Societatea Academică din România (SAR) a făcut public, joi, raportul anual de analiză și prognoză. Prezentarea raportului a avut loc la reprezentanța UE (Uniunii Europene) din România. S-a discutat aprins fiecare capitol al raportului: despre momentul aderării țării noastre la moneda euro, despre problema cheltuirii fondurilor europene pentru dezvoltarea regională și despre eterna problemă a subfinanțării sistemului de sănătate.

Ca imagine generală, raportul SAR este de un optimism prudent pentru anul 2012. Pentru ca România să se redreseze și să se dezvolte, este nevoie să fie păstrat un control strict asupra cheltuielilor bugetare, să fie menținut acordul cu FMI (Fondul Monetar Internațional) și să crească impactul fondurilor europene. Acestea sînt condițiile experților SAR care au întocmit raportul. De asemenea, cheltuielile pentru cîștigarea de sprijin electoral sînt văzute drept cel mai mare risc pe termen apropiat. În perspectivă îndelungată, raportul este sceptic față de capacitatea României de a-și crește avantajele și a deveni competitivă în zona euro înainte de anul 2020. Foarte important, în opinia celor care au întocmit raportul este ca Guvernul să reducă contribuțiile sociale, să accelereze absorbția fondurilor europene, să nu crească cheltuielile excesive, să nu renunțe la acordul cu FMI, iar trecerea la euro să se realizeze în următorii 10 ani.

Problema aderării țării noastre la zona euro a fost una destul de aprins dezbătută. Raportul SAR spune că există șanse mari ca România să îndeplinească așa numitele criterii de convergență nominală stipulate în Tratatul de la Maastrich pînă la finele anului 2012, iar moneda euro să fie adoptată pînă în 2015, dar au fost voci in sală care au susținut contrariul. Și încă destul de pertinent.

Argumentul adus de Lucian Albu de la Institutul de Prognoză Economică a fost cel care a închis cumva discuția: “Reformă tare mă îndoiesc că va face România în afara uniunii monetare.”

În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, raportul are în vedere problemele apărute la Programul Operațional Regional (POR) gestionat de Ministerul Dezvoltării. Experții care au întocmit raportul SAR punctează că: “Dacă se dorește creșterea capacității administrative a regiunilor, atunci toate stagiile gestionării fondurilor destinate regiunilor trebuie să ia în considerare situațiile particulare ale fiecărei regiuni, iar abordarea generală trebuie să permită ajustarea realităților la obiectivele regionale și locale, atît prin modificarea arhitecturii instituționale, cît și prin aplicarea principiului subsidiarității în mod consecvent.” Au fost discutate aspecte legate de problemele care apar în implementarea fondurilor europene, de cele care apar în etapele de implementare și evaluare.

Finanțarea sistemului sanitar este considerat eterna problemă a Guvernului român. În raport sînt punctate principalele probleme ale finanțării acestui sistem: plățile informale ridicate ale consumatorilor de servicii medicale, salariile mici ale personalului medical, infrastructura medicală învechită, raportul dintre consumul redus al medicamentelor din bani publici (sub media europeană) și prețul medicamentelor (comparabil cu media europeană). Și cum raportul nu este doar o critică seacă a sistemului sanitar, au fost găsite și o serie de măsuri care trebuie să fie adoptate fără întîrziere în domeniul sănătății. Printre aceste măsuri se numără: liberalizarea salariilor și deblocarea posturilor din sănătate, redefinirea pachetului minim de servicii și introducerea co-plății, modificări de substanță în politica medicamentului, măsuri împotriva risipei, ineficienței și fraudei în sistemul sanitar, precum și măsuri pentru protejarea drepturilor pacienților și responsabilizarea acestora. În final, raportul trage o concluzie foarte simplă: “Majoritatea măsurilor punctuale trebuie și pot fi adoptate fără întîrziere, prezentul raport recomandînd luarea de inițiative în cel mai scurt timp.”

[jwplayer config=”600×394″ file=”https://www.nasul.tv:1001/wp-content/uploads/2012/04/SAR.m4v” image=”https://www.nasul.tv/wp-content/uploads/2012/04/SAR.jpg” html_5=”https://www.nasul.tv:1001/wp-content/uploads/2012/04/SAR.m4v”]

 

9 COMENTARII

  1. Da e ,,stie tot ,,politics ,economie statistici ea le stie pe toate ca si inainte de 89 tovarasii activisti mergeau in vizita …
    off…ma inerveaza si cind ovad dapai cind deschide gura…

  2. D-le Turcescu. Cand o mai invitati si pe ea si pe D-l Nistor sa aveti la indemana si un bax de hartie igienica.

  3. d-na din prim-plan posteste caltabosi?! cum e sa fii cameraman la asemenea eveniment plictisitor

    • Nici eu nu stiu , dar nu-mi spune cand afli , te rog, Stefane 🙂 )))))))))))))))))) 🙂

    • Domnule Radoveanu, este societatea civila moarta de foame, dupa cum vedeti. Care bea bere cu Antonescu si Ponta care o inspira, fiindca restul sunt cahhh. Iar noi, jurnalistii si toata lumea, trebuie sa nu mai scriem de rau de domnii acestia, viitorii conducatori ai scumpei noastre tari, deoarece o sa-ntarce balaia. Putem scrie poezii si desena floricele, dar avem interdictie sa spunem ceva rau de noii ceausesti. Dansa ne reprezinta si ne cearta. In rest e Pippidi, supranumita de ani buni, lippidi, glucidi, protidi. E dintre noi si pentru noi. Ni se pare ca face campanie USL, ni se pare ca Felix e securist, ni se pare ca avem doi papagali girati de SAR. Ni se pare. Doamna Pippidi tocmai ce ne-a desenat realitatea noua.Am obosit, ma scuzati.

      • Merci,

        Am inteles, doream sa stiu inainte de dec 89 in IASI a fost si ea „revolutionara” ?

        Vina nu-mi apartine sunteti responsabil !!!

        Va urez Un PASTE Fericit !!!

        Orasul IASI este Rosu si in INTUNERIC, nu au dece sa se planga, asa au vrut, MURDARIE si MITOCANIE !!!

        • Daca n-aveti sange-n instalatie, sa va luati la bataie cu mafia de la Bruxelles, iesiti din U.E. si bagati la puscarie „politicienii” si „oamenii de afaceri” corupti din Romania! Mare parte dintre ei n-au fost decat simpli magazioneri de CAP-uri!

          Proclamati, repede, D.O.R., Dictatura Ortodoxa Romana!

Comentariile sunt închise.