fam norvegia

Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile sociale din Norvegia le-a luat copiii, nu e singular. Doi soţi din Arad acuză că reprezentanţi ai instituţiei Barnevernet (serviciul de protecţie a copilului din Norvegia) le-au confiscat cinci dintre cei șapte copii, potrivit libertatea.ro.

Doi soţi din Arad, Marius şi Claudia Rădulescu, au împreună şapte copii. Pe cinci dintre ei nu i-au mai văzut de aproape patru ani, când aceştia le-au fost luaţi cu forţa de autorităţile norvegiene, cei doi arădeni acuzând că angajaţii de la Barnevernet i-au agresat şi le-au răpit copiii.

Abuzul s-ar fi petrecut în urmă cu aproape patru ani, după ce poliţiştii din Norvegia i-au acuzat pe părinţi că ar avea probleme cu legea şi că nu îşi îngrijesc copiii aşa cum trebuie. Mai grav este că acţiunea a fost justificată de o declaraţie a unor oficiali norvegieni, în care tatăl copiilor a fost acuzat pe nedrept că ar fi un criminal, deşi omul nu a fost niciodată condamnat de vreo instanţă.
Autorităţile române nu s-au implicat
Marius Rădulescu are 40 de ani şi a plecat din România imediat după Revoluţie, sperând într-un trai mai bun, pentru el şi familia sa. Arădeanul s-a stabilit în Norvegia, unde a muncit, cu contract, ca şofer, la diferite firme. Însă din 2004, când a venit pe lume primul copil, au început problemele.
Pentru că era imigrant, susţine el, a fost acuzat pe nedrept de autorităţile norvegiene că a participat la jafuri armate şi a ucis un poliţist. Şocat de ceea ce i se întâmpla, bărbatul a făcut muncă de detectiv şi după patru ani de procese, ajutat şi de câţiva prieteni, a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia, dovedind că acuzaţiile ce i se aduceau erau false. Însă problemele nu s-au sfârşit aici.

fetita-4_963db333fc

Au smuls copiii din brațele mamei

În 2011, când băiatul lor începuse şcoala, iar fetiţele urmau să fie înscrise la grădiniţă, în timp ce al cincilea copil era pe drum, Marius s-a adresat protecţiei copilului din Norvegia ca să îl ajute pentru înscrierea celor mici, dar vizitele asistenţilor sociali au devenit suspecte.
“Când ne-au văzut copiii, care sunt frumoşi, chiar unul dintre asistenţii norvegieni m-a întrebat dacă aş fi de acord să se căsătorească un norvegian cu una dintre fetiţe, dar eu am spus că ea va decide asta când va fi mare. Apoi m-au întrebat şi dacă doresc să îi las câteva zile la nişte norvegieni, dar am refuzat”, îşi începe bărbatul povestea, în timp ce ne arată imagini cu copiii ce i-au fost răpiţi.
“În poză o am pe Ştefania Elizabeth şi pe Ana-Maria. Asta e Claudia Daniela şi ea e Florina Melissa. Asta mică e Ana Maria, iar băiatul e Marius. El pe 3 iunie face 12 ani şi ni i-au luat pe 31 mai 2012. De atunci, nu mi-am mai văzut copii”, spune îndurerat bărbatul.
Marius ne-a povestit că speriat de insistenţele celor de la Protecţia Copilului a decis, împreună cu soţia lui, să se mute în Suedia. Astfel, s-a dus şi a făcut toate procedurile necesare şi a anunţat la poliţie că se mută.
Însă tot nu l-au lăsat în pace cei de la Protecţia Copilului din Norvegia, care cu complicitatea autorităţilor din Suedia, spune Marius, s-au folosit de acuzaţiile false ce i-au fost făcute în trecut pentru a-i lua copiii.
“Au intrat în casă, m-au bruscat, au dat cu mine de perete şi au bruscat şi copiii. I-au furat ca să îi dea altor familii”, spune printre lacrimi mama.
“I-au smuls pur şi simplu de la ea din mâini. A fost îngrozitor, vecinii mi-au spus că au fost martori şi copiii au făcut pe ei de frică, îi trăgeau ca pe sacii de gunoi, iar micuţii se zbăteau, urlau…”, continuă tatăl.

Bătută de asistenţii sociali

Cu inima strânsă, arădenii îşi strigă durerea mai mult în van, pentru că autorităţile din România nu îşi dau interesul să îi ajute, deşi au trecut aproape 4 ani de când au început demersurile legale pentru a-şi recupera copiii furaţi.
“În momentul în care am aflat de caz noi am informat autorităţile române, respectiv ANPC din cadrul Ministerului Muncii şi Familiei, care, la rândul ei, ar trebui să fi informat MAE pentru a se purta negocierile şi discuţiile privind acest caz. Competenţa DGASPC se limitează doar în interiorul judeţului Arad”, ne-a spus Erika Stark, director DGASPC Arad.