protest-gaze-de-sist-timis-9”In satul Cherestur de langa Beba Veche (cea mai vestică localitate din România – n.red.), oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei“”, consemnează Opinia Timișoarei, citată de romaniacurata.ro

“Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?“, a spus indignata o localnica. “Daca sapa astia ce o sa mai iasa? Inseamna ca trebuie sa ne luam catrafusele si sa plecam“, a adaugat un barbat. “E riscant, cumparam apa de la magazin“, a spus un altul. “La animale ce sa facem, doar nu cumparam apa pentru animale acuma“, a adaugat un barbat prezent la protest. Oamenii au scandat “Vrem agricultura, NU fractura!” si “Salvam Campia de Vest!”, relatează jurnaliștii bănățeni.

Conform sursei citate, situația în zonă este una extrem de tensionată, spiritele aprinzându-se după ce analizele privind calitatea apei din localitatea Beba Veche au constatat că aceasta ar fi toxică, fiind contaminată cu arsen. Cum în Vestul Banatului, au existat doar lucrări de prospecțiuni, oamenii apreciază că sursa contaminării ar putea fi exploatările de gaze de șist din Serbia, aflate imediat lângă graniță. De altfel, compania Niș din Serbia, subsdiară a grupului rusesc Gazprom, este beneficiară și a prospecțiunilor de aici, motiv pentru care între angajații firmelor de prospecțiuni și localnici au apărut numeroase conflicte. Într-o înregistrare postată pe Youtube, se vede cum unul dintre angajații companiei de prospecțiuni, virează brusc mașina (un 4×4) către unul dintre localnici, ca și cum ar fi intenționat să-l calce.

În Beba Veche, Dudeștii Vechi și Cenad au avut loc mai multe întâlniri ale localnicilor și s-au constituit grupuri de acțiune împotriva exploatării gazelor de șist, iar situația este comparată cu cea anterioară izbucnirii protestelor și conflictelor de la Pungești.

Mai multe informații, fotografii, documente și înregistrări video, pe Opinia Timișoarei.

***

Săptămâna trecută, Departamentul de Mediu al statului american Pennsylvania a făcut publice rapoarte care vorbesc de 243 de cazuri de contaminare a surselor de apă potabilă în cazul exploatărilor de gaze naturale. Aceste rapoarte privesc incidente înregistrate în ultimii șase ani și au fost făcute publice doar după ce Associated Press și alte instituții media au depus cereri și au deschis procese pentru a obliga autoritățile americane de mediu să le facă publice. DETALII DESPRE ACEST SCANDAL AICI.

 

Foto: Opinia Timișoarei