1546059_10151827749502687_1611772323_nAproximativ 400 de oameni si-au anuntat prezent, marti, la un protest in fata reprezentantei Comisiei Europene din Romania. Activistii vor protesta impotriva proiectului Comisiei Europene de a elabora un set de recomandari pentru fracturare hidraulica, masura care nu ar avea nicio forta legislativa.

Pe 22 ianuarie, la Bruxelles va fi „miercurea neagra” a mediului. Comisia Europeana, care promisese initial ca va elebora un cadru de reglementari care sa permita ca fracturarea hidraulica sa se faca “civilizat” (un oxymoron aberant), la presiunea lobby-ului unor tari ca Romania, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, a decis sa elaboreze un set de recomandari pentru fracturarea hidraulica, care, insa, nu au nicio forta legislativa. Acest lucru este total impotriva rezultatelor consultarii publice europene din martie 2013, care a evidentiat faptul ca 64% dintre cetateni sunt impotriva fracturarii hidraulice si isi doresc interzicerea ei, nicidecum reglementari care sa permita dezvoltarea acestei industrii.Cu toate acestea, Comisia Europeana, fara niciun mandat de la cetateni consultati, in ciuda opozitiei crescande in cadrul Uniunii Europene si in afara sa fata de fracturarea hidraulica, a cedat lobby-ului industriei si celui al unor politicieni corupti, alegand varianta cea mai confortabila pentru industrie si cea mai periculoasa pentru cetateni si mediu. Varianta unor NONREGLEMENTARI – sub forma unor recomandari…amiabile catre Statele Membre. Practic, in acest mod se lasa la latitudinea statelor membre sa aleaga daca folosesc sau nu aceste recomandari. Este deja clar, dupa toate semnalele de pana acum, ce pozitie vor avea Romania, Marea Britanie, Polonia, de ex. in problema fracturarii hidraulice.” se mai anunta pe pagina oficiala a evenimentului.

Protestul de la Bucuresti face parte din cadrul unui eveniment mai amplu al activistilor, din toata Europa, care militeaza impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Evenimentul a constat si in transmiterea unei scrisori deschise adresata tuturor institutilor UE, semnata de 250 de ONG-uri si asociatii din intreaga Uniune Europeana.

In cadrul aceluiasi eveniment, se mai anunta proteste si in fata institutilor UE din Sofia, Madrid si Dublin.

In cadrul protestului de la Bucuresti, activistii vor inmana reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti o scrisoare prin care vor informa si vor cere luarea de masuri urgente asupra situatiei de la Pungesti.

„Cu acest prilej, pe langa scrisoarea de protest semnata de cele 250 de ONG-uri la nivel european, vom inmana reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti o scrisoare prin care vom informa din nou asupra situatiei de la Pungesti si vom cere luarea de masuri urgente de catre Comisia Europeana impotriva statului roman pentru incalcarea flagranta a criteriilor Copenhaga privind democratia, statul de drept si drepturile omului in situatia de la Pungesti.” se mai anunta pe pagina oficiala a evenimentului.