video_919809.html
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/seful-de-la-fizica-pamantului-presa-l-a-presat-pe-marmureanu-969822.html
    fiecare intelege ce doreste

  2. Sa puna o bulina rosie si pe usl! La primul „cutremur”…nu se stie… E deja plina de „fisuri”…

  3. No problem! Marele Oprescu le va rezolva pe toate in mandatul mult stimatului….numai sa nu mai inventeze ca a luat o „grea mostenire” de la predecesorul….fiindca numai in Romania se practica asa ceva…a devenit un SLOGAN 😉 in ultimii …23 de ani !!!!!!Wauuu!!!!! ce multzi ani au trecut…si noi greu ne mai schimbam.

  4. si Primaria Capitalei ce face ?
    Primarul Oprescu vorbea acum cativa ani despre masurile pe care vrea sa le ia in „asteptarea” marelui cutremur : un mega-cimitir de vreo 50 000 de locuri. Fara comentarii.

Comentariile sunt închise.