Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in urma sedintei cu FMI, ca discutia in privinta privatizarii CFR Marfa se va relua pe 5 februarie in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

„Am agreat continuarea procesului de privatizare la societatea Electrica SA, dar cel mai important si mai dificil punct de pe ordinea de zi a fost cel referitor la CFR Marfa. Dupa cum stiti, Guvernul si Romania in ansamblu s-au angajat in luna februarie sa privatizeze majoritar compania CFR Marfa, care este pe pierdere si care creeaza probleme de deficit. Ulterior, in octombrie, daca nu ma insel, a existat o decizie a CSAT care impiedica continuarea procedurii. Pe ordinea de zi din data de 5 (n.r. februarie), in urma discutiei informale pe care am avut-o cu presedintele Romaniei, va fi din nou aceasta problema a privatizarii CFR Marfa – o privatizare majoritara, dar o privatizare cu un investitor strategic, adica o procedura care sa faca posibila participarea doar a celor mari companii, care sa aiba experienta in domeniu, care sa poata avea capacitate financiara si care poate sa garanteze inainte, si nu dupa incheierea procedurii de privatizare, faptul ca pot sa investeasca, sa salveze locurile de munca si sa faca din CFR Marfa ceea ce a fost in trecut – o companie cu adevarat strategica pentru Romania”, a declarat Ponta.

Premierul a afirmat, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca FMI a acceptat o extindere cu inca doua luni in ceea ce priveste programul de reforme structurale, a privatizarii companiilor de stat, mai exact listarea a 15% din Transgaz, selectarea unui consultant pentru listarea pe bursa a 15% din compania energetica Oltenia, 10% din Nuclear Electrica si 15% din Romgaz, la care statul ramane actionar majoritar.

Din afirmatiile premierului,sumele obtinute in urma listarii a 10-15% din pachetele de actiuni, vor putea fi folosite la investitiile din cadrul companiilor, potrivit Agerpres.