ponta-petrescuMinistrul Finanțelor a ratat ocazia de a demonstra că este o persoană onestă, chiar dacă s-a dovedit  incapabilă să explice cum va acoperi gaura produsă de reducerea CAS. În loc să prezinte cifrele cerute de președinte, Ioana Petrescu a preferat să meargă pe mâna consultanților politici ai premierului Victor Ponta, Mirel Palada și Dan Sultănescu, și să acuze, la postul penal Antena 3, faptul că cerința președintelui era una ”politică”. În realitate, singura miza a consultanților politici este aceea de a-l trimite pe Ponta la Cotroceni. În tot acest joc, Ioana Petrescu e doar un pion, deloc nevinovat.

Înainte de 1989, pentru a scăpa de discursul dublu și de concesiile pe care orice student era obligat să le facă într-o facultate umanistă, foarte mulți alegeau științele exacte. Dacă erai student la litere, la filologie, la istorie sau la filosofie, era imposibil să treci prin facultate fără a mânca rahatul ideologic ce îți era servit la cursuri. Marxism-leninismul triumfător împănat cu citate din Nicolae Ceaușescu era materie obligatorie la orice facultate umanistă.

Astfel, numeroși români s-au îndreptat către facultăți de matematică, fizică, chimie, geologie ș.a. pentru a scăpa de aceste lucruri. 1+1=2 și în capitalism și în comunism. Cifrele nu mint. Sau, cel puțin asta am crezut până în ieri, când ministrul finanțelor a declarat că nu a dorit să-i prezinte cifre președintelui Traian Băsescu, atunci când acesta i-a cerut să arate care sunt sursele cu care se vor acoperi gaura din buget, deoarece ”era o întâlnire politică”.

Ioana Petrescu este ministru de Finanțe. Nimeni nu îi poate cere vreodată să facă declarații politice. Nici Traian Băsescu nu a făcut-o. I-a cerut doar cifre. Însă nu le- a primit, pentru că în accepțiunea doamnei Petrescu, acestea sunt politice.

”Aruncam cifrele privind CAS într-o dispută politică. Ştiam care este jocul şi îmi era frică”, a explicat ea aseară, la Antena3. Dacă un papagal precum Cătălin Ivan ar fi spus că cifrele sunt politice, am fi râs și am fi trecut mai departe. Declarația îi aparține însă ministrului de Finanțe, de la care așteptăm exact acest tip de clarificări.

Cu toate că susține că nu dorește să fie parte a unui joc politic, Ioana Petrescu a comis un gest de impolitețe ce nu are nicio scuză. Ea a explicat, totodată, că nu i-a oferit președintelui rezultatele studiului, pentru că acesta ar fi secret. În realitate, studiul a fost nu doar trimis către FMI ci deja respins de către partenerii noștri internaționali. Astfel, într-o conferință de presă susținută în urmă cu o săptamână la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar Internațional, afirma că așteaptă de la guvernul Romaniei măsuri pentru a compensa lipsa de venituri generată de reducerea CAS.

”FMI împărtășește obiectivul de a reduce taxele mari pe forța de muncă în efortul de a stimula angajările. Trebuie să înțelegem cum intenționează guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fără măsuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va crește deficitul bugetar”, a declarat Gerry Rice, conform Hotnews.

În ciuda faptului că a încercat să ne asigure că nu dorește să intre în conflicte politice, Ioana Petrescu s-a dus aseară pentru a oferi explicații la televiziunea unui turnător condamnat în primă instanță la 5 ani de pușcărie pentru că a furat statul, televiziune ce face parte dintr-un trust condus de o gașcă de penali trimiși în judecată pentru șantaj.

E greu de spus dacă Ioana Petrescu nu înțelege jocul sau pur și simplu se complace în mocirla morală și penală în care a ajuns. Cert este că intrată pe mâna consultanților lui Victor Ponta, aceștia o storc de orice urmă de credibilitate și îi terfelesc fără nicio jenă imaginea, doar pentru ca drumul premierului către Cotroceni să fie cât mai lin.  Oricare ar fi însă realitatea, istoria o va menționa ca pe un ministru folosit de o gașcă de mafioți. Dacă și-a dat sau nu acordul, nici nu mai contează.

De ce susțin scăderea CAS

Ca om de dreapta, susțin fără nicio rezervă relaxarea fiscală în România. Consider că scăderea taxelor și a impozitelor este esențială pentru a ne dezvolta și a fi competitivi.

În același timp, atragem atenția că scăderea CAS urmată de o nouă serie de măriri de impozite și accize nu ar aduce niciun beneficiu economic, ba chiar ar creiona și mai pregnant imaginea unui guvern impredictibil. Imaginea a fost deja creată în mediul de afaceri ca urmare a zecilor de taxe crescute sau apărute în ultimii doi ani și a modificărilor dese la Codul Fiscal.

Cred totuși că în paralel cu scăderea taxelor, Guvernul trebuie și să scadă masiv cheltuielile bugetare, pentru a nu mai opera cu deficite ca până acum. Acest lucru înseamnă scăderea drastică a cheltuielilor cu salariile bugetarilor și retragerea statului din majoritatea domeniilor economiei, precum Sănătatea sau Educația. Nu credem însă că guvernul Ponta va fi capabil să ia aceste măsuri, pentru că astfel ar pierde câteva milioane de votanți dar și posibilitatea de a frauda bugetul de stat.

 

Sursa: inliniedreapta.net

Comentariile sunt închise.