Sindicatele i-au cerut lui Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa,emiterea hotararii de urgenta prin care se cere inchiderea magazinelor de Ziua Nationala “1 Decembrie”, prima zi de Craciun, 1 ianuarie si prima zi de Paste.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și Federația Sindicatelor din Comerț l-au atentionat pe Victor Ponta in privinta „situației grave care a apărut în cadrul companiilor multinaționale” referitor la politica față de angajați și programul acestora de lucru în perioada zilelor de sărbătoare legală.

„În 2011, compania Real Hypermarket România a decis să încalce dreptul angajaților la un Crăciun în familie și a deschis magazinele în prima zi de Crăciun. Intenția a fost să deschidă și în ziua de 1 ianuarie 2012 însă, ca urmare a unei campanii sindicale inițiată de CNS «Cartel Alfa», care a fost susținută internațional și de zeci de sindicate din comerț de pe toate continentele, ONG-uri, reprezentanți ai Bisericii Catolice din mai multe țări, compania a decis să renunțe la deschiderea magazinelor în 1 ianuarie. De Crăciun însă, angajații Real Hypermarket au lucrat! Menționăm că, 70 la sută dintre angajații din comerț sunt femei, iar dintre acestea 80 la sută au copii”, au transmis sindicalistii în scrisoarea deschisă pentru premier.

„Anul acesta Real Hypermarket a anunțat oficial că în prima zi de Crăciun 2012 va deschide o parte din magazine. O posibilă motivație a Real Hypermarket este că în cadrul magazinelor au și activități de alimentație publică, dar această activitate are un procent de doi la sută din total activitate. Precedentul fiind creat, ne așteptăm ca și alte companii multinaționale din comerț să decidă deschiderea magazinelor în prima zi de Crăciun încălcând prevederile art.139 din Codul muncii, privind sărbătorile legale, motivând că, în domeniu concurența este acerbă”, mai continea scrisoarea.

Prin aceasta scrisoare,semnatarii ii cer lui Victor Ponta ca Guvernul Romaniei sa emita legea care sa intre in vigoare din data de 1 Decembrie 2012.

5 COMENTARII

  1. Sarbatorile multe din Romania, nu ar fi o problema daca s-ar munci EFICIENT. Tinutul angajatilor peste program mereu (si fara plata) sau angajarea unuia care sa faca munca a 3 insi pe un salariu mizer, in timp ce doi-trei directorasi isi rotunjesc primele si bonificatiile neangajand personal suficient, se numeste exploatare si este un factor-frana in dezvoltarea economica. Managementul prost este la tot pasul in lanturile de „market-uri”. Vezi cozi infernale la o casierie, pentru ca celelalte 2-15 casierii nu au angajate. Rezultatul: disconfort si lipsa de respect fata de platitor, urmate de pierderea unor clienti. Preturi puse aiurea la raft, rafturi asezate in fuga cu stivuitorul, de unul-doi angajati, in doua schimburi , in loc de 5-6, cat ar fi necesar pentru volumul de marfa si confortul clientilor aflati printre rafturi. Nepotismul directorasilor – se angajeaza preponderent neamurile lor, chiar daca sunt tonti si complet incapabili. (Personal, am cerut niste detalii tehnice minime ale unui produs electrocasnic. Din 5 angajati acolo, trei nu stiau sa-l bage in priza, iar cele doua toante de la raion – verisoarele adjunctului – nu stiau nici ca au acel produs in gestiune si mi-au recomandat sa-mi cumpar din alta parte daca nu-mi convine.) Daca as fi detinut o afacere cu astfel de angajati sau organizata atat de prost, as fi dat faliment de mii de ori pana acum. Doar legaturile subterane cu mafia politicului ii tine pe acesti neghiobi in lumea „business-ului”. Concurenta occidentala e dura. Cati „bishnitz-meni” de genul „capitalistilor de cumetrie” de la noi ar face fata unei economii de piata occidentale, macar o luna. Traiasca mafia de partid si de stat, securistii si odraslele lor! In afara de cativa afaceristi de top veritabili, restul de la varf isi trag seva din fosta nomenclatura pcr si averea nationala devalizata dupa ’89. Sindicatele sunt tentaculele caracatitei mafioto-politico-economice, aflate la putere in Romania.

    • Exista si un sindicat al lucratorilor din comert ? Mira-m-as ! Sindicalizati in Romania sunt bugetarii si pensionarii de la buget, dar nu sectorul privat.
      Si daca aicei lucratori din privat, respectiv comert, nu sunt sindicalizati, cu ce drept vorbesc sindicalistii bugetarilor in numele lor ?

  2. la alegerea meseriei si a locului de muncä se iau in calcul toate aspectele……….sindicatele nu reprezintä neapärat interesele angajatilor ci propriile interese (salariul unui sindicalist???)

  3. Sindicatele sa faca ceva mai bun, ca daca 1magazin intra in faliment ,nu fac absolut nimic pt.al salva.Dar la chiulit si petrecut nu ne intrece nimeni….noobii…

Comentariile sunt închise.