Pînă la mult anunțata moarte a presei scrise va mai curge multă cerneală. Atîta timp cît în România încă există oameni de bine, din al căror pix se pot scurge sume de bani spre ziare și reviste, presa scrisă mai are o șansă. E șansa bolnavului în moarte clinică, ținut în viață de aparate și de speranța unei reveniri miraculoase. Să luăm spre exemplu cazul de mai jos:

Chiar și un personaj ultra-mediatizat cum e primarul Constanței, Radu Mazăre, mai dă bani pe publicitate. Ce-i drept, nu-i dă de la el, ci de la primărie. Și nu oricui ci unor prieteni și parteneri de biznis. Spre exemplu, la mijlocul lunii iunie, primăria Constanța a decis că e cazul să achiziționeze niște servicii de publicitate în presa scrisă, prin intermediul unei agenții. La două luni distanță a fost organizată chiar și o licitație. Pe 11 septembrie, la licitația de la primărie s-a prezentat o singură companie, Telegraf Advertising SRL din Constanța. Pesemne porumbeii călători prin care s-a mediatizat licitația au ajuns doar la firma în cauză. Și asta cu toate că suma pusă la bătaie de către Mazăre era una destul de constistentă, peste 3,5 milioane lei, pentru servicii de publicitate timp de 4 ani. Ei bine, cum era și normal, firma participantă a fost declarată cîștigătoare și a fost astfel semnat contractul cu nr. 110.541 din 11 septembrie. Contractul nu e unul simplu, de intermediere publicitate. De banii ăștia, cei de la Telegraf Advertising mai trebuie să ofere servicii de creație, de redactare a anunțurilor primăriei Constanța, respectiv convocatoare de ședință, anunțuri de începere a unori lucrări, comunicate de presă și ce mai are de comunicat publicului larg instituția. Chestia asta n-ar trebui să fie însă prea complicată, mai ales dacă ne gîndim la adevărata simbioză dintre Telegraf Advertising și primăria Constanța. Mai exact, Telegraf Advertising SRL este deținută de Sorin Strutinsky, unul dintre afaceriștii de succes din cercul lui Mazăre și chiar prieten cu acesta. Ba mai mult, din cele șapte societăți comerciale la care primarul Radu Mazăre a deținut sau deține acțiuni ori părți sociale, în șase este sau era asociat cu exact Sorin Strutinsky. În Telegraf Advertising nu sînt însă asociați. Că doar nu se cădea să-și dea propriei firme bani de la primărie. Așa, chiar direct.

Iar dacă la biznisul ăsta mai punem faptul că printre cele 39 de societăți comerciale pe care le deține Sorin Strutinsky conform datelor de la Registrul Comerțului – unele din ele în insolvență, altele în funcție și altele în proces de închidere – se regăsește și celebra “Tutun și Ziare”, care se ocupă de distribuția multora dintre publicațiile scrise, e pe undeva de înțeles cum de un astfel de subiect, extrem de public și pe care l-ar fi putut pune cap la cap și un jurnalist de monden, nu a prea apărut în ziarele serioase centrale sau locale. Cu toate că suma de bani dată cado de primărie depășește ușor bugetul anual al unei publicații serioase.

– opinie publicată pe blogul Cristorian.ro –

3 COMENTARII

  1. Este dureros ce se intampla cu „presa”,de fapt cu acesti fripturisti care si-au uitatuitat respectul profesional.Imi este greata.

  2. m-ati derutat, domnule Cristorian !
    Citind titlul ma asteptam la o analiza care sa ma lumineze si sa-mi dea sperante in viabilitatea presei scrise. Era o ironie …fara speranta mult asteptata. (nu, nu vreau sa critic articolul, pe care il apreciez, de altfel.) Presa scrisa in pline mismasuri ale interlopilor constanteni ! Din nefericire nu numai la Constanta presa devine actorul unor afaceri suculente, ci mai peste tot. Putine, mult prea putine publitatii si-au mai pastrat demnitatea jurnalistica.
    Am mar admiratie pentru saptamanalul „Formula As”. Egala siesi si misiunii pe care si-a dat-o, aceasta prublicatie n-a coborat niciodata in mocirla si dincolo de modestia cu care abordeaza subiecte de interes din cele mai diverse domenii, fiecare articol este o contributie de calitate si de tinuta. Si mai are o imensa calitate : aceea de a fi pozitiv, de a vorbi despre lucruri care fac sa renasca mandria de roman, de exemple minunate din chiar lumea care ne inconjoara pe care ne-nvata sa le vedem, de atatea si atatea lucruri pozitive care ne-ar putea lumina viata, contrar oravurilor pe care ni le inoculeaza sistematic si cu prea putine exceptii, restul presei romanesti. Iata secretul care explica fidelitatea cititorilor „Formulei As” si faptul ca pana astazi n-am auzit pe nimeni, chiar pe nimnei spunand cuvinte urate la adresa acestei publicatii.

Comentariile sunt închise.