protestZeci de membri şi susţinători ai Asociaţiei ‘Cuţu, Cuţu’ protestează joi în faţa sediului Primăriei Capitalei, solicitând demiterea conducerii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Protestatarii au pancarte şi panouri cu lozinci împotriva conducerii ASPA şi a plasării câinilor în adăposturile Primăriei Capitalei.

„În august expiră mandatul celor trei directori de la ASPA – directorul general şi doi directori de proiect – şi cerem primarului Oprescu, pe această cale, să nu prelungească acest mandat, pentru că dumnealor nu au făcut decât să acutizeze problemele populaţiei, nu au dus la diminuarea numărului de câini de pe stradă prin acţiunile lor şi, mai mult decât atât, au reuşit să emită patru acte normative care au nemulţumit toată populaţia Bucureştiului. Ei au încheiat contracte de bază, abuzive, fără o licitaţie propriu-zisă, au eutanasiat câini pe care oamenii ar fi vrut să-i adopte (…), n-au vrut să ne lase să verificăm aşa-zisele adopţii pe care le fac dumnealor, nu au colaborat cu localităţile din jur, astfel încât avem mulţi câini la periferie, în special pui care sunt aruncaţi de aceste localităţi, întrucât nu sterilizează absolut deloc şi credem că inclusiv programul de sterilizare pe care îl desfăşoară cu succes de atâţia ani putea să fie mult mai mult mediatizat, ca la ora aceasta să fi ştiut absolut oricine că în Bucureşti se sterilizează gratuit”, a susţinut Marcela Pâslă, preşedintele Asociaţiei ‘Cuţu, Cuţu’.

Pâslă a spus că va încerca să-i prezinte primarului general, Sorin Oprescu, un memoriu privind demiterea conducerii ASPA. „Avem un memoriu legat de demiterea conducerii ASPA, pe care încercăm să-l aducem la cunoştinţa domnului primar astăzi, în mod direct şi dacă nu ni se permite, o să-l depunem la registratură. În afară de acest lucru, mai avem câteva întrebări pentru domnul primar şi o cerere prin care îl rugăm să curme aceste acuzaţii care tot curg în ultimele trei zile la adresa unor organizaţii care au adăposturi cum că au câinii nesterilizaţi sau nevaccinaţi etc.”, a mai spus preşedinta asociaţiei.

Ea a adăugat că adevărul este cel puţin la jumătate faţă de ce afirmă conducerea ASPA. „Noi ştim că există probleme în marea majoritate a adăposturilor, în primul rând pentru că nu au bani (n.r. – asociaţiile neguvernamentale) şi pentru că cei 3,3 milioane de euro ajung numai la SRL-uri şi la Primăria Generală, dar nicicum nu ajung la ONG-uri. A doua problemă este că Primăria ar putea să ajute aceste organizaţii să-şi managerieze mai bine problemele”, a afirmat Marcela Pâslă.

Coordonatorul de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a precizat joi, după protestul Asociaţiei ‘Cuţu-Cuţu’ din faţa Primăriei Capitalei, că va acţiona în continuare pentru aplicarea hotărârilor CGMB privind prinderea, transportul, sterilizarea şi readucerea câinilor comunitari în zonele din care au fost luaţi.

„Văd că pe ei (n.r. ONG-urile pentru protecţia animalelor) îi deranjează acest lucru. Probabil ei considerau că dacă obţin demisia noastră scapă şi de obligaţiile din hotărâre. După ce primarul general a avut iniţiativa şi a pus pe ordinea de zi proiectele, iar consilierii generali le-au votat, am lăsat şi Prefectura să studieze toate documentele pentru a-şi spune sau nu punctul de vedere şi hotărârile sunt valide şi supuse implementării. Acum se fac procedurile pentru atribuire. Săptămâna aceasta am început cu documentaţia şi săptămâna viitoare, probabil, începe şi partea de comunicare şi de solicitare de informaţii”, a explicat presei Băncescu.

Cât priveşte încheierea unor contracte în mod ilegal şi eutanasierea unor câini pe ascuns, după cum au susţinut reprezentanţii Asociaţiei ‘Cuţu-Cuţu’, Băncilă a spus că nu are idee despre ce contracte este vorba.

„În primul rând ar trebui să existe acele contracte. Ele nu există, iar pe ascuns, probabil, folosesc termenul acesta să justifice fără dovezi. Or, nu au dovezi. Din Bucureşti, tot timpul ni s-au arătat poze din alte localităţi, din alte adăposturi”, a afirmat oficialul ASPA.

Potrivit acestuia, adăposturile pentru câini deţinute de ONG-uri sunt nişte depozite de câini.

„Nu erau sterilizaţi, nu erau deparazitaţi, nu erau înregistraţi, nu au nicio evidenţă privind vaccinul antirabic şi acesta este un lucru foarte periculos. Ei consideră, efectiv, că pot să facă opţional anumite lucruri. Când ai grijă de nişte câini îţi asumi, indiferent de numărul lor. Tocmai ei care susţin ideea sterilizării şi returnării, tocmai ei stochează peste 2.000 de câini numai în Bucureşti. Din ce am apucat să verific până acum, sunt opt adăposturi în Bucureşti şi aproape 2.000 de câini. Avem şi imagini aeriene, să putem număra exact. Sunt 1.200 de câini în trei adăposturi”, a arătat acesta.

La nivelul Bucureştiului, conform datelor Ministerului de Finanţe, sunt 51 de ONG-uri cu acest specific. ‘O să vedem, şi din punctul de vedere al banilor, unde au ajuns şi ce au făcut cu ei, la câini oricum n-au ajuns. Aici e vorba şi de metodele de colectă fie din donaţii, fie din acel formular de 2%, fie din traficul de câini’, a mai afirmat Răzvan Băncescu.

2 COMENTARII

  1. Astia sunt oamenii cu deviatii de comportament ..alias cutomanii romanii . Eu nu inteleg dece sunt lasa-ti in libertate ? Sunt spitalele de psihiatrie pline ? maidanezii trebuie eutanasiati

  2. astia de la cutu cutu nu stiu altceva decat sa protesteze! Ieri s-au gasit niste adaposturi improvizate, in care cainii erau morti de foame.N-or fi ale lor si daca nu, de ce nu merg acolo?Sa ma mai lase!

Comentariile sunt închise.