UPDATE 07.00 (luni): Primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a încheiat în haos, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, notând că românii din diaspora au fost „împiedicaţi” să voteze, informează romanialibera.ro

„Mii de votanţi au protestat în numeroase oraşe europene, după ce au încercat în zadar să-şi exprime dreptul de vot”, scrie publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, notând că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România „s-a încheiat în haos”.

Publicaţia notează că la Consulatul de la München „la amiază, timpul de aşteptare a fost de peste cinci ore”, în timp ce „la Torino a fost pusă la dispoziţie o singură secţie de vot pentru 70.000 de cetăţeni cu drept de vot”.

Totodată, FAZ relatează că la Londra şi Paris oamenii care au format cozi pentru a vota au ajuns să protesteze la adresa Guvernului şi a candidatului Victor Ponta. „Jos Ponta!”, „Jos comunismul”, au scandat aceştia.

Autorul notează că Guvernului român i s-a reproşat faptul că a încercat să-i împiedice pe românii din diaspora să voteze, deoarece aceştia l-ar prefera pe contracandidatul premierului.

„Biroul Electoral Central a respins cererea mai multor candidaţi la prezidenţiale să prelungească cu o oră perioada de vot în străinătate”, precizează FAZ.

UPDATE 06.40 (luni): Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, duminică noaptea, că, în opinia sa, activitatea Ministerului de Externe este una foarte bună, el arătând că MAE nu poate fi învinovăţit cu nimic pentru modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora.

„În Paris numărul de secţii s-a dublat, faţă de votul precedent. În Londra, numărul de secţii a fost mai mare, iar numărul de cabine de vot din toate secţiile din diapora s-a mărit. Deci numărul de secţii din diaspora a fost mai mare decât la precedentele alegeri. Unde a greşit MAE? Preventiv au fost dublate numărul de secţii de vot”, a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

UPDATE 05.30 (luni): Protestatarii care intraseră în sediul ambasadei României din Paris nemulţumiţi că nu au putut vota au acceptat să părăsească clădirea după ce au semnat o petiţie prin care acuzau faptul că le-au fost încălcate drepturile.

Potrivit relatărilor participanţilor la protest, după aproape două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru si românii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat.

Apreciind că organizarea alegerilor a fost dezastruoasă, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiție în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.

Aceştia au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

UPDATE 23. 57: MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

UPDATE 22.42. Presa străină transmite imagini de la protestul față de organizarea alegerilor în afara granițelor României

UPDATE 21.58: Peste 200 de persoane protestează, la ora transmiterii acestei știri, în fața MAE, conform estimărilor unei participante, Ema Ene, pentru Rl.

Sunt și trei mașini ale jandarmeriei, precum și mai multe televiziuni. Cei mai mulți protestatari au între 20 și 40 de ani.

Oamenii strigă: ”Noi de aicia nu plecam, nu plecam acasă, pana nu-si exercita dreptul și voteaza!”, ”Copy-paste la tipizate, nu la doctorate”, ”Vor să voteze, lăsați-i să voteze”, ”Solidaritate pentru strainatate” și ”Vrem și viii sa conteze, nu doar morții sa voteze”.

UPDATE 21.26: MAE susține că, în organizarea scrutinului, a acționat ”conform legii și deciziilor emise de BEC”, conform unui comunicat al ministerului, remis redacției.

Ministerul susține că lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, luând ca referinţă scrutinul din anul 2009, când au fost organizate tot 294 de secţii de vot.

”În stabilirea secţiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate. Pornind de la dezideratul acoperirii cât mai largi a zonelor în care trăiesc cetăţeni români în diferitele state pe glob, a fost urmărită asigurarea reprezentativităţii, proporţionalităţii, corectitudinii şi neutralităţii în organizarea secţiilor de votare. De asemenea, au fost avute în vedere posibilităţile concrete de organizare pe plan local. În cazul Republicii Moldova, numărul de secţii a fost majorat de la 13 la 21, în cazul capitalei Franţei, Paris, numărul de secţii a fost dublat, în Marea Britanie numărul secţiilor de vot a crescut de la 8 la 11. Pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare, MAE a elaborat harta interactivă a acestor secţii de votare, din străinătate care se regăseşte pe site-ul MAE.

MAE a distribuit, în termenul prevăzut de lege, birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate: buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea «VOTAT», precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral. În acest sens, pe baza estimărilor misiunilor şi a prezenţei la vot la scrutinele anterioare au fost trimise 600.000 buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate. Au mai fost expediate: formular proces verbal, 294 buletine de vot anulate, formulare tabel electoral, timbre autocolante, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, model declaraţie pe proprie răspundere.

La propunerea MAE, Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat observatori externi şi reprezentanţii externi ai mass-media, MAE având un rol de intermediar în acest proces. MAE asigură sediul Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate și, împreună cu AEP, asigură personalul tehnic auxiliar. MAE desemnează preşedinţii secţiilor de votare din străinătate şi întocmeşte lista cu propuneri de membri ai acestor birouri. Lista se întocmeşte la propunerea partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri şi care au membri în Parlamentul European. În cazul în care numărul persoanelor propuse de acestea este insuficient, lista este completată de Ministerul Afacerilor Externe cu alte persoane cu o bună reputaţie şi fără apartenenţă politică.

MAE nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor, aceste atribuţii revenind birourilor electorale. Preşedinţii secţiilor de votare din străinătate – chiar dacă sunt angajaţi MAE – nu se subordonează ministerului în acţiunile şi deciziile pe care le iau în organizarea votării. De-a lungul întregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaborează strâns cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi urmează întocmai deciziile acestuia şi ale Biroului Electoral Central.

Toate aceste pregătiri au necesitat un efort logistic și de forțe extraordinar, la nivelul Centralei MAE și a membrilor misiunilor diplomatice şi consulare ale României.

Trebuie precizat că, spre deosebire de votul în ţară, votul în străinătate comportă două elemente suplimentare, şi anume completarea de către votant a unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la faptul că nu a votat şi nu va mai vota la altă secţie de vot şi, respectiv, înscrierea votanţilor de către membrii biroului secţiei de votare într-un tabel electoral. Aceste două operaţiuni implică un timp de votare mai lung decât în cazul votului în ţară. În aceste condiţii, timpul de aşteptare pentru cetăţenii care doresc să îşi exprime votul în străinătate este, din motive obiective, mai mare.

Din această perspectivă, decizia Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate de a permite completarea declaraţiei pe proprie răspundere în proximitatea secţiei de votare pentru a fi ulterior semnată în secţie a dus la accelerarea procedurii de vot în străinătate.

În cursul zilei de astăzi, MAE a transmis misiunilor diplomatice şi consulare instrucţiuni pentru ca membrii acestora care conduc secţiile de vot din străinătate să aplice întocmai şi în regim de urgenţă decizia Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate.

Ministerul a oferit şi continuă să ofere, de bună credinţă, tot sprijinul necesar Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48 şi să îndeplinească întocmai deciziile Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi BEC”.

Zeci de persoane protestează, duminică seară, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe, pe fondul scandalurilor de la secțiile de votare din străinătate. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook și cer prelungirea programului la secțiile de votare din străinătate.

Oamenii strigă: „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”, „Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Ponta nu poţi lua dreptul de a vota” şi „Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA”.

Mai mulţi tineri au spus că vor ca Titus Corlăţean să-şi dea demisia pentru că nu a fost în stare să gestioneze modul şi mecanismul de votare a românilor din străinătate.

Unul dintre ei a precizat că are un văr în Spania care nu a putut vota. Un alt tânăr arată că există neconcordanţe între numărul secţiilor de votare din străinătate afişate pe site-ul MAE şi cel existent în realitate, potrivit Mediafax.

Oamenii protestează paşnic, prin scandări, fără pancarte sau portavoci.

”Suntem solidari cu diaspora. Vrem prelungirea votului până când toți cetățenii români care stau acum la cozi votează. Este inadmisibil să nu permiți propriei populații să voteze, în condițiile în care prezența la vot este deja redusă. Sunt mii de oameni care așteaptă acum să voteze. Marea Britanie, Paris, Veneția, Madrid, Stuttgart suntem alături de voi! Puneți pe pagina de event imagini, videouri sau orice materiale aveți de la fața locului.

E dreptul tău să votezi. E dreptul tău să dispui de această alegere așa cum dorești și e caz penal atunci când nu o poți face. Când incompetența autorităților se traduce în prea puține hârtii xeroxate, prea puține liste suplimentare, guvernul a eșuat. Ieșim în stradă, nu stăm la coadă pentru democrație. Ne-o facem singuri. Hai cu noi!”, se arată pe pagina creată pe Facebook.

 

sursa: romanialibera.ro