Cupru Min AbrudUnul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din România este pe cale să ajungă sub controlul unor afaceriști sârbi deși aceștia sunt investigați și la Belgrad și la București pentru fraudă și corupție iar complicii lor sunt la pușcărie.

RISE Project a colaborat anul trecut cu jurnaliști din Serbia și Rusia pentru a afla secretele afacerii transfrontaliere Mineco care avea ca țintă, de mai mulți ani, zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă. Proiectul “Mina de Aramă” a dezvăluit atunci cine erau personajele misterioase din spatele acestei afaceri penale: fugari sârbi, masoni, firme elvețiene și britanice, experți ruși suspectați de spionaj și un judecător corupt.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – principalul creditor al falimentarei Moldomin, compania de stat care a controlat zăcămintele – și-a schimbat poziția față de cei care vor să reia exploatarea zăcământului de la Moldova Nouă.

Aproape doi ani, ANAF s-a opus constant, în instanță, ca firma elvețiană Mineco să preia licența de exploatare și terenurile Moldomin din perimetrul minier. Contestațiile Fiscului au generat un scandal de corupție, după ce reprezentanții Mineco au fost puși sub acuzare, iar fostul director al Moldomim și un judecător au fost încarcerați. Șefii Mineco au încercat, în 2012, să scape de primele contestații ale Fiscului mituindu-l pe vicepreședintele Curții de Apel Timișoara.

Atac tardiv în instanță. Luna trecută, ANAF a pierdut ultima bătălie pentru Moldomin, după ce agenția statului a atacat prea târziu o sentință defavorabilă într-un proces în care solicita reluarea licitației câștigate de Mineco și despăgubiri de la lichidatorul Moldomin – firma clujeană RTZ& Partners.

„La termenul din din data de 23 martie 2014, Curtea de Apel a calificat calea de atac a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timiș (n.r. subordonată ANAF) ca fiind recurs iar la termenul din data de 7 aprilie 2014 recursul a fost respins ca fiind tardiv introdus”, se arată într-un raport al lichidatorului din luna trecută.

Decizia defavorabilă agenției statului a devenit astfel irevocabilă, iar lichidatorul a continuat procedura de valorificare a bunurilor Moldomin cu reprezentanții Mineco.

În doar două zile, luna trecută, lucrurile au luat o întorsătură favorabilă companiei elvețiene: pe 14 aprilie 2014, Ministerul Economiei le-a cerut reprezentanților Mineco și lichidatorului Moldomin să urgenteze finalizarea tranzacției. A doua zi, ANAF a fost de acord cu solicitarea Mineco ca termenul să fie prelungit până la jumătatea lunii iunie, în condițiile în care Ministerul solicitase ca termen final data de 31 aprilie 3014.

La discuțiile de la Ministerul Economiei, lichidatorul judiciar susține că au fost trei reprezentanți ai Mineco și doi avocați ai companiei. RISE Project a încercat să afle cine a reprezentat compania Mineco în condițiile în care sârbul Dimitrije Aksentijević, fondatorul Mineco, și mâna lui dreaptă, Aleksandar Andrejević, sunt anchetați, în lipsă, de DNA pentru corupție.

Părțile implicate nu ne-au răspuns până la publicarea materialului.

Cei doi sârbi au părăsit România pe 14 martie 2012, chiar în ziua în care procurorii l-au prins pe complicele lor în operațiunea de mituire a judecătorului Cătălin Șerban, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara. Sârbii i-au oferit bani judecătorului, printr-un intermediar, ca să intervină pentru respingerea cererii ANAF- care solicita anularea angajamentului cu Mineco.

Intermediarul mitei a fost chiar directorul Moldomin de la acea vreme, Iacob Chișărău, coleg într-o lojă masonică cu magistratul corupt. Chișărău a fost și cel care a facilitat apoi transferul gratuit al licenței pentru exploatarea cuprului către compania Mineco.

Transferul s-a făcut, în ianuarie 2012, în plină contestație a Fiscului. Chișărău a fost condamnat la trei ani cu executare pentru rolul jucat în mituirea judecătorului Șerban – condamnat și el la cinci ani de închisoare.

Pentru a citi in continuare articolul intrati AICI. Articol publicat de Rise Project

1 COMENTARIU

  1. Astea sunt lucruri importante, care se vor ascunse prin perdelele de fum ale circului de stat băsmesciano-pontic.

Comentariile sunt închise.