arma ruseasca creata pentru a penetra scutul anti rachetaAnders Fogh Rasmussen a declarat ca nu poate confirma informatiile potrivit carora Rusia si-ar fi retras trupele de la frontiera Ucrainei.

Se retrage sau nu Rusia de la granita cu  Ucraina? NATO nu poate confirma informatia de ieri a ministerului rus de aparare ca un batalion ar fi plecat din zona de granita dupa ce-si incheiase manevrele. Germania crede insa, pana la proba contrara, ca Rusia incepe retragerea – este ce a declarat cancelara Angela Merkel si ministrul ei de externe la Bruxelles, unde are loc reuniunea ministrilor de externe NATO.

Ucraina si revizuirea relatiilor cu Rusia sint principala tema a reuniunii de doua zile a ministrilor de externe ai NATO. Cei 28 de ministri s-au intalnit cu omologul lor ucrainean Andrii Descitia, in cadrul Consiliului NATO-Ucraina, pentru a discuta in ce fel Alianta poate ajuta Kievul sa isi continue reformele militare.

Saptamana trecuta, ministra germana a apararii Ursula von der Leyen propusese o mai mare si mai activa prezenta NATO la frontierele rasaritene ale Aliantei, ceea ce inseamna Polonia, tarile baltice si Romania. Asta dupa ce Alianta a aprobat folosirea de avioane radar de tip Awacs deasupra Poloniei si Romaniei si a decis trimiterea de avioane de lupta in tarile baltice. Propunerea ministrei germane a apararii a fost insa foarte controversata, inclusiv in cadrul marii aliante aflate la putere in propria ei tara.

Ministrul de externe al Poloniei, Rasdoslaw Sikorski, a spus astazi, referitor la aceasta :

„E foarte important ca toti membrii sa se bucure de acelasi nivel de securitate. Polonia e in NATO de 15 ani si singura institutie a Aliantei pe care o avem in tara e un centru de conferinte, asa ca, da, am dori o prezenta NATO mai importanta.”

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen (stanga), seful diplomatiei americane, John Kerry (centru), si ministrul de externe britanic, William Hague, la reuniunea de la Bruxelles, 1 aprilie 2014

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen (stanga), seful diplomatiei americane, John Kerry (centru), si ministrul de externe britanic, William Hague, la reuniunea de la Bruxelles, 1 aprilie 2014

Inainte de reuniune, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat ca nu poate confirma informatiile potrivit carora Rusia si-ar fi retras trupele de la frontiera Ucrainei. Rasmussen a mai spus:

„Rusia a aratat ca e gata sa foloseasca forta pentru a redesena frontierele. Acest lucru pune in pericol legislatia internationala.”

De asemenea secretarul general al Aliantei a folosit formula „act de agresiune din partea Rusiei” si a cautat sa dea asigurari nu doar Ucrainei, ci tuturor tarilor partenere cu NATO:

„Sprijinim Ucraina, ca si pe ceilalti parteneri estici, sa isi mentina alegerile politice.”

In privinta Rusiei, secretarul general Rasmussen a rezumat totul in formula:

„Nu putem continua afacerile comune – business as usual…”

Ucraina si Rusia nu sint insa singurele teme ale celor doua zile de discutii. Retragerea din Afganistan este, de asemenea, un subiect foarte important. Miercuri, ministrii se vor intalni cu sefa diplomatiei georgiene Maia Pangikidze. Georgia este un potential membru NATO, dupa ce i s-a facut in mod oficial aceasta promisiune.

In acest timp, situatia economica a Ucrainei continua continua sa se deterioreze. Astazi, Rusia a anuntat urcarea pretului gazului livrat Ucrainei si a cerut Kievului plata datoriilor inca neachitate.