Familia presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan este proprietara unui petrolier in valoare de aproape 26,5 milioane de euro, primit prin intermediul unor societati-paravan inregistrate in Malta si in Isle of Man, relateaza AFP, citand presa europeana, conform stirileprotv.ro

Potrivit unei investigatii, familia Erdogan detine petrolierul Agdash, datorita unei scheme realizate de omul de afaceri turc Sitki Ayan, apropiat familiei prezidentiale, precum si de miliardarul turco-azer Mübariz Mansimov, proprietarul grupului de transport Palmali, cu sediul la Istanbul.

O serie de documente arata, potrivit publicatiei belgiene Le Soir, ca Ayan a contribuit cu un sfert, iar Mansimov cu trei sferturi din valoarea unui contract secret de leasing, al carui principal beneficiar al fi familia Erdogan.

Primele linii ale acestui acord au fost scrie in 2008, cand Erdogan, pe atunci premier turc, era considerat de tarile occidentale un reformator pro-democrat.

Mübariz Mansimov, care a platit trei sferturi din bani, este un miliardar azer care a primit cetatenie turca de la Erdogan, noteaza Mediapart. “Cadoul sau a fost pretul pentru cetatenie? A obtinut si alte beneficii?”, se intreaba jurnalistii francezi.

Motivul pentru care Ayan a platit un sfert din suma este inca necunoscut, potrivit Le Soir, care noteaza, insa, ca „familia Ayan este un aliat loial al familiei Erdogan”.

« In 2013, discutii intre Erdogan si fiul sau, Bilal, scurse catre presa, faceau aluzie clara la mita data de familia Ayan in schimbul unor avantaje din partea statului”, scrie publicatia belgiana.

Contactati de EIC, nici Mansimov, nici Sitki Ayan, nici membri ai familiei Erdogan implicati in schema nu au raspuns.

Mai multe publicatii, precum Mediapart (Franta), Le Soir (Belgia), El Mundo (Spania) si L’Espresso (Italia), membre ale organizatiei European Investigative Collaborations (EIC), au inceput pe 19 mai sa publice asa-numitele “Malta Files”, o ancheta in “culisele paradisului fiscal” maltez, pe care Guvernul de la Valetta a respins-o in bloc.