Dan-Turturica“Un nou scandal”. Acestea au fost primele cuvinte rostite de Victor Ponta dupa anuntul presedintelui ca va organiza un nou referendum pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un legislativ unicameral. Dupa care a adaugat: “sa faca orice referendum doreste… are dreptul, foarte bine”.

La scurt timp dupa declaratia premierului, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca va cere, luni, convocarea Birourilor permanente. “Nu are niciun rost sa cautam tertipuri. Birourile stabilesc o procedura, se face dezbatere in Parlament si se da acceptul.”

O zi mai tarziu, Liviu Dragnea, al doilea om din PSD, a declarat la Constanta: „Este dreptul presedintelui sa ceara organizarea unui referendum. Guvernul il va organiza atunci cand se va stabili data, iar cetatenii se vor pronunta fata de intrebarile care vor fi puse”. Intrebat daca Parlamentul va aviza acest referendum, Dragnea a a raspuns ca “nu vede de ce Parlamentul s-ar opune unui drept al presedintelui”.

Ca sa intelegeti pe deplin cat de neverosimila este reactia a liderilor PSD, plina de solicitudine, de intelegere si chiar de bunavointa fata de drepturile presedintelui, faceti un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va cum ar fi reactionat cei citati mai sus daca Traian Basescu ar fi avut o initiativa similara asta vara.

Ce potop de acuzatii ar fi urmat! “Ce drept al presedintelui?! Basescu mai are un singur drept. Sa-si dea demisia pana nu il dam noi afara, in suturi!”. “Vrea sa se intoarca la popor? O sa avem noi grija ca poporul sa il astepte cum se cuvine, in piata publica!” Si ce sedinte de infierare s-ar mai fi incins la Antena 3, cu sfanta treime uselista Ponta, Antonescu si Voiculescu, uniti in cuget si fapta, somandu-l pe “marinarul care cauta pe jos, pe podelele Cotroceniului, dupa sticla de bautura” sa nu se mai zbata si sa degajeze iute terenul.

Azi, la nici un an de la momentul in care i-ar fi pus pielea pe bat lui Traian Basescu daca nu ar fi intervenit occidentalii, liderii PSD ne spun, nici mai mult nici mai putin decat ca se vor face luntre si punte pentru a respecta “dreptul presedintelui”. Si nu oricum, ci cu maxim de celeritate, dupa cum explica plin de elan Valeriu Zgonea. Piedici? Nici vorba, intareste Dragnea.

Care este motivul acestei schimbari de atitudine? Simplu – referendumul pe care il cere presedintele convine de minune si Partidului Social Democrat. In special lui Victor Ponta. Beneficiile pentru presedinte vor fi mai putin consistente, se vor vedea mai tarziu si sunt cu multi de “daca” in coada.

Isi doreste PSD cu adevarat un parlament unicameral, cu doar 300 de alesi? Nici vorba. Reluarea referendumului din 2009 se potriveste manusa intereselor lui Ponta si ale oamenilor sai deoarece va duce, in final, la blocarea Constitutiei “lui Antonescu”. Iata cum si mai ales de ce.

Nu mai este de mult un secret ca exista disensiuni majore intre liderul PSD si cel al PNL asupra formei pe care o capata noua lege fundamentala, sub bagheta celui de-al doilea. Ce nu a razbatut, insa, public este ca motivul principal de disputa nu l-a reprezentat niciodata dreptul homosexualilor de a se casatori, sau cele ale animalelor la o viata decenta.

Nemultumirea fundamentala a lui Victor Ponta si a celor ce il sustin, vine de la decizia lui Antonescu de a-i lasa fara puteri pe viitorii presedinti ai tarii. De ce? Pentru ca si seful PSD urmareste sa devina presedinte si nu are nici un motiv sa-si doreasca sa ajunga la Cotroceni ca un om de paie.

Functia are valoare, mai ales pentru aliatii sai, doar atata timp cat vine la pachet cu o putere reala. Ce rost ar avea sa investeasca atatea resurse in lupta pentru presedintie daca victoria omului pe care il promoveaza – Ponta sau oricine altcineva – nu le va aduce un plus de parghii de influenta?

Spre deosebire de alte teme, cum este ofensiva impotriva lui Dan Voiculescu, de exemplu, aspiratiile lui Ponta la functia suprema in stat se bucura de sustinerea totala si entuziasta a locotenentilor sai. Motivul este evident. Dragnea si Zgonea spera sa-i ia locul la conducerea PSD deindata ce va pleca la Cotroceni.

Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa vegheze si ei ca avantajele functiei prezidentiale sa fie suficient de tentante pentru ca Ponta sa decida ca merita sa renunte pentru ele nu atat la sefia partidului cat mai ales la functia de premier. Iar pericolul maxim care le poate ruina speranta de a prelua in curand sefia partidului vine acum de la Antonescu. Daca noua Constitutie trece in forma gandita de liderul liberal, Ponta nu va parasi niciodata partidul pentru Cotroceni.

Ambitiile si calculele social democratilor nu ii sunt straine partenerului lor din USL. Antonescu este acum sigur ca PSD nu il va sustine si ca va arunca un candidat propriu in lupta de anul viitor. Se vede din atitudinea sa paradoxala din ultimele saptamani: si-a amputat singur un an de mandat si majoritatea atributiilor unui functii pe care, teoretic, ar urma sa o preia foarte curand.

Atitudinea umila, daca nu chiar sinucigasa, contrasteaza flagrant nu doar cu orgoliul sau elefantin ci si cu modul in care si-a pregatit Adrian Nastase, de exemplu, descalecarea la Cotroceni. Cu un an inaintea alegerilor, fostul sef al PSD a marit mandatul prezidential la cinci ani, iar atunci cand a fost sigur ca nimeni nu ii mai poate sufla victoria a pompat in bugetul administratiei prezidentiale o suma colosala.

Ce-i diferentiaza pe Nastase si Antonescu? Adrian Nastase era absolut sigur ca va castiga alegerile si va deveni viitorul presedinte al Romaniei, in timp ce Crin Antonescu este absolut sigur ca se afla la un pas de a-si rata visul. De aceea, joaca la disperare.

Crin Antonescu a inteles de ceva vreme ca, din cauza aliantei cu Voiculescu si a pozitionarii impotriva intereselor nationale, impotriva sa lupta si toate institutiile de forta aliniate la directia strategica – majoritatea serviciilor de informatii, DNA, Parchetul General, Curtea Suprema de Justitie, CSM, Curtea Constitutionala, ANI. Ceea ce face ca si razboiul cu PSD sa fie mult mai greu de dus.

Prin urmare, ultima sansa de a castiga presedintia este sa coalizeze toate nucleele de putere politice, institutionale si economice disparate care sunt nemultumite de hotararea statului de a imputina drastic numarul celor ce fura din banul public dar si pe cele ce se simt amenintate de coabitarea Basescu – Ponta sau nu castiga nimic de pe urma ei.

Ce promite Antonescu acestei osti de stransura pentru a o face sa lupte de partea sa? Putere absoluta. Taierea prerogativelor sefului statului, dar si multe modificari revoltatoare aduse Constitutiei – cum ar fi obligatia magistratilor care ancheteaza parlamentari sa vina sa dea socoteala in fata colegilor lor –  reprezinta ofrandele pe care le pune la picioarele celor ce vad in insitutiile de forta dusmanul numarul unu. Acesta este sensul declaratiei lui Traian Basescu privind ”intelegerea murdara” incheiata de Crin Antonescu.

“Se defriseaza atat de tare atributiunile presedintelui incat cred ca pe undeva pe dedesubt e o intelegere murdara care se reflecta in Constitutie.Ramai candidatul nostru si te alegem presedinte dar chiar te alegem degeaba. Daca toata puterea e la noi si la majoritatea parlamentara, te facem presedinte, dl Crin Antonescu. Nu poti ca pe un presedinte ales sa-l pui pe post de paiata la Cotroceni, sa propuna doar sefii de servicii”.

Esenta ”intelegerii murdare” este cat se poate de clara. Transferul puterilor presedintelui catre legislativ nu reprezinta altceva decat predarea tuturor cheilor statului catre cei ce controleaza Parlamentul. Si cine controleaza Parlamentul? Poporul, spune cu emfaza Antonescu. ”Noi redam, de fapt, puterea poporului”.

Minciuna gogonata. Parlamentul este controlat de catre cei ce manipuleaza procesul electoral si de cei ce au interese in influentarea frauduloasa a mecanismelor legislative – baronii locali si structurile de putere informala care transforma banii murdari ai afaceristilor corupti in voturi plus toti cei ce sunt dispusi sa cumpere senatori si deputati la kilogram. Asta este reteaua pe care Antonescu vrea sa o atraga de partea sa pentru a ajunge presedinte cedandu-le prerogativele de a numi oameni cheie in institutiile de care se tem cel mai mult.

Practic, procesul de revizuire a Constitutiei a fost transformat de liderul PNL, sub indrumarea pretioasa a lui Voiculescu, intr-un instrument de cumparare a sustinerii politice si financiare de care are nevoie in lupta de anul viitor. Si le merge. Ultimii care dau semne ca sunt interesati de oferta sunt, surpriza, maghiarii. Il vor sustine fara rezerve pe Antonescu daca acesta va introduce in Constitutie dreptul lor la autonomie.

Transferul puterilor presedintelui catre Parlament, cata vreme legislativul este inca un bastion al celor ce se cred deasupra cetateanului de rand si care cauta orice prilej pentru a impiedica justitia sa ii traga la raspundere cand incalca legea, prezinta riscuri serioase.

Cat se serioase? Uitati-va peste gard, la vecinii bulgari, unde Parlamentul a numit ca sef al principalului serviciu de informatii un mogul media. Credeti ca un Parlament al Romaniei inzestrat cu supra-puterile pe care vrea sa i le ofere Antonescu ar avea vreo jena sa il numeasca pe Voiculescu sef la SRI?

Consecintele negative pe care le-ar avea dezechilibrarea mecanismelor de control existente intre institutiile statului reprezinta un alt argument care explica de ce Victor Ponta si echipa sa de la varful PSD nu sunt complici la planul de retezare a prerogativelor prezidentiale. Si nu este de vorba de ce isi doresc, ci de ce isi permit sa faca.

Chiar daca acestora le-ar surade ideea sustinerii unui Antonescu – presedinte paiata in schimbul unor atributii sporite ce ar reveni premierului Ponta, ca alternativa la ambitia PSD ca viitorul sef al statului sa fie unul de-al lor, daca ar apuca-o pe acest drum institutiile care ii sprijina acum s-ar intoarce si impotriva lor.

Pentru institutiile de forta, miza este colosala. Un Parlament atotputernic si controlat de nucleele de putere corupte ar insemna distrugerea a tot ceea ce au cladit. Anularea tuturor eforturile de pana acum de a limita raza de actiune a mafiei politice si de a se achita de obligatiile de asanare a societatii ce ne revin prin parteneriatul strategic cu SUA si UE. Mai grav, materializarea planului Voiculescu – Antonescu le-ar ameninta chiar existenta.

Exista mai multe lucruri neclare ce privesc amestecul presedintelui in toata aceasta poveste. In primul rand, de ce s-a amestecat in ea, avand in vedere ca nu mai poate candida si deci nu mai este interesat direct de puterile pe care le va avea succesorul sau? Ba din contra, in varianta in care mai cocheteaza cu ideea de a fi  candva premier, ar trebui sa se declare mai degraba foarte incantat de miscarea lui Antonescu si nu ar avea motive sa incerce sa o zadarniceasca.

Exista mai multe ratiuni pentru care Traian Basescu a iesit la atac. Cel esential: realizeaza pericolul mortal pentru reformarea statului, pentru binele Romaniei, pe care il implica strategia Voiculescu – Antonescu. Pentru el ar fi infrangerea suprema daca la finalul celor doua mandate ar preda steagul exact celor mai inversunati adversari ai modernizarii tarii.

Doi, este loial pactului de coabitare si ii da o mana de ajutor lui Victor Ponta. Un atac frontal al premierului la partenerul din USL ar degenera rapid intr-un conflict total care i-ar costa mult ca imagine pe pesedisti. De aceea, este mult mai eficient ca stratagema vinderii Constitutiei catre politicienii corupti si finantatorii lor sa fie blocata printr-un demers nobil si cat se poate de democratic – reafirmarea optiunii majoritare exprimata in timpul referendumului din 2009. Si care pare situat deasupra razboiului fratricid din USL.

Cu toate ca isi tine promisiunea fata de sustinatorii lui Ponta care i-au cerut sa renunte la jocul dublu, este foarte posibil ca Traian Basescu sa nu fi abandonat speranta ca ”dottore” isi va rupe pana la urma gatul, caz in care implicarea sa urmareste, de fapt, prezervarea puterilor pentru un viitor presedinte, de dreapta, pe care l-ar sustine din toata inima. De abia pe ultimul loc se afla dorinta sa de a-si reface capitalul politic.

Cum spera presedintele sa ii dea lovitura decisiva lui Antonescu cu ajutorul ”intoarcerii la popor”? Simplu. Daca acesta nu va renunta de buna voie la planul sau meschin, referendumul chiar va avea loc. Si cu sprijinul tacit al PSD se va inregistra, din nou, un vot masiv de sprijin pentru propunerile presedintelui. In acel moment, ”parintele” noii Constitutii va fi mat.

Pe de o parte, nu va putea ignora, din nou, ”vointa poporului”, pentru ca ar echivala cu o sinucidere politica – si-ar pierde instantaneu si putinul capital electoral care i-a ramas. Pe de alta, nici nu va putea sa propuna o noua Constitutie cu un numar injumatatit de parlamentari pentru ca ar insemna sa dea o lovitura nucleelor politice mafiote a caror bunavointa incearca sa o cumpere – acestia au cel mai mult de pierdut din reducerea candidaturilor potential eligibile pe care le vand o data la patru ani.

In final, nu ii va ramane altceva de facut decat sa abandoneze procesul de revizuire a legii fundamentale, sa accepte ca esecul spectacolului grotesc pe care l-a pus in scena i-a fost fatal si sa-si ia gandul ca va fi vreodata presedintele Romaniei.

– Opinie publicata de Romania Libera

6 COMENTARII

  1. excelent, domnule Turturica si foarte pertinent rationamentul! Felicitari! Cum facem insa sa ajunga la ochii si urechile acestui popor surd si indiferent la ce i se intampla? Mai pot fi oare treziti la realitate? Mai avem vreo sansa in afara de emigrare?

  2. …..ca de obicei ,o analiza excelenta a lui Dan Turturica…bine zis domnule ,oare de ce nu avem si politicieni cu gandire ca a dumneavoastra….de ce oare sunt toti zero in gandire si-n fapte !…..de ce ,de ce …..

  3. Unii nu au sa puna o paine pe masa si ei huzuresc si toaca bani statului,hotel de 5*,contracte de miliane,miliarde nu se mai opresc din furat,arogatii,smecher , mincinos si parveniti,cu diplome cumparate,copiate,furate……plus fara opozitie.

  4. Cacarau nu ajunge presedinte an veci si Ponta care a revenit din Germania si sa batut cu caramida an piept ca respecta legile statului nu mai are de ales.Pariu ca daca se supune la vot o sa fie o prezenta de 70-80% care vor vota nu 30% cum propun ei deoarece poporul ai uraste pe toti parlamentari nu conteaza din ce partid sant,oricum o sa dispara tot ce e peste 300

  5. UN URIAS SCANDAL DIPLOMATIC
    Domnule Turturica
    Te rog urmareste filmul meu.
    Dupa prezentarea lui la FBI a avut loc un protest al Ambasadei SUA adresat guvernului roman
    cateva ore Ambasadorul Japoniei s-a adresat presedintelui Basescu.

    Rezultatul ….o sedinta extraordinara a guvernului
    Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, pe baza unei propuneri din partea MAE, numirea in functia de consul general al Romaniei la New York a lui Claudiu Lucaci, directorul Stirilor TVR, decizia urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.

    „Ieri in sedinta de Guvern a fost adoptata la propunerea MAE decizia de numire in functia de consul general al Romaniei la New York a domnului Claudiu Lucaci. Decizia urmeaza sa fie publicata, conform procedurii, in Monitorul Oficial”

Comentariile sunt închise.