autobuze-man-ploiestiPe 18 aprilie, în Vinerea Mare, atunci când cei mai mulți oameni erau ocupați cu pregătirile pentru Sărbători, în Monitorul Oficial a fost publicată o Ordonanță de Urgență pe care premierul Victor Ponta o semnase cu nouă zile mai devreme, pe 9 aprilie. Prin această Ordonanță, primul ministru îi livra primarului din Ploiești, Iulian Bădescu (PSD), 22,3 milioane de lei, adică 5 milioane de euro, la cursul BNR din ziua respectivă.

Banii, extrași din fondurile Ministerului Mediului, aveau ca scop trecerea mai multor autobuze din parcul auto al orașului Ploiești de la alimentarea cu motorină la alimentarea cu gaz petrolier lichefiat (GPL), un combustibil considerat mai puțin poluant.

Cu o zi înainte de emiterea Ordonanței de Urgență, pe 8 aprilie, primarul Ploieștiului pregătise deja terenul pentru primirea celor 5 milioane de euro de la Guvern.

Astfel, pe 8 aprilie, Iulian Bădescu a convocat o reuniune extraordinară a consilierilor locali din Ploiești, cerându-le votarea unui proiect de hotărâre care presupunea convertirea autobuzelor din diesel în GPL.

În expunerea de motive pe care a redactat-o, Bădescu a scris că suma de 5 milioane de euro, pe care urma să o primească de la Victor Ponta o zi mai târziu, va fi folosită la re-motorizarea a 50 de autobuze.

Altfel spus, potrivit calculelor lui Bădescu, înlocuirea sistemului de alimentație diesel cu o alimentare de tip GPL va costa câte 100.000 de euro (80.000 de euro fără TVA) pentru fiecare autobuz.

RISE Project l-a întrebat pe Iulian Bădescu care a fost calculul economic pe care s-a bazat atunci când a susținut că instalarea celor 50 de motoare de tip GPL va costa 5 milioane de euro. Primarul din Ploiești nu a răspuns la întrebarea RISE.

Mai scumpe decât întreg parcul auto

Trebuie spus că toate activele aflate în gestiunea societății de transport din Ploiești, SC Transport Călători Express SA, aveau, în decembrie 2012, la ultima raportare, valoarea contabilă de 18,9 milioane de lei.

Adică toate cele câteva sute de autobuze și tramvaie din Ploiești, piesele lor de schimb și chiar și banii din conturile Transport Călători Express SA sau clădirile acestei societăți aveau, la ultimul bilanț contabil, o valoare mai mică decât prețul pe care primarul Bădescu susține că îl au cele 50 de instalații de alimentare cu GPL.

Sistemele diesel – GPL, în curs de omologare

Mai mult decât atât, la ora actuală, în România, se fac experimente pentru omologarea motoarelor mixte Diesel-GPL, introduse pe piața internațională acum zece ani. Dan Alexe, patronul firmei Nord Service din Craiova, este unul dintre cei care lucrează la acest proiect. Potrivit lui, un motor care va funcționa concomitent cu motorină și cu GPL va avea un randament cu 30% mai mare decât un motor diesel obișnuit. Alexe spune că un astfel de motor, Diesel-GPL, în varianta lui experimentală, de prototip, costă 2.500 de euro. Prețul de serie al produsului va fi mult mai mic.

O licitație de organizat

Pentru a cheltui cele 5 milioane de euro virate de Victor Ponta, primarul Bădescu va trebui să organizeze o licitație pentru selectarea unui agent economic care să execute re-motorizarea autobuzelor din Ploiești.

Directorul societății care operează transportul în comun din Ploiești, Cristian Iancovici, spune: „Noi nu știm dacă acești bani sunt doar pentru motoare… Poate că sunt și pentru subansamble sau pentru canale de mentenanță (n.r. – infrastructură de service pentru autovehiculele care funcționează cu GPL). Să așteptăm să se elaboreze caietul de sarcini și să se organizeze licitația”.

Montate pe autobuze marca MAN, mai vechi de opt ani

Dacă instalațiile de alimentare cu GPL vor fi montate pe autobuzele din Ploiești, ele vor utila autobuze care au deja 600.000 – 1.000.000 de km la bord și care au fost cumpărate în intervalul 2000 – 2006. Cel mai probabil, vor intra în acest program autobuze marca MAN, achiziționate în acest interval de timp.

Articol publicat de Rise Project. Pentru a citi continuarea anchetei click AICI

Comentariile sunt închise.